2017. december 10.
Bemutatómadárgyuruzés a Bajdázói-tónál

Az utolsó nyilvános programunkat rendeztük meg ezen a verofényes vasárnapon, melyet minden évben Brellos Tamás királyréti erdész, helyi csoportunk egyik alapítója emlékére szervezünk. Ez a bemutató madár gyuruzés méltó befelyezése volt a 2017-ben végzett tevékenységünknek. Sarlós Dávid gyuruzo és csapata megállás nélkül dolgozott, mert a rengeteg megfogott madár mellett érdeklodobol sem volt hiány: mintegy 100 fo tisztelt meg minket jelenlétével.
A napos, ámde fagyos idoben jól esett a forró tea és a forralt bor, amivel megvendégeltük látogatóinkat. A legtöbb fogott madár széncinege volt, de hálóba került sok barát-, kék- és fenyves cinege is. A program végén még egy közép fakopáncs is meggyuruzésre került, bár o folyamatosan, hangosan tudatta velünk nem tetszését. A madarakat vendégeink engedhették szabadon és ennek nem csak a gyerekek örültek. Többen az idosebb korosztályból is életükben eloször érezhettek vad madarat tenyerükön. Dél felé már egyre kevesebb fogás lett, így a hálókat összehúztuk. Sokan még beszélgettek, a jó idoben nem akaródzott haza indulni. Gyönyöru és sikeres napunk volt!


.

.

2017. december 2.
Adventi vásár Nagymaroson

A nagymarosi MÁTÉ Állatvédelmi Alapítvány meghívására idén is csatlakoztunk az általuk szervezett adventi jótékonysági vásárhoz. Standunknál támogatásért cserébe kituzoket, falinaptárt, madár etetot és -odút, valamint madáreleséget adtunk. Önkénteseink kedvessége vidám színfoltja volt a hagyományosan itt megrendezett piacnak. Nagyon sokan látogattak meg minket, voltak, akik miattunk érkeztek és olyanok is, akik tavaly is nálunk szerezték be az etetoanyagot és ezt most sem akarták másként! Az esemény fényét emelte, hogy Varga Péter, természetvédelmi mérnök hallgató a kultúrházban a madár etetésrol tartott nagy sikeru eloadást. Erre mintegy 30 fo volt kíváncsi. Reméljük jövore sem szakad meg ez a szép hagyomány és itt lehetünk újra!


2017. november 12.
Odúkopácsoló nap

Most is a jól bevált helyszínen, a Facél Kft asztalos muhelyében szerveztük meg az idei odúkopácsoló napot. A februárra tervezett odúépítést a nagy hideg miatt elhalasztottuk, de a tapasztalatok és a vélemények alapján úgy tunik ez az oszi idopont több szempontból is kedvezobb.
A vasárnapi pihenonapját is feláldozta az a 41 fo, akik megjelentek a találkozó helyszínén, majd rövid baleseti oktatás és odú építési bemutató után serény munkába kezdtek. Az elokészített faanyagot többen is elkezdték összeszögelni, majd a különbözo munkafázisok között kézrol-kézre jártak az alkatrészek, míg végül a teto is felkerült és a festocsapathoz jutottak a kész madár odúk. A sötétre színezett lenolajos festés két igényt is kielégít: megvédi a fát az idojárás viszontagságaitól, valamint a környezetbe is jobban beleolvadnak a kiakasztott odúk. A szorgos munkának hamar meglett az eredménye, délre elkészült a tervként kituzött 100 db odú, de félkészben készült még hozzá 20 db, melyek néhány mozdulattal könnyedén készre hozhatóak. A nap közben és végén meleg teával és aprósüteménnyel kedveskedtünk önkénteseinknek, akik közül többen is csak kedves eroszak hatására tették le a szerszámot.
Az elkészült madárlakások a tél folyamán kerülnek kihelyezésre, a meglévo odútelepek elhasználódott odúit cseréljük le velük. Helyi Csoportunk börzsönyi és nyugat-cserháti területein már 1000 db felett van a kihelyezett madárodúink száma, melyeket 30-35 önkéntesünk kezel. Évente legalább öt alkalommal ellenorzik ezeket és a megfigyeléseket odúnaplókban rögzítik. Ezen adatokból nem csak a madarak, de a pelék és a kevésbé szeretett darazsak állomány változásairól is pontos információkat kapunk.
Ezúton is köszönjük önkénteseink munkáját, akik a vasárnapi pihenés helyett a nem is olyan könnyu munkát választották! Fegyelmezetten, precízen és nem utolsó sorban balesetmentesen dolgoztak!


2017. október 16.
Adomány a Börzsöny Alapítványnak

Erdész Zoltán, Dunakeszi város alpolgármestere 150 000.-Ft-ot adományozott Alapítványunk részére. Mint kihangsúlyozta, ezt szigorúan magánszemélyként tette és a királyréti madarász táborok fejlesztésére szánta. Az adományt Varga Péter, a Börzsönyi Helyi Csoport titkára vehette át. Az átadást kíséro beszélgetésen Erdész Zoltán megemlítette, hogy gyermekként o is közelrol ismerte alapítónkat Brellos Tamást, most is jó érzéssel emlékezik vissza a vele töltött idokre. Szó esett a Dunakeszin átadott Duna-parti strand egyfajta fejlesztésérol is: egy a madarakat és madárvédelmet bemutató tanösvény kialakítására kaptunk lehetoséget, melyet reményeink szerint óvodás és iskolás csoportok is haszonnal látogathatnak majd.

Köszönet a támogatásért és a lehetoségért egyaránt!


2017. október 14.
Helyi Csoport kirándulás a Sas-központba

21 fo vett részt ezen az autós kiránduláson, melyet a jászberényi Sas-központ látogatására szerveztünk. Vendéglátónk Juhász Tibor, a központ vezetoje kalauzolt minket, egy gyuruzo bemutatóval indítva a napot. A szeszélyesen kanyargó Zagyva mentén felállított hálókba igen szép számban akadtak madarak: füzikék, cinegék, királykák, vörösbegyek, valamint egy meggyvágó. A bemutató után lesétáltunk a Zagyva partjára, melyrol Tibor elmesélte, hogy Magyarországon már csak ez a folyó az egyetlen, amelyik szabadon alakíthatja medrét, nincs szabályozva.
A bemutató után újra autóba szálltunk és átmentünk a Sas-központba. Mire megérkeztünk, meg is éheztünk, így vendéglátóink jóvoltából megkóstolhattuk a Jászság egyik remek ételét, a pandúr-gulyást. Ebéd után megnézhettük a mentett madarakat, melyek mindegyikéhez egy-egy történet kötodik: szomorúak, néha elkeserítoek, de mégis tanulságosak. A kézhez szokott madarak bemutatójánál madársimogatásra is lehetoséget kaptunk. Érdekes volt tapasztalni a baglyok plüss-puhaságú tolla után a sasok kemény, acélos tollazatát.
Délután még kimentünk a közeli tanösvényre, mely szépen bemutatja a táj adottságait, vad madarait, azok védelmét, a rájuk leselkedo veszélyeket. Nagy szükség volt a velünk cipelt távcsövekre: "függögeto" vörös vércséket láthattunk, hantmadarat, réti fülesbaglyot figyeltünk, és a távolban egy arany sakált is kiszúrtunk. A séta végén a központ címermadarával is összehozott a madarász szerencse, hosszan követtük egy parlagi sas röptét a fejünk felett.
Az ido csodálatos volt, házigazdánk, Juhász Tibor igazán profin, jó humorral adta át nekünk a sas védelemmel kapcsolatos ismereteket és az ebéd is nagyon finom volt. Hálás köszönet érte!


2017. október 7.
Dunakeszi Önkéntes Köztisztasági Nap

A Börzsöny Alapítvány is csatlakozott a Dunakeszi Önkormányzat által szervezett környezet takarítási akcióhoz. Az alapítványt 3 fovel képviseltük, valamint szolgálatra ajánlottuk fel teherautónkat is a szemét elszállítására. Jelentos segítséget kaptunk az önkormányzat részérol: 3 fo 3 gyermekkel segített a Temeto-domb alatti partoldal megtisztításában. Ez a terület fokozottan védett növények otthona, így helyi védettséget élvez. Sajnos ezt sokan nem veszik figyelembe, még mindig elofordulnak szemét lerakások. Most is tapasztaltuk azt a furcsa szokást, mely néhány kutya tulajdonosra jellemzo: a kutyagumit gondosan összeszedik egy neylon zacskóba, szorosan bekötik a száját, majd nagy ívben behajítják egy bokor mélyére. Talán nem is gondolnak bele, hogy ezzel rosszabbat tesznek, mintha semmit sem tettek volna. Az ürülék belerohad a zacskóba, veszélyes hulladékká válik, a neylon pedig évtizedekig szennyezi a talajt!
Az akciót sikeresen zártuk, a Temeto-domb környékén kívül még egy szemét lerakatot is sikerült felszámolnunk, és a vizes kertek alatt futó földút mentét is kitakarítottuk. Köszönet minden résztvevonek, külön köszönet az önkormányzati dolgozóknak segítségükért!


2017. szeptember30-október 1.
Európai Madármegfigyelo Napok

Az elmúlt hétvégén megrendezett Európai Madármegfigyelo Napokon Magyarország két kategóriában is elso helyezést ért el! A hagyományosan október elso hétvégéjére meghirdetett programon idén 41 ország madártani szervezete, köztük hazánk BirdLife képviseloje, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vett részt. Az összesített eredmények alapján Európában és Közép-Ázsiában legalább 934 helyszínen, 4 millió madarat figyelt meg a 21.704 résztvevo!
Helyi Csoportunk is kivette részét e nemes versengésbol: 3 helyszínen, 334 résztvevovel és több ezer azonosított és megszámolt madárral zártuk a két napot. Szodligeten és a püspökhatvani Sinkár-tónál bemutató gyuruzést is tartottunk, a Vácrátóti Botanikus kertben pedig a kirakodó vásár vendégeivel madarász sétákon gyujtöttük az adatokat és mutattuk be a Természet- és benne a madármegfigyelés szépségeit. Sok ismeros arccal találkoztunk, de még több ismeretlen érdeklodot sikerült megszólítanunk. Reméljük hamarosan oket is tagjaink soraiban látjuk viszont!
Köszönet a résztvevoknek (meg persze a madaraknak), akik nélkül nem született volna meg ez a nagyszeru eredmény! Még nagyobb köszönet a szervezoknek, akik a helyi programokat biztosították:
Horváth Tibor szervezo (Szodliget)
Dénes János gyuruzo (Szodliget)
Rottenhoffer István szervezo (Sinkár-tó)
Sarlós Dávid gyuruzo (Sinkár-tó)
Rottenhoffer Balázs segíto (Sinkár-tó és Vácrátót)
Nagy Csaba, Varga Gyöngyi, Ifj. Varga Péter és Fejes Zsófia segítok (Vácrátót)

És az eredmények:
- rendezvény helyszínek száma:
Magyarország (123 helyszín)
Hollandia (120 helyszín)
Lengyelország (112 helyszín)

- résztvevok száma:
Magyarország (3.919 fo)
Svájc (3.695 fo)
Fehéroroszország (2.219 fo)

- látott madarak száma:
Finnország (1.285.000)
Svédország (980.000)
Magyarország (479.054)

A leggyakoribb három madárfaj hazánkban idén a seregély, a dankasirály és a tokés réce volt.


2017. augusztus 1.
Beszámoló a Madarász Táborokról

Középiskolás Természetvédelmi Tábor (KÖTET) 2017.

Az idén rendhagyó módon külföldre és magashegységbe vittük a középiskolásokat. Az Alacsony-Tátrában, 1050 méteren fekvo, Magurkán volt a szállásunk. Az egykori bányászfalunak ma már csak 6 állandó lakosa van. Sajnos a táboroztató felnotteket és a közlekedést idén is nagyon nehéz volt megszervezni, de végül is két bérelt mikrobusszal sikerült kiutaznunk, miután a tábor idejét is módosítottuk. Eredetileg 18 gyerek jelentkezett, de az idopontváltoztatás miatt csak 14 táborozónk volt. A csapat egy jó része már évek óta lelkesen jön KÖTET-be és most is nagyon jól érezte magát. Kifelé menet megálltunk Dobróváralján és megnéztük a dobronyai várat. Az Alacsony–Tátrában két kiránduláson ismerkedtek a gyerekek a magashegységek élovilágával, földrajzával. Az idojárással nagy szerencsénk volt, csak akkor esett az eso, amikor mi nem voltunk kinn. A Salatinról is ki lehetett látni, ami nem mindig van így. Megnéztük egy magurkai bányajárat maradványait is. A június 23. és 25. között lezajlott tábor nagyon jól sikerült, a gyerekek eronléte elegendo volt a magashegységi túrázáshoz, így fontolóra vettük, hogy máskor is megpróbálunk hasonló középiskolás tábort szervezni.XXIV. Börzsönyi Ornitológiai és Természetvédelmi Tábor (BOTT)

A július 10-én kezdodo XXIV. BOTT-ba idén 51 gyerek jelentkezett. Nagyon sok változás történt a táboroztató stábban: 7 új segíto került be, közülük 6 középiskolás, akik közül ötöt a KÖTET idején vagy az után szerveztünk be. Nagyon nem volt könnyu gyuruzoket keresni és az is most fordult elo eloször, hogy két csoportot félideig és a tábor második felében más-más vezetett. Végül is lettünk elegen és a tábor jól sikerült. Az építésen olyan sok középiskolás volt, hogy az így kialakult létszám már túl nagy volt. Az idojárással szerencsénk volt, már amennyiben az szerencsés, hogy javarészt hoség volt. Az viszont tényleg szerencsés, hogy például a július 10-i vihar, ami károkat is okozva szinte az egész országon végigsöpört, a Bajdázói-rétet kikerülte: nem volt sem szélvihar, sem sok eso. Még egy éjszakai zivatart kaptunk, de ettol eltekintve száraz idonk volt. Idén megjavíttattuk az ebédlosátrat és 3 új Monaco külsot valamint 4 új belsot vásároltunk. Ennek köszönhetoen 54 gyereket tudunk 9 pár Monaco sátorban elhelyezni. Idénre sikerült a pár éve vásárolt matracokra huzatokat és lepedoket vásárolni, így minden gyerek új, tiszta matracokon alhatott. Érdemes megemlíteni, hogy idén nagyon sok, 338 madarat fogtunk a gyuruzés során, köztük jégmadarat és címermadarunkat, fekete harkályt is. 21-én este sok vendég jelenlétében tartottuk a táborzáró musort.

Tarján Ambrus


2017. június 29.
Színes gyurus eredmények a Börzsönyben

13 éve Drégelyvár mellett kirepült feketególyánk újra jelentkezett: ezúttal a mai Szlovákia területén, a Vág völgyében mutatta meg magát. A korábbi években már Szécsényben, és Izraelben is leolvasták a gyurujét. Most o a legidosebb börzsönyi feketególya, amelyiknek ismerjük a sorsát.

.

.

.

.

Ez évben a börzsönyi rengetegben ismét színes gyurus fekete gólya költött: 2014-ben a felvidéki Gímeskosztolány mellett kelt madár most egy fiókát nevel. Kostolany pod Tribeèom - Börzsöny kb. 120-130km távolságra van.


.

.

.

2017. május 28.
Gyermeknap a Gyadai-réten

Az esos, hideg május eleje hirtelen csapott át forró nyárba, ami ezen a napon nagyon sok családot csalt ki a Természetbe. A Váci Erdészettel közös programunk igen sikeresnek bizonyult. A Gyadai-rét amúgy is sok embert vonz szép környezetével, de a mai nap különösen sokan jöttek el. Standunkat nagy számú érdeklodo kereste fel, ahol az ismeretterjesztés mellett madárodúkat is készíthettek a vállalkozó szellemuek.
Nagy Csaba a délelott folyamán a kis tanösvény mentén, népes csoportot vezetett, az ott elhelyezett madárodúkat ellenorizve. Több mint 20 fo vett részt ezen a programon.Az itt elhelyezett 15 odúban igen változatos állapotot találtunk a gyerekek nagy örömére: sok széncinegének ekkor kezdodött a második költése, több esetben a kotló madarat, vagy már egy-két esetben a kikelt egy napos fiókákat figyelhettük meg, és voltak olyan odúk, ahol még az elso költés kirepülés elotti fiókáit is megfigyelhettük. De több odúban már nem madarakat találtuk, hanem nagy pelékkel találkoztunk, ami talán még jobban felkeltette a gyerekek érdeklodését. A nap folyamán az MME sátorban igen nagyszámú, több mint 150 érdeklodo fordult meg, ahol madaras kirakókkal is foglalkoztattuk a gyereket. A sátor mögött pedig lehetoség nyílt odúkopácsolásra is, mind a gyerekek, mind a felnottek számára, Varga Péter irányításával. Az általuk elkészített odúkat a látogatók magukkal vihették. A délután folyamán nem volt jelentkezo a nagy túrára, de a szükséges ellenorzést el kellett végezni. A munka közben a tanösvény olyan volt mint egy "autópálya", folyamatosan jöttek a túrázó, gyerekes családok. Az itt elhelyezett 35 odú szinte mindegyike lakott volt. Ha leakasztottunk egy odút, mindig volt a környéken érdeklodo látogató, így kötetlen formában, további gyerekes családok figyelhették meg az odúlakó madarak életét.


2017. május 27.
Kitüntetés az MME közgyulésén

A tavalyi kitüntetés-eso után, mikor is három tagtársunkat tartotta érdemesnek a vezetoség elismerésre, idén is folytatódott a siker széria! Nagy Csaba Chernel István emlékérmet és kitünteto oklevelet kapott munkája elismeréséül.
Csaba évtizedek óta tagja a Madártani Egyesületnek, az elso pillanatoktól kezdve az odúzás szerelmese. Az o irányítása alatt fejlodött a Börzsönyi Helyi Csoport néhány tízes királyréti madárodú telepe az egész muködési területünket lefedo ezres nagyságrendig. Fáradtságot nem ismerve a koordinálás mellett odútelepeket is kezel a Naszályon és Királyréten. Minden évben érdeklodok sokaságának mutatja be vezetett túráinkon az odúlakó madarakon keresztül a természetvédelmet. Az évtizedek alatt megszerzett tudás koronája az általa szerkesztett, 2013-ban megjelent "Odúlakó madaraink védelme" címu kidvány. Lévén hogy aktív madár-fotós, e könyv is tele van szebbnél szebb képeivel. Legszebb fotóival kiállításokon vett részt, több rangos díjat is bezsebelt.
Elnöke a Börzsöny Alapítványnak, ezen tevékenységével is nagyban hozzájárul Helyi Csoportunk eredményes természetvédelmi munkájához. A Gyadai-réten, alsó tagozatos gyermekek részére szervezett madarász táborok egyik alapítója, szakmai vezetoje.
Ezúton gratulálunk barátunk elismeréséhez, kívánunk Neki hosszú, eredményes madarász életet!


2017. május 13.
Tavaszi madárdal a Börzsönyben

Üde, haragos zöld, eso utáni erdo fogadta azt a 18 fot, akik részt vettek az egyik legnépszerubb programunkon, ahol a madárodúzás rejtelmeibe kalauzoljuk az érdeklodoket. Nagy örömünkre igen sok gyermeket hoztak el szüleik, nekik életreszóló élményt ad a kézközelbol látható kis madarak látványa. Néhányan hernyókat kezdtek szedegetni, hogy a kinyitott odúk lakóit megetessék. Errol gyorsan lebeszéltük oket, elmagyarázva a természet rendjét: jobb ha szüleikre bízzuk a kicsinyek etetését.
A rendezok, Nagy Csaba és Mátéfy Szabolcs rövid köszöntoje után elindultunk a Bajdázó-tó felé, utunkat egy odútelepre fuztük fel. A tavaszi erdo zengett a madarak énekétol, vezetoink jól be tudták mutatni az egyes fajok jellegzetes hangját. Énekes rigó, erdei pinty, füzikék, légykapók, cinegék, poszáták daloltak egymást túlénekelve. Az elso odúban szén cinegék laktak, nemrég kelhettek ki, még csupaszok és vakok voltak. Nagy Csaba, aki az odútelepet kezeli, elmagyarázta, hogy ez már a második költése a cinkéknek. A parányi fiókák persze nem csak a gyerekeknek tetszettek, a felnotteket is elvarázsolták. A további odúk is mind lakottak voltak: találkoztunk kék cinege és örvös légykapó fészekaljjal is. Kisebb riadalmat okozott, amikor az egyik odú visszahelyezésekor egy nagyobbacska kék cinege fióka kiugrott a fészekbol. Szerencsére megúszta a puha avarba történo landolást, sot annyira meglepodött saját bátorságán, hogy hagyta magát megfogni is. Csaba visszahelyezte ot az odúba, így nagy eséllyel testvéreivel együtt tovább nevelik szüleik, hogy megerosödve újra nekivágjon a nagy kalandnak.
Túránknak botanikus résztvevoje is volt, tole is sokat tanultunk. A még nem teljesen záródott lombkoronán átszurodo napfény megszámlálhatatlan virágnak nyújt lehetoséget a szaporodáshoz. A legnépszerubbek a kosborok voltak, gyönyöru virágzatukat több fajon is megcsodálhattuk. Igen érdekes volt látni a madárfészek kosbor virágját amely, nem fotoszintetizáló révén, úgy nézett ki, mintha tavalyról maradt volna itt barnuló testével.
Mire végignéztünk minden odút, el is érkeztünk a Bajdázó-tóhoz. A szép, napos idoben jól esett az árnyas piheno kunyhóban letelepedni, ahol minden résztvevo átvehette emléklapját, melyet stílusosan Szabolcs madárfiókákról készült fotója díszített. Hamar elokerült az otthonról hozott elemózsia is, ilyen tartalmas kirándulás után kellett pótolni az energiát.
A kirándulás célja nem csak az odúk bemutatása volt. Az odútelep egy országos megfigyelo hálózat része, a költési adatokat az odúnaplóba rögzítettük. Az elmúlt évtizedek megfigyelései jól összevethetoek, így kimutatható egy madárfaj egyedszám változása, esetleg új fajok megtelepedése területünkön. Manapság egyre inkább háttérbe szorul a madarak "hasznosság" szerinti osztályozása, de nem vitatható, hogy egy fiatal erdoben igen nagy jelentossége van egy komoly odútelepnek. A fák még fiatalok ahhoz, hogy harkályok vájjanak bele odúkat, az erdonek azonban itt is nagy szüksége van a kártevok gyérítésére, ebben segítenek az odúlakó madarak.

Kép és szöveg: Varga Péter


2017. május 5.
Fülemülék Éjszakája a Csekei-réten

A Nyugat-Cserhát egyik legértékesebb vizes élohelyére szerveztük meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Börzsönyi Helyi Csoportjával május 5-én, alkonyat idejére a Fülemülék Éjszakáját. Ez a helyszín mindig érdekes, titokzatos, izgalmas, mert nem tudjuk, hogy éppen milyen érdekesség kerül szemeink elé, vagy halljuk hangját, énekét. Az idojárás igen mostoha volt, a találkozás idején is esett az eso, borongós volt a hangulat, ólmos színuek a felhok. Ez sem szegte a kedvét annak az elkötelezett és rendkívül lelkes 16 fonek, aki az elemekkel dacolva nekiindult az alkonyatba boruló Csekei-rétnek.
A madarak éppen ilyen lelkesek voltak, szerencsére a boség zavara fogadott minket éneklo madarak terén. A felhok mögé rejtozött napot számos erdei, nádi és réti énekesmadár búcsúztatta. A Gombás-patak leszabályozott keskeny árterének megmaradt élohelyei emlékeztettek az egykori gazdag vízi világra, mely a Csekei-rét környékén burjánzott. Az erdei énekesek közül a kórus tagja volt: fülemüle, feketerigó, énekes rigó, barátposzáta, csilpcsalpfüzike, széncinege, citromsármány. Nagy örömet okozott a Nyugat-Cserhátban kevés helyen eloforduló nádi és réti énekesek aláfestése is, melyek közül az énekes nádiposzáta, nádirigó, nádi- és réti tücsökmadár éneke ill. pirregése hallatszott, a cigánycsuk pedig kedves csicsergo trilláival búcsúztatta a napot. Megtapasztalhattuk miért találó a tücsökmadár elnevezés ezekre a rejtett életmódot folytató, titokzatos madarakra, hiszen tücsökhöz hasonló „énekük” andalítóan szólt az éjszakában. A ritkább elterjedésu réti tücsökmadár kéttagú, magasabb frekvenciájú, lágyabb pirregése jól összehasonlítható volt a gyakoribb nádi tücsökmadár egytagú, monoton, mélyebb frekvenciájú pirregésével. A bokrosok énekesei közül megszólalt a mediterrán jellegu karvalyposzáta és a mezei poszáta is, mely utóbbi madár jellegzetes „ved-ved” riasztóhangjával adta tudtunkra, hogy túlléptünk egy határt a bizalmaskodásban. Az énekeseken kívül a vízi világból képviseltette magát a hamarosan már szétszaladó fiókáit terelgeto bíbic, a vízityúk is kurjantott egyet a fuzlápról, tokés réce gácsér repült ráérosen a mocsárrét felett, míg tojó párja kotlik a tojásokon, vagy már vezetgeti a frissen napvilágra perdült fiókákat. A kakukk kitartása példás volt az esoben, szakadatlanul orizte azt a területet, ahol kiszemeli hamarosan fészek áldozatát, melybe beletojja kakukktojását. Rengeteg seregély húzott be éjszakázni a Csekei-rét füzesébe, akácos erdeibe, magasfeszültségu oszlopaira, mintegy 800 példányt számoltunk. Az egész madárkoncert karmestere egyértelmuen a fülemüle volt, irodalmi nevén csalogány, mely uralta gyönyöru, lágy, bugyborékoló énekével a kórust. A karmesterek fent maradtak, hárman is szóltak, míg a kórus többi tagja a nap pályájának lecsengésével elcsendesült, csak a fülemüle tiszta, eros, nyugtató éneke maradt meg az éjszakában. Ezzel búcsúztattuk az estét: a hangterápiás gyógyításban is használt csalogány énekkel.

Rottenhoffer István


2017. május 5.
Fülemülék Éjszakája Vácon

Idén hetedik alkalommal szerveztünk Vácon Fülemülék Éjszakáját, de most egy új helyszínre, a váci Ligetbe invitáltuk az érdeklodoket. Már a rendezvény elotti héten többen jelezték érdeklodésüket, közöttük a váci Radnóti Miklós Általános iskola egy kisebb csoportja is. Úgy látszott, 30 fonél is többen leszünk ezen az estén. Sajnos a május eleji idojárás még mindig háborgó volt, az áprilisi „télies” zord idojárást követoen. Ezen a napon is jöttek-mentek a felhok, délután még ígéretes volt, de 16 óra körül egy újabb csapadékzóna érte el a térségünket, sok érdeklodot elriasztva. A programra 3 család és néhány érdeklodo érkezett, így is 15-en gyultünk össze. 19 óra körül, az induláskor is "lógott az eso lába", de a kitartó kis csapat startra készen állt. A Hétkápolnától rövid sétával leértünk a Szent-kúthoz (Hétkápolna-forrás), ahol az elso kellemes meglepetés ért bennünket, énekelt a fülemüle. Igaz rövid ideig élveztük, de ez eros indíttatást adat a kis csapatnak, hogy folytassa útját a Ligeti-tó partján, a Dunai-Tanösvény irányába. Menet közben nagy fakopáncs fészekkel találkoztunk, ahol az éhes fiókák várták a táplálékot, majd fekete harkályt sikerült megfigyelni. Élvezhettük a cinegék sokféle énekét és egy tokésrécét figyelhettünk meg extrém magasan, több mint 15 méteren, egy platánfán. Az erdei pinty esoben, rossz idoben jellemzo hangja mellett a vörösbegy énekét is hallhattuk. Sajnos sétánkat az eso ideje korán megállította, de mindenki elégedetten távozott, bízva abban, hogy jövore kellemesebb idojárási körülmények között találkozunk újra.

Nagy Csaba


2017. április 25.
Odúlesen a Váci Nyár utcai óvoda Cica és Lepke csoportja

2017. április 24. és 25. nagy nap volt a Nyár utcai Óvoda két csoportjának. A Cica és a Lepke csoport látogatóba készült a Magyarkúti odútelepünkre. Csodálatos reggelre ébredtek a gyerekek. Sütött a nap és meleg volt mind a két napon. 9 órakor indultak Vácról külön busszal Magyarkútra. Ott már várta oket Szilágyi Lajos madárbarát, aki mesébe szotte az erdo madarainak életét. A csoport eloször meglátogatta HU-HU bácsit, aki egy alagútban lakott és láthatatlan volt. A gyerekek hívására felelt, és üdvözölte oket. Megkérte, hogy legyenek vendégei az erdonek és látogassák meg a kis madarakat. O, mint az alagút jó szelleme vigyázni fog a jóságos gyerekekre és felnottekre. Ezután következett a mese patak, ami nagy kihívás volt a gyerekeknek, hiszen csak egyenként lehetett átmenni a hídján. Mindenki nagyon bátor volt. Majd néhány lépcsot kellett megmászni, hogy az odúkhoz érkezzenek. Ott Lajos bácsi elmesélte a gyerekeknek miért vannak ott az odúk, majd vetélkedo következett. Madárhangokat kellett felismerni a gyerekeknek. Mondani se kell, hogy mindet kitalálták. Megismerték a rigó, az uhu és a galamb hangját. Majd képrol kellett felismerni a madarakat. Persze ez is sikerült. A jutalom se maradt el, mindenki kapott egy-egy matricát és egy könyvjelzot az év madara képével. Jött a varázspálca és Lajos bácsi ennek segítségével leszedte az elso odút. Azt a csodát. Kirepült a kis cinke az odúból, majd mindenki megnézhette mi van benne. Azt az érdekességet. Cinketojások, 10-15 darab egy-egy odúban. Megnézhették, majd a bátrak kézbe is foghatták a kicsi tojásokat. Megtudták, hogy hogyan is néz ki egy odú belülrol, milyen fészket készít a cinke, s milyen a cinketojás. Mondani se kell, hogy mind a 30 odút szerették volna megnézni, de az ido sajnos gyorsan eltelt és még várta a gyerekeket a játszótér is Magyarkúton. Gyors búcsúzás HU-HU bácsitól és a varázspataktól. Csodás délelottöt töltöttünk együtt.
Reméljük jövore is találkozunk, de még addig megnézzük az óvoda udvarán lévo odúkat is, mert ott már a kismadarak hangosan várják szüleiktol az ebédjüket.

Kép és szöveg: Szilágyi Lajos


2017. március 25.
Tavaszt köszönto kirándulás a csovári Vár-hegyre és Vas-hegyre

2017. március 25-én egy igazi szép, napfényes tavaszi nap köszöntött ránk. Ezt kihasználta az a 37 fo, aki részt vett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Börzsönyi Helyi Csoportjának tavaszköszönto kirándulásán. A cél: Csovár, Vár-hegy és Vas-hegy, melyet lelkes, a Természetet felfedezni vágyó csapatunknak kényelmes túrával sikerült is elérnie. A szépen rendezett, festoi szépségu falu foterérol indult a kirándulás az ikerhegyekre, mely a nyugdíjasok és a gyerekek számára is teljesítheto volt. Az idojárás igazán kedvezo volt, szélcsend, ragyogó napsütés, csapadék sem esett, így számos növény- és állatfajt láthattunk. Több élohely típust is érintettünk, a lakott területektol kezdve a szántók, bokrosok, fiatal vágások, melegkedvelo tölgyesek, sziklaerdok, gyertyános-tölgyesek, telepített fekete fenyvesek és sziklagyepek márciusi élovilága tárult elénk. Az idozítés jó volt, hiszen a teljes kilombozódás, a lombkorona záródása elott rengeteg tavaszi növény nyílik ilyenkor. Néhányat kiemelnék ezek közül, melyekkel találkoztunk: bársonyos tüdofu, bogláros szellorózsa, erdei galambvirág, illatos ibolya, leánykökörcsin, odvas- és ujjas keltike, martilapu, mocsári gólyahír, salátaboglárka, tavaszi hérics, tavaszi lednek.
Az állatvilág sem volt néma és mozdulatlan, igazi tavaszi kórus fogadott bennünket a mindenhonnan daloló énekesmadarak formájában. Karakteres, a cserháti dombvidékre jellemzo, sok helyen eloforduló éneklo madárfajok voltak ezen a napon: vörösbegy, énekes és feketerigó, barátka, csilpcsalpfüzike, kék és széncinege, csuszka, seregély, erdei pinty, zöldike, meggyvágó, citromsármány, ill. a harkályok közül a több helyen is megszólaló nagy és közép fakopáncs, zöld küllo, valamint a növekedo állományú örvös galamb. Az egerészölyvek végig elkísértek utunkon, folyamatosan lehetett látni nászrepülo párjaikat a cserháti erdok fölött, a nagy területet bejáró, a dombvidéken tett kirándulások elmaradhatatlan kísérojeként jelen lévo hollók is korrogtak többször felettünk. Ez utóbbi madár egyébként is jellegzetes jelképe lehetne Csovárnak, hiszen a „Hollós Mátyás”, azaz Hunyadi Mátyás királyunk fia, Corvin János is birtokolta egy ideig az erodítményt és a falut. A Vár-hegy és a Vas-hegy ikerhegyek, vagyis ugyanazon rögbol képzodött két kiemelkedés, melyek érdekes módon közel ugyanakkora magasak is: 349 és 358 méter tengerszintfeletti magasságban emelkedtek ki sasbércként a szelíd tájból. Geológiai érdekesség az egész Csovári-rög, itt található egy világszinten is jelentosnek számító földtani alapszelvény, ill. kozet formációk is kapták a nevüket innen. Egy ilyen földtani (geológiai) és barlangtani (szpeleológiai) érdekesség, valamint oskori (paleolit kori) régészeti lelohely az Uhu-barlang, melyet a vállalkozóbb szellemuekkel megszemléltünk a Vár-hegy leszakadásában. A Vas-hegyen találkozhattunk egy napjainkban jelentos természetvédelmi kihívást jelento jelenséggel: az illegális terepmotorozással. Láthattuk személyes megtapasztalás által, hogy a természeti értékek pusztításán kívül emberileg is negatív, leépíto személyiségformáló hatással bír ez a tevékenység. A hegyre különösen jellemzo hüllotani (herpetológiai) értékek közül egy fürge gyík és egy farkatlan fiatal zöld gyík jelentkezett a számukra különös jelentoséggel bíró napsütésben.
A kirándulás hivatalosan meghirdetett része véget ért a kiinduló pontra történo megérkezésünkkel, akinek ideje engedte még, azokkal átmentünk a közeli Sinkár-tóra. Az Észak-Pest megye természetvédelmi szempontból legértékesebbjének számító, Natura 2000 védettségu tó hozta a formáját: rengeteg védett és fokozottan védett madárral, elsosorban ragadozóval találkozhattunk a márciusi melegben. Rétisas, halászsas, vörös kánya, barna és kékes rétihéja, egerészölyv, karvaly, vándorsólyom, valamint egy karvalyfészekben kotló erdei fülesbagoly örvendeztetett meg bennünket. A legkitartóbbakkal pedig a Nyugat-Cserhát két ismert leánykökörcsin lelohelyébol az egyiken fotózhattuk a gyönyöruen nyitó leánykökörcsineket. A nap végén a legtovább kitartókat az idei elso füstifecskék búcsúztatták, mi mentünk a tóról, ok pedig jöttek az élteto vízhez.
Mindenki különbözo dolog miatt jött a hegyre. Volt, aki különösebb cél nélkül, csak mozogni jött egy kicsit, volt, aki a várromokra, volt, aki az Uhu-barlangra és volt, aki a pazar tájképre volt kíváncsi – mindenki megtalálhatta, amit keresett. Ékes példája Csovár környéke a Természet és a történelem összefonódásának. A ketto nászából mindig valami megfoghatatlan, valami gyönyöru jelenség születik, mely benne van az adott helyen a levegoben és megkérdojelezhetetlenül uralja a teret. Azt hiszem ebbol a levegobol sokat szippanthattunk ezen a szombaton magunkba, mert a Nyugat-Cserhát mindig ad és ad, megunhatatlanul ad, a tájhoz együttmuködési szándékkal és kíváncsisággal közelíto embernek.

Rottenhoffer István............................................... Fotók: Balázsovits János


2017. március 21.
Uráli bagoly fészkelése a Börzsönyben

2014. óta eloször sikerült mesterséges ládában kotló uráli baglyot megfigyelni a Börzsönyben! Akkor két odúnkban is volt költés, azonban sem 2015-ben, sem 2016-ban nem foglaltak el egyet sem odúinkból annak ellenére, hogy jelenlétük folyamatosan tapasztalható volt a magas-Börzsöny területén. Most Selmeczi Kovács Ádámnak sikerült megfigyelnie a kotló madarat, valamint képet is készített róla, a korábban az odú tetejére szerelt tükör segítségével. Ezzel a bagoly megfigyelése komolyabb zavarás nélkül, távolról végezheto.
Részletek itt:
birding.hu

.

.


2017. március 11.
Megtartottuk közgyulésünket

Idei közgyulésünket az eddigiekhez képest kicsit késobb sikerült megszerveznünk, mert szinte az összes hétvégére esett valamilyen "madaras" program, ami megosztotta volna tagságunkat. A már megszokott helyszín, a Király Endre szakközép iskola adott helyet, melyet ezúton is hálásan köszönünk az intézmény vezetoségének!
A program az elozo év beszámolójával kezdodött, majd az országos küldött közgyulés delegáltjait választottuk meg. Ellenvetés egyik esetben sem volt, így a hivatalos résznek hamar vége lett. A második részben Rottenhoffer István beszámolóját hallhattuk az Acsa község közelében található réti sas pár fészkelésérol. Helyi Csoportunk muködési területén nincs tudomásunk más sas párok fészkelésérol, így örömmel fogadtuk, hogy ennek a párnak több szempontból is biztonságos fészkelési lehetosége van. István többször is kiemelte Galbavi József tevékenységét, mely nagyban hozzájárult eme biztonság kialakulásához. Ez után Varga Péter beszélt az MME belso pályázat lehetoségeirol, buzdítva a tagságot programok szervezésére.
Schmidt András a MAP felmérés eredményeirol számolt be, majd felvázolta az idei év feladatait. E programban több tagtársunk is részt vesz, így lehet az, hogy a Börzsöny országos szinten a legjobban felmért területekhez tartozik. Végül a legjobban várt program rész következett, Kazi Róbert eloadását élvezhettük a tavalyi évben szervezett szibériai expedícióról. Csodálatos képekkel illusztrálta beszámolóját, a messzirol üres füves pusztáknak tuno helyek gyönyöru és változatos virágokat rejtenek, a madarak pedig háborítatlanul élhetnek. Számunkra igen meglepoek voltak azok a kerecsen sólyom és más ragadozó fészkek, melyek 1,5 m-es sziklatömbön, vagy fatörzseken épültek. Ezután kötetlen beszélgetés kezdodött, majd elnökünk, Terbe Józsefné a közgyulést bezárta.


2017. február 4.
2017-es programjaink elso állomása

Idei elso rendezvényünknek a Verocei Muvelodési Ház adott otthont. Úgy gondoltuk, ez egyfajta visszatérés a gyökereinkhez, hiszen 40 évvel ezelott innen indult útjára a Börzsönyi Helyi Csoport. Földrajzilag is a központban helyezkedik el és tömegközlekedéssel is jól megközelítheto.
Egy eloadás sorozattal kedveskedtünk annak a 47 fonek, akik megtiszteltek minket jelenlétükkel. Az eloadók a Szent István Egyetem másodéves természetvédelmi mérnök hallgatói voltak. Elsonek Varga Péter, Helyi Csoportunk tagja, az év madaráról szóló összeállítását élvezhettük. A tengelic bemutatása mellett szó esett annak védelmi lehetoségeirol is, valamint néhány érdekes adattal lettünk gazdagabbak, például hogy a tengelicet ausztráliába is betelepítették és ott mára életképes populációja fejlodött.
Fejes Zsófia Budapestrol érkezett, hazai csúcsragadozónkról, a vidráról tartott eloadást. A halastavakban okozott vitathatatlan kártétele mellett beszélt a ragadozóként teljesített pótolhatatlan szelektáló szerepérol is. Fekete Istvánt idézve mutatta be, hogy a szépirodalomban is megjelenik alakja, majd a vetítés végén a "Vad Magyarország" címu film játszadozó vidrák jelenetével végleg meggyozött a hallgatóságból mindenkit, hogy igenis helye van a magyar élovilágban ennek a csodálatos menyét-félének.
Schneider Viktor az MME Kiskunsági Csoportjától érkezett, stílusosan Madaras községbol. Eloadásában szukebb hazáját, Bácskát mutatta be, hírt adott az ottani madárvédelemrol és csoportjuk munkáiról is. A vetített képek javarészt saját készítésuek voltak, lévén hogy szívesen fotózza a Természetet. Már több kiállításon is szerepelt képeivel, nagy sikerrel. Egyik kedves madara a szalakóta, ez a fotókról is kiderült, de a fajra irányuló védelmi programokból is kiveszi részét. Mindhárom eloadásból érzodött az eloadók Természet szeretete, megbizonyosodhattunk arról, hogy jó irányba tart a Természetet védok képzése.
Ezúton mondunk köszönetet Greff Katalinnak, hogy helyet biztosított rendezvényünknek, valamint a muvelodési ház dolgozóinak a segíto közremuködésért!


2017. január 22.
További bagolyodúk kerültek a Börzsönybe

A Duna-Ipoly Nemzeti Park kezelésében lévo börzsönyi erdokben újabb bagolyodúkat helyeztünk ki a macskabaglyok, esetleg uráli bagoly fészkelésének elosegítésére.
A macskabaglyok rendszeresen elfoglalják a felkínált odúkat, de maguk körül nem turnek meg más fészkelo bagoly párokat, így az uráliakat sem. A 2014. decemberi jégkár okozta fakidolések nem kímélték az odús fákat sem, megsemmisült az a mesterséges odú is, amelyben elozoleg uráli bagoly pár fészkelt. A pótolt, vagy megjavított odúkban sajnos sem 2015-ben, sem 2016-ban nem fészkeltek uráli baglyok, így további odúk kihelyezésével próbáljuk fészkelésre bírni ezeket a fokozottan védett, csodálatos madarakat. Híradásunk a lakott bagoly odúról itt található!


2017. január 17.
Újabb hírek a börzsönyi hiúzrólSzilveszter Botond, a börzsönyi hiúz a 2016-os év utolsó elotti napján is színre lépett. A Börzsöny Alapítvány, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal együttmuködve, az FM Zöld Forrás támogatásával, 11 kameracsapdát muködtet a hegység területén.
Képek és információk a hiúzról.Ajánlott felbontás: min. 1024*768

Warning: include_once(analyticstracking.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/borzsony/public_html/hirfolyam/2017/hirek_2017.php on line 385

Warning: include_once(): Failed opening 'analyticstracking.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/borzsony/public_html/hirfolyam/2017/hirek_2017.php on line 385