2018. december 9.
Brellos Tamás emléknap

December második hétvégéjét már hagyományosan Helyi Csoportunk egyik alapítója, Brellos Tamás emlékének szenteltük. A királyréti Bajdázói-réten vártuk bemutató madár gyűrűzéssel az érdeklődőket. Az évvégi hajrában jól esik egy kis lazítás, meg hát a hideg idő miatt is forralt bort és meleg teát kínáltunk vendégeinknek. Sarlós Dávid gyűrűző mester irányításával 58 madarat sikerült a hálóba csalogatni, ezek között meglepően sok volt a régebbi gyűrűzésekből származó visszafogás. Döntő többségben széncinegék jöttek, de volt még kékcinege, fenyves cinege, barát cinege, csuszka, közép fakopáncs, fakúsz. Az esemény végére még egy szajkó is beakadt, aki aztán rendesen feladta a leckét: gyűrűző mesterünknek egy jókora csípést kellett elszenvednie, majd két segédje segítségét is igénybe véve tudta végül a gyűrűt a hevesen tiltakozó madár lábára tenni.
Nap közben Tarján Ambrus kedves visszaemlékezésével megidéztük Brellos Tamást is, akinek kedvenc fájánál a Tábor-réten, egy koszorút helyeztünk el. Déltájban a madarak már nem mozogtak olyan intenzíven és még az eső is elkezdett esni, ezért a hálókat beszedtük és feltöltődve az erdő energiájával hazafelé vettük utunkat. Idei utolsó programunkat 34 fő tisztelte meg jelenlétével.2018. november 11.
Odúkopácsoló nap az odúlakó madarakért

Szorgalmas munkával telt a Márton nap délelőttje a Facél Kft. asztalos műhelyében. A kopácsolni vágyó 29 önkéntesünk szinte megállás nélkül dolgozott és mintegy 115 db B típusú madárodút állított össze. Az új odúkból számos énekesmadárfajunk számára új odútelepek létesülhetnek, és meglévő odútelepek újulnak meg, várhatóan már ezen a télen. Az odúk alapanyagát a Börzsöny Alapítvány számára felajánlott adó 1%-okból szereztük be.Köszönet önkénteseinknek, akik vasárnapi pihenőjüket áldozták fel a Természetért!Ha Ön is szívesen készítene madárodút, itt pontos leírást talál az elkészítéséről.2018. november 2.
A zebegényi iskolások is bekapcsolódtak az odúzásba

Mi, zebegényi iskolások rendkívül szerencsés helyzetben vagyunk. Csodálatos környezetben élhetünk, tanulhatunk. Szerencsések vagyunk, mert a természet, az erdő karnyújtásnyira van csupán, így remek lehetőséget kínál arra, hogy közvetlenül figyeljük meg változásait, fejlődését, a benne élő élőlényeket. Ettől a tanévtől lehetőségeinkhez mérten segíteni is szeretnénk. Októberben egy ÖKO-nap keretében készült el a felső tagozatos gyerekek részvételével az a húsz madárodú is, amit az őszi szünetben Nagy Csaba közreműködésével helyeztünk ki a Duna partra. A program nyitott volt gyerekek és szülők számára, így kisebbek és nagyobbak is lelkesen cipelték az odúkat, melyek várják leendő lakóikat.
Az odútelep egyrészt segítség az itt élő madarak számára a fészkelésben, költésben, másrészt - ami számunkra nagy öröm - remek lehetőséget nyújt a későbbiekben a madarak szokásainak, fejlődésének rendszeres magfigyelésére.
Köszönjük az MME Börzsönyi Helyi Csoportjának a közreműködését és a támogatását!

Kép és szöveg: Molnár Kata
2018. október 6-7.
Európai Madármegfigyelő Napok

Az összesített eredmények alapján Európában és Közép-Ázsiában a tavalyinál is több, legalább 956 helyszínen, több mint 5,2 millió madarat figyelt meg a 25 ezer résztvevő! A világ egyik legjelentősebb madártani hagyományával rendelkező Magyarország minden évben jól szerepel az országok közötti játékos versenyben, idén a három kategóriából egyben hazánk lett a nyertes: a résztvevők száma 4 945 fő. A helyszínek számában 2., a látott madarak tekintetében 3. helyezést értünk el.

Püspökhatvan, Sinkár-tó:
ma ismét remek programon vehettünk részt a MME Börzsönyi Helyi Csoportjának szervezésében a Sinkár-tónál, ahol óriási a biodiverzitás, ahogy Rottenhoffer István el is mondta.
A nap különlegessége, hogy távcsövön keresztül nagyon jól láthatóan egy rétisas párt láthattunk, ahogy napoztak a felszántott földeken, ezen kívül karvalyt, egy csapat hollót, erdei pelét, mogyorós pelét, illetve a madárgyűrűzés során csilcsalpfüzikéket, énekes rigót (ha valamit elfelejtettem, segítsenek ki a jelenlévők), erdei szürkebegyet, őszapót.
A borzvárat is ellenőriztük, és megnyugtató, hogy a 70-es években történt felfedezése óta még most is ott található, a tó melletti erdőségben. A rétisas párról sajnos nem sikerült élvezhető fotót készítenem, de mentségemre szolgáljon, hogy kb. 1 km-re voltak tőlünk. Távcsővel tisztán láthattuk őket!
Képek és szöveg: Galgóczi Katalin


.

.

.

.

Sződliget, Duna-part:
26 faj 212 egyed.
Résztvevők száma 45 fő.
Dénes János gyűrűző tagtársunk jóvoltából 7 faj 8 példányát közvetlen-közelről is be tudtuk mutatni.
Ezt a visszajelzést kaptam a helyi óvó nénitől, Fazekasné Mónitól: „Hálás vagyok a mai délelőttért...MME - VACKOR profi együttműködés!”
Kép és szöveg: Horváth Tibor

Vácrátót, Nemzeti Botanikuskert:
csodálatos őszi idő jutalmazta azokat, akik részt vettek az EMN vasárnapi rendezvényén, melyet a botanikus kert "Földi javak asztalunkon" vásári forgatag keretében szerveztünk. 3 turnusban, 406 résztvevővel sétáltunk végig a kerten, s bár a madarak elbújtak a nagy tömeg láttán, így is 170 példány került látó-, vagy hallótávolságba. Meg tudtunk mutatni hollót, szürke gémet, fekete harkályt és persze sok énekes madarat. A séta során beszéltünk a madár odúzás rejtelmeiről, melyekben még mogyorós pelét is láthattunk. Szóba került a madárvonulás, gyűrűzés, valamint a madárbarát kert kapcsán a téli madáretetés is. A kert egyik legszebb részén a biodiverzitás fontosságára hívtuk fel a figyelmet, melyre a botanikus kert változatossága igen jó példát szolgáltat.
Standunkat még ennél is több érdeklődő kereste fel, a gyerekek pedig madár kirakó játékokkal nyerhettek apró ajándékokat.

.


2018. szeptember 22.
Környezet takarítás Dunakeszin

A Börzsöny Alapítvány részéről már hagyományosan veszünk részt a Dunakeszi Köztisztasági Napon, erre az önkormányzat részéről is számítanak. Most is a város egyik legkülönlegesebb területét, a helyi védettséget élvező homok-puszta gyep területet tisztítottuk meg. Ez a hely a régi temető alatt található, egészen közel a Barátság úti lakótelephez. Különleges és igen ritka, fokozottan védett növények találhatóak itt, például a csikófark (Ephedra distachya). Ez a növény dél-Európában honos, Magyarországon a meleg,száraz, tápanyagban szegény talajokon találjuk meg, elsősorban a Duna-Tisza-közi homokhátságon.

Sajnos az időjárás nem volt kegyes hozzánk, csepergő esőben gyűjtöttük össze a kisteherautónyi szemetet. Az eldobált dolgok nagy része a pillanatnyi fogyasztásból eredő pillepalack, sörösdoboz és "féldekás" üveg volt, de sajnos még mindig találtunk lomtalanításból eredő, nagyobb mennyiségű hulladékot is. Elgondolni is rémisztő, hogyha ezen a zsebkendőnyi területen ennyi szemét összejött, mi lehet a város körül? Valamint kérjük a kutyasétáltatókat, hogy a gondosan neylonzacskóba gyűjtött kutyagumit ne a legszúrósabb bokor mélyére dobják, mert onnan nagyon nehéz kiszedni!

Köszönet a résztvevőknek, amiért szabadidejük feláldozásával segítettek eme különleges terület megtisztításában!


2018. augusztus 10.
Partifecske felmérés Vác és Dunakeszi között

A Börzsönyi Helyi Csoport működési területének déli részén felmértük a partifecske fészek telepeket. Göd és Dunakeszi térségében található homokbányákban rendszeresen költenek partifecskék. Ez annak köszönhető, hogy a bánya tulajdonosai nem engedik háborgatni a madarakat sőt, tavasszal frissen ásott meredek partfalak kialakításával segítik fészkelésüket. Amelyik partoldalba partifecskék kezdik el ásni költőüregüket, azt a területet nem zavarják, a gépek kicsit távolabb termelik ki a homokot.
Az M2 gyorsforgalmi út építésénél is több helyen keletkezett olyan partoldal, melyet tömegesen foglaltak el a partifecskék. A Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálata segítségével sikerült megakadályozni a pusztítást. A munkaterületen megjelölték, körbekerítették azokat a területeket, ahol a fecskék fészkeltek, nehogy valamelyik munkagép, akaratlanul is, kárt okozzon a telepekben.
A gyorsforgalmi út mentén, Vác és Sződliget térségében fészkeltek nagyobb számban partifecskék. Az emberi tevékenységtől sikerült megmenteni a fecskéket, de a természettől nem. Itt nagy károkat okoztak a rókák azzal, hogy az alacsonyan lévő költőüregekből sok fészket kiástak. Az elpusztult fészkeket a madarak igyekeznek hamar pótolni és ha lehetőség van rá, biztosabb helyre költöznek. Legalábbis ezt látszik bizonyítani az a Vácott gyűrűzött tojó partifecske, melyet néhány héttel később a Dunakeszi homokbányában lévő kolóniában fogtunk vissza.
Az M2 gyorsforgalmi út munkálatainak befejeződésével az út mentén lévő partifecske telepek meg szűnnek, ezért az itt fészkelő madarak jövőre máshol fognak költeni. Igyekeztünk minél több partifecskét egyéni gyűrűvel ellátni, hátha megtudjuk, hogy jövőre hol találnak új otthont ezek a madarak. Összesen 1375 partifecskét gyűrűztünk meg, valamint visszafogtunk 63 korábbi években, máshol jelölt példányt. A hálóba került 2 Szlovákiában gyűrűzött partifecske is.
Jövőre szeretnénk folytatni ezt a felmérést és a gyűrűzést. Ebben is kérjük tagtársaink segítségét: ha Ön ismer partifecske telepet működési területünkön, annak helyét, adatait kérjük küldje el Varga Péternek! (borzsony©mme.hu).

Szöveg és képek: Dénes János


2018. június 5.
Fokozottan védett madarak gyűrűzése

Sor került a börzsönyi vándorsólyom, és uráli bagoly fiókák gyűrűzésére. A kicsik színes gyűrűket kaptak, melyek később távolról is leolvashatóak egy jobb távcsővel, teleobjektíves fényképező géppel. Így egyéb információk mellett megtudhatjuk azt is, merre járnak, hol költenek felnőtt korukban sólymaink.
Madarász körökben köztudott, hogy az uráli bagoly olyan hevesen védelmezi fészkét, fiókáit, hogy gyűrűzésükhöz komoly védőfelszerelés szükséges. Legfontosabb a bukósisak és a védőszemüveg, hiszen fejre támad és komoly sérüléseket okzhatnak az éles karmok és a kampós csőr. Rossz híre ellenére ez az uráli bagoly szülő nem támadott meg fiókáit védve, csak közelről szemlélte, hogy mi történik.


2018. május 19.
Tavaszi madárdal a Börzsönyben

Idén kilencedik alkalommal rendezte meg a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Börzsönyi Helyi Csoportja (MME BHCS) ezt a közösen vezetett túrát. Az évek során az érdeklődők létszáma az időjárástól erősen függően 1o-75 fő között váltakozott, ezúttal Királyrétről 4o fős csoporttal indultunk felfedezni a Bajdázó és az Ajta-berek madárvilágát és mint mindig, most is sok kisgyermekes család tartott velünk. Ennek különösen örülünk, hiszen fontosnak érezzük a jövő nemzedékeinek szemléletformálását.
Az MME BHCS madarászai a hegységben és annak környékén összesen 53 odútelepet (mintegy 11oo odút) és 5o, macskabaglyok és uráli baglyok számára kihelyezett költőládát gondoznak, illetve a költési időszakban rendszeresen ellenőrzik ezeket, minden fészkelésről adatokat gyűjtenek. Örvendetes tény, hogy néhány esztendeje ennek a munkának köszönhetően a fokozottan védett uráli bagoly is évente több mesterséges költőhelyről röptet fiókákat!
A bejárt területen a résztvevők most is a leggyakoribb odúban költő fajokkal találkozhattak: széncinegékkel, kék cinegékkel, örvös légykapókkal és csuszkákkal. Nagy Csaba túravezető és Nagy Angéla segítségével megismerhették ezek eltérő fészekrakási szokásait, a fiókák növekedési szakaszait, de nagy sikert arattak a sokak által eddig még csak képekről ismert, éjszakai életmódot folytató nagy pelék, az erdei siklók és a Bajdázói-tó napfürdőző mocsári teknősei is.
Májusban a leghangosabb az erdő. A túra során hangjuk alapján megszámláltuk a környéken mozgó madárfajokat is, az először talán „kaotikusnak" tűnő koncertből most közel húsz énekes került a listára. Ez a szám természetesen nem tükrözi a Börzsönyben költő madarak teljes sorát (ez a hegységben hozzávetőlegesen 8o faj, ha nem számítjuk a nagyvizek - a Duna és az Ipoly -, valamint a peremterületek faunáját, és nyilván a téli, vagy átvonuló vendégeket sem). Programunk az előre tervezettnél valamivel hosszabbra sikeredett, de látva a kicsik és nagyok töretlen lelkesedését, úgy gondolom, mindenki szép élményekkel tért haza!
Szöveg és képek: Mátéfy Szabolcs


2018. május 5-12.
A Fülemülék Éjszakája rendezvényt négy helyszínen tartottuk meg

Dunakeszin, már hagyományosan, a Tőzeg-tavi Horgász egyesület jóvoltából a Tőzeg-láp mentén sétáltunk végig és élvezhettük a fülemülék énekét. Az eseményen 75 fő vett részt, akik az est beálltával Dr Kertész Péter állatorvos a madármentésről szóló vetített előadását is élvezhették. Talán kicsit kevesebb fülemüle szólt, mint az előző években, de ezt kompenzálták a többi madarak: barát poszáták, fekete rigók, vörösbegyek és még sokan mások. Köszönet Kertész Károlynak, a horgász egyesület elnökének, a szíves vendéglátásért!

.

.

Új helyszínként vezette végig csoportját Pál István a fóti Somlyón. Itt 44 fő tette meg a néha nem is könnyű sétát ezen a csodálatos területen. A város közelsége ellenére fantasztikus növény és rovarvilággal büszkélkedhet ez a domb. István bemutatta a boglárka lepkéket, a nagy ezerjófű hatalmas virágfüzérét és még számtalan érdekességet. Madárhangban sem volt hiány és az est beálltával a fülemülék is megszólaltak, akár a csapattól pár méterre is.

.

.

Az utolsó fülemülékhez kapcsolódó program a Rád közelében található Csekei-réten zajlott. Itt 17 fő tisztelt meg minket részvételével. Ez a terület már a nyugat-Cserhát része, főleg mezőgazdasági termelés folyik rajta. A patakok völgye és az erdőfoltok azonban hihetetlen sokféle madárfajnak adnak otthont. Szemünk elé fácánok, seregélyek, bíbicek, füsti fecskék és vadgerlék kerültek, de sok madár volt, akinek hangját élvezhettük. A patak menti nádasban nádirigó és tücsökmadár szólt, a bokrosokban kakukk, barátposzáta és citromsármány énekelt, majd recsegő hangjával a magas fű közül jelentkezett a haris is. Bizony sétánk végére a csillagok is felragyogtak.


2018. április 23.
Ismét jelentkezett a börzsönyi hiúz

A Börzsöny Alapítvány kutatója, Bedő Péter havonta ellenőrzi a kameracsapdák felvételeit. Március második felében ismét egy kifejlett hiúzt sikerült lencsevégre kapni, amint a kora esti órákban váltott át az északi tömb sziklás oldalai között. Segítsd a nagyragadozó kutatást az adó 1%-al!

.

.

.

.

Az idén is folytattuk az uráli bagoly költőládák cseréjét. Az első ládák a 2000-es évek elején kerültek kihelyezésre, az idő nem kímélte őket, valamint a 2014. decemberi jégkárban is több odúnk megrongálódott. Az eredmények azt mutatják, érdemes volt cserélni: több macskabagoly mellett az idén is költ uráli bagoly odúinkban.


.

.

.

.

2018. április 22.
A FÖLD NAPJA - Erdőtakarítási akció a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület és a Börzsöny Alapítvány közös szervezésében

Folytatva a már több évtizede megkezdett hagyományt, idén is megszerveztük a Föld Napja alkalmából közös erdőtakarítási programunkat szeretett hegységünkben, a Börzsönyben. Közel 4o fő (túratársak, gyermekes családok, madarászok) részvételével nagyjából 35 km jelzett turistaútvonalat tisztítottunk meg az eldobált szeméttől.
A kitakarított túraútvonalak:
- Nagy-Hideg-hegy, Páfrány út, Bagoly-bükk, Suta-Berki-nyiladék, Bajdázó, Királyrét
- Nagy-Hideg-hegy, Erzsike út, Magas-Taxi-rét, Grófi út, Tax-nyiladék, Királyrét
- Magas-Taxi-rét, Cseresznyefa parkoló, Nagy-Vasfazék-völgy, Királyrét
- Kisinóci turistaház, Ábrahám-kert, Király-rét, Királyrét
- Szén-pataki turistaház, Szállásoki-rétek, Királyrét
- Tóvik vadászház, Deszkametsző-völgy, Királyrét.
Idén először nyílt lehetőségünk arra, hogy az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében lehetővé tegyük középiskolás tanulók részvételét is munkatúráinkon, ezt a későbbiekben is szeretnénk biztosítani a hasonló jellegű programjainkon.
A Börzsöny Alapítvány teherautója sajnos most is megtelt, igen sok teherautó és traktor gumit találtunk. Ezeket pedig biztosan nem a turisták hajigálták el...
Köszönjük szépen minden önkéntes résztvevő munkáját, a jó hangulatot és a Királyréti Erdészet segítségét!


.

.

2018. március 24.
Tavaszi kirándulás a Naszályon

Kissé búbánatos idő fogadta azt a 18 résztvevőt, akik a kosdi kiindulási helyen gyülekeztek. Idei tavaszi kirándulásunkat a közel 10 éve telepített kosdi odútelep felújításának szenteltük. Főleg a lentebbi részeken jellemző, hogy a nagy pelék szétrágják a tetőket, valamint a harkályok szétvésik az odúnyílást sokszor a vas védőlemez ellenére. Ezen a szakaszon több odút újra kellett cserélnünk. A hegy fentebbi részén már nem voltak jellemzőek ezek a rongálások, itt csak egy lenolajos átkenést alkalmaztunk. A sok segítő kéznek hála egészen hamar végeztünk, így elhatároztuk, hogy ellátogatunk a Násznép barlanghoz is.
Ahogy elindultunk a kaptatón felfelé a Nap is előbújt a felhők közül, így hamarosan lekerültek a kabátok is rólunk. Hamarosan felértünk a gerincre, ahol még hófoltok közül kandikáltak ki a hóvirágok. Az északi oldal igen zord volt, az élővilág is dermedten várta a felmelegedést hozó tavaszt. A barlang bejáratát is jégcsapok díszítették, és persze a kövekre is ráfagyott a lecsepegő víz. A merészebbek benéztek a barlangba is, ahol pihenő patkósorrú denevért találtunk. Még várt ránk egy meredek visszaút a gerincig, de utána már csak lefelé haladtunk. Még összeszedtük a leselejtezett odúkat, majd visszatértünk az autókhoz. A hasznos közös munka és a kellemes túra emlékével térhettünk haza.


2018. február 24.
Megtartottuk közgyűlésünket

Az idei közgyűlésünket 22 fő részvételével, a váci Király Endre szakközép iskolában tartottuk meg. Az elnöki megnyitó után Varga Péter titkár felvázolta a Dunakeszin létesülő madártani tanösvény tervét, ötleteket kért a kialakításhoz. Igen sok, jó gondolat elhangzott, ezek kiváló alapot képeznek a megvalósításhoz. A beszámolók előtt Terbe Józsefné, elnökünk ünnepélyes keretek között átadta Rottenhoffer Istvánnak a 25 éves tagságért járó oklevelet.
A 2017-es év vetített képes beszámolója egyöntetűen elfogadásra került, ezután szó esett a tagsággal való kapcsolattartásról, a honlapon és a facebook oldalunkon való hírek szükségességéről. Megválasztottuk a májusi küldött közgyűlés delegáltjait is, ez a hét fő fogja képviselni csoportunkat ezen az országos rendezvényen.
A hivatalos részek lebonyolítása után Prommer Mátyást, az MME vándor sólyom védelmi koordinátorát hallgattuk meg. Természetesen az év madaráról tartott igen érdekes előadást, melyben a tanulságos adatok mellett gyönyörű képek is szerepeltek. Az előadás után jó néhány kérdés érkezett még a hallgatóság részéről, melyeket Prommer Mátyás maradéktalanul megválaszolt.
A közgyűlés végén Ifj.Varga Pétertől még egy hozzászólás érkezett, ebben bemutatta a "Kezdő madarász képzés" tematikáját, lehetőségeit, ezt a hallgatóság nagy érdeklődéssel fogadta. Mindezek végén elnökünk a közgyűlést igen tartalmasnak és pezsgőnek értékelte és bezárta.


2018. január 17.
Madárodú készítés a Szt István Általános Iskolában

A dunakeszi Szent István Általános Iskola új épületét 2017. szeptemberében vehették birtokba a tanulók és tanáraik. Már a régi épületben is működött a madarász szakkör, Tóth Éva tanítónő vezetésével, irányításával.
Az új iskolában tovább folyt a szakkör munkája, sőt a minden igényt kielégítő gyakorlati teremben új szintre emelkedett. Tavaly decemberben Varga Gyöngyi és Varga Péter útmutatásai alapján madár etetőket készítettek a gyerekek, amit haza is vihettek. Most madárodúkat építettek, melyek az iskola körüli fákra kerülnek kihelyezésre. A 15 db deszkaodút nagy igyekezettel és meglepő precizitással kalapálták össze a gyerekek és még a lenolajos fakezelést is elvégezték. Az idő előre haladtával a tanulók szülei is sorra megérkeztek, ám többen a szorgos munka láttán kedvet kaptak egy kis kopácsolásra, segítettek a befejező mozzanatoknál.
Köszönet Tóth Éva tanárnőnek áldozatos munkájáért, mellyel a gyermekek természet szeretetét elmélyíti! Sok-sok kismadarat kívánunk nekik új odútelepükön!


.

.

.

.

.

.

2018. január 15.
Denevér monitoring a Börzsönyben

A Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival közös denevérmonitoringot tartottunk, a kisebb-nagyobb börzsönyi bányajáratokban, köztük a Börzsöny Alapítvány által korábban lezárt üregekben is. Valószinűleg az enyhe időjárás miatt most más eloszlásban találtuk a denevéreket, inkább a kisebb járatokban tartózkodtak, ahol a korábbi években nem, vagy alig volt észlelés. Összesen 549 kis patkós, 5 nagy patkós, 15 közönséges, 6 hegyesorrú, 5 vizi, 1 tavi, 2 nyugati pisze, 1 barna hosszúfülű, és 3 csonkafülű denevért találtunk, valamint számos, telelő szalamandrát is. Meglepetésre a Lukács táró felső részében egy róka tanyázott a mennyezeten csüngő denevérek alatt, "akit" óvatosan kitereltünk a szabadba.Ajánlott felbontás: min. 1024*768