A 22. számú börzsönyi helyi csoport, az MME alakulása után egy évvel, majd’ négy évtizede jött létre. Működési területünk a Naszály, és a Börzsöny hegység, a Dunakanyar, az Ipoly völgye, a Váci síkság, és részben a Cserhátalja.
Több mint 200 tagunk van, (családi tagokkal 400 felett), ezzel az MME harmadik legnagyobb csoportja a mienk. Körülbelül a tagok ötöde végez önkéntes munkát. A természetvédelem egyik leghatékonyabb eszközének a szemléletformálást tartjuk, ezért már 1981-től természetvédelmi nyári tábort tartunk általános iskolások részére. A Királyréti táborban generációk kaptak útravalót természetszeretetből. A felnőtteknek nyílt kirándulásokat szervezünk, ahol a résztvevők közelebb kerülhetnek a természethez, előadásokat tartunk, valamint rendezvényeken várjuk vendégeinket és tagjainkat.
Minden évben közgyűlést és szabadtéri csoport találkozót is rendezünk, ezen kívül minden hónapra szervezünk programot, legyen az kirándulás, előadás, vagy közös munka. Részt veszünk az MME országos programjaiban, például fehérgólya felmérés, Nemzetközi Madármegfigyelő Nap, Madarak és Fák Napja szervezése.
Legeredményesebb tevékenységünk, az odútelep program, mellyel segítjük énekes madaraink költését. Ezernél több odút helyeztünk ki, 33 odútelepen, mintegy 750 odút rendszeresen ellenőrzünk.
Folyamatos programjaink vannak parlagi sas, uhu, kerecsen, vándorsólyom, és feketególya védelmére. Évtizedes hagyománya van a sólyomfészek őrzésnek. Szükség szerint műfészek építéssel is segítjük madaraink költését.
Felkészültünk a kézre került sérült madarak mentésére, szállítására, gyógykezelésére és ápolására. A kezelés után a madarakat szabadon engedjük, vagy gondoskodunk a végleges elhelyezésükről.

Munkánk elismeréseként 2011. évben a megye közgyűlése Pest Megye Környezetvédelméért díjat adományozott csoportunknak.

Ha idekattint, megismerkedhet történelmünkkel.


Szeretettel várjuk sorainkba a területünkön madarászó természetbarátokat! Lépjen Ön is tagjaink sorába!

Ajánlott felbontás: min. 1024*768