2016. december 10.
Brellos Tamás emléknap

Már hagyományosnak mondható, hogy december elején, Helyi Csoportunk meghatározó alakja, Brellos Tamás emlékére a királyréti Tábor-réten bemutató gyuruzést szervezünk. Az eseményt most is nagy érdeklodés övezte, 50 fo körüli látogatót köszönthettünk. A madarak jelölését a táborok egyik gyuruzo mestere, Sarlós Dávid végezte. Már az elso ellenorzéskor igen sok madarat találtunk a hálókban, foleg cinegéket és csuszkát. A késobbiekben még fakuszokat is sikerült fogni, de a nap fénypontja kétségtelenül a sárgafeju királyka volt.
Dávid a tole megszokott laza alapossággal mutatta be a madárgyuruzés fogásait, beszélt a kezdetekrol, a célokról és a tudományos munkákról. A résztvevok figyelmesen hallgatták ot, de mindenkinek mosolyt csalt az arcára, amikor a gyerekek ijedten rezzentek össze egy-egy madár elengedésekor. A hagyományokhoz híven koszorút helyeztünk el Tomi Bácsi kedves fáján, mely alatt a madarász táborban a sátra állt. Kicsit szent hely ez, ide azóta sem ver fel sátrat senki...
Hamarosan elkészült a "tábori tea" a nagy üstben, a felnotteknek pedig forralt bor. Nem volt igazán hideg, de ennyi szabadban töltött ido után igen jól esett mindenkinek a meleg ital. Kisebb csoportokban jóízu beszélgetések folytak, jó tanácsokkal, tapasztalatokkal láttuk el egymást a madárvédelem területén. Az utolsó déli ellenorzésnél már üresen találtuk a hálókat, ez mindig így szokott lenni: délre picit visszavonulnak az egyébként mindig éhes madarak. A hálókat összeszedtük, az etetot visszaakasztottuk a helyére, még jó szolgálatot fog tenni a tél során.


2016. december 3.
Adventi vásár Nagymaroson

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a MÁTÉ Állatvédelmi Alapítvány meghívására vettünk részt a nagymarosi piacon megrendezett jótékonysági adventi vásáron. A piac messze földrol vonzza az embereket, így a helyi csoport standnál is nagy volt az érdeklodés. A kedvezményes madáreleség vásár, a madár etetok és odúk igen népszerunek bizonyultak, mire delet harangoztak, már csak az üres asztalt nézhettük.
Csodálatos dolog egy ilyen piacon, hogy az emberek itt nem rohannak. Sokan érdeklodtek munkánk, valamint a madáretetés fortélyai iránt. Tanácsokat adtunk az odúk gondozásával kapcsolatban, de sokan kérdeztek minket a fogyatkozó fecskékrol is. Persze volt, hogy csak régen látott ismerosökkel beszélgettünk, itt ez is belefér az idobe.
Hálás köszönet látogatóinknak, akik adományaikkal, vásárlásukkal segítik munkánkat! A MÁTÉ alapítvány tárgyi adományok jelképes összegért való árusításához helyi csoport tagjaink is hozzájárulhattak, ezúton is köszönjük a felajánlásokat!


2016. november 12.
Odúkopácsolás az Erdomentokkel

A télen összeépített 115 db madárodú áprilisig kihelyezésre került, így szükségesnek látszott még egy Odúkopácsoló Nap beiktatása még ebben az évben. A lebonyolításban az Erdomento Alapítvány önkéntesei nyújtottak segíto kezet, 16 fo jelent meg a Facél Kft muhelyében és kezdtek serény munkába. Rövid ismerkedés és baleseti oktatás után bemutattuk az odú építés folyamatát. Az Erdomentok jó érzékkel választottak feladatokat maguknak, így a munka zökkenomentesen folyhatott. 3-4 pár az odúkat szögelte össze, majd a következo folyamat, az oldalak kifúrása és a teto felszerelése már a másik asztalnál szorgoskodó 2-3 pár feladata volt. Jutott ido még a festésre is, így az odúk túlnyomó része teljesen elkészült. A végeredmény 106 db madár lakás lett, melyeket a Börzsöny elhasználódott odúinak kicserélésére fogunk használni.
Nagy köszönet az Erdomentoknek kitartó, precíz munkájukért!


2016. október 1-2.
Európai Madármegfigyelo Napok

Az összesített eredmények alapján legalább 1.070 helyszínen, 24.115 résztvevo figyelt meg 5.8 millió madarat Európában és Közép-Ázsiában!
A világ egyik legjelentosebb madártani hagyományával rendelkezo Magyarország ismét jól szerepelt az országok közötti játékos versenyben. A helyszínek számát tekintve a harmadik, a résztvevok tekintetében az elso, a látott madarak kapcsán pedig ötödikek lettünk és ebbol a Börzsönyi Helyi Csoport is becsülettel kivette részét:

Püspökhatvan, Sinkár-tó
Rendkívül jó idojárási és látási viszonyok fogadták azt a 37 fot, akik Észak-Pest megye természetvédelmi szempontból legértékesebb állóvizét, a Sinkár-tavat választották szombati program gyanánt. A madármozgás kedvezo volt, számos táplálkozó terület állt rendelkezésre a galamboknak, pintyféléknek, bokrokban mozgó énekeseknek, ragadozómadaraknak, vízhez kötodo fajoknak, az enyhe ido miatt a rovarmozgás is ide vonzotta a vonuló madarakat. Lábon álló napraforgótáblák, kukoricások, lekaszált parlagok, lucernások, gyümölcsösök, bokrosok, rövid füvu birkalegelo, nádas-gyékényesek, ártéri jellegu füzes szegélyerdok a boség zavarával és hihetetlen változatossággal kínálkoztak a Sinkár-tóra koncentrálódó madarak számára. Ezek a kedvezo adottságok meg is hozták az eredményt: összesen 55 madárfaj 1011 példánya került távcsöveink elé. A példányszám tekintetében elérte az állóvíz a korábbi évek megfigyelései alapján magasra rakott mércét, a látott fajok számában viszont a fentebb vázolt kedvezo együtthatóknak köszönhetoen az egyik legjobb esztendot produkálta. Különösen annak fényében imponáló ez az eredmény, hogy idén kevesebb tapasztalt, jó fajismerettel bíró madármegfigyelo volt jelen a tavon, valamint ebben a szezonban inkább a madárgyuruzésre koncentráltunk, ezért elmaradt az összes biotópot érinto teljes körbejárása a víznek.
Említésre méltó észlelések, lokális érdekességek: fiatal vörösnyakú vöcsök a nyílt vízen, a lassan már a tó védjegyének számító rétisas-pár, két sólyom faj (kaba- és vándorsólyom), guvat, hegyi billegeto (mely a 22 éve zajló faunisztikai felmérések során most hozta 5 egyeddel az eddigi megfigyelési példány-maximumát), kerti rozsdafarkú, kései észlelésnek számító sisego füzike, a tavon alkalmi vendégnek számító fenyvescinege. Hagyományos programpontnak mondható immár a madármegfigyelo napokon a B-odúkban szállást foglaló mogyorós és erdei pelék megtekintése. Ez utóbbi faj természetvédelmi szempontból kiemelt érdekességnek számít, fokozottan védett kisemlos, eros populációja él a Nyugat-Cserhát ezen mozaikos vidékén.
Nagy számban voltak jelen kis- és nagycsaládosok gyerekekkel, így mint minden évben, úgy idén is fontos szerep jutott a pedagógiai szempontból hozadékkal bíró programpontoknak: madárgyuruzés és madármegfigyelés célja, pozitív személyiségfejleszto szerepe, odúk világa, pelék megtekintése éloben, helytörténet. Az idei év újdonsága a madárgyuruzés volt Sarlós Dávid madárgyuruzo vezetésével, aki jó érzékkel szemléltette ezt a tudományos szempontból fontos, emberileg pedig rendkívül izgalmas, érdekfeszíto tevékenységet. A Sinkár-tó történetében eloször történo gyuruzés során az alábbi eredmény született: összesen 17 pd. jelölt madár, összetétel: barátposzáta 2 pd., vörösbegy 2 pd., csilpcsalpfüzike 6 pd., kék cinege 4 pd., széncinege 3 pd. Érdekes tapasztalat, hogy a várttal ellentétben nem a forgalmas szegélyfüzesekben, hanem egy fenyvessel érintkezo, alacsony cserjékkel elszórt száraz gyepben fogott a legjobban a hálónk, a füzesben a hálók szintje fölötti sávot használták leginkább vonulásuk során az énekesmadarak.
Köszönet illeti a program megszervezésében, kivitelezésében nyújtott segítségéért Rottenhoffer Balázst, Sarlós Dávidot, Varga Pétert és Varga Gyöngyit.

Rottenhoffer István


Vácrátót, Nemzeti Botanikus Kert
Talán a közelgo idováltozásnak volt köszönheto, hogy vasárnap nagyon kevés madár került szem elé, pedig érdeklodoben nem volt hiány: 129 fo követett minket vezetett sétáinkon. A Kert "Földi Javak Asztalunkon" rendezvénye kellemes vásári hangulatot varázsolt, ehhez csatlakoztunk nagy érdeklodést kiváltó, a madárvédelmet népszerusíto programunkkal.
Az MME standunknál folyamatos volt az érdeklodés, köszönhetoen madaras játékainknak is. A játék mellett persze mindig marad ido az egyesület bemutatására, valamint a felmerülo kérdések megválaszolására. Ilyenkor fontos visszaigazolást kapunk arról, hogy a természet- és benne a madárvédelem nem csak nekünk fontos! A nap folyamán 3 sétát vezettünk. Sajnos repülo madarat alig láttunk, de be tudtuk mutatni többek között a vörösbegy és a barátposzáta énekét, valamint a fekete harkály hangjait. Így sikerült, foleg hang alapján, 180 madarat feljegyeznünk. A legtöbb megfigyelt madár a szén cinege és a csuszka volt. Nem csak a gyerekek között volt nagy sikere annak a három mogyorós pelének, akik az egyik mesterséges odúban lapultak meg. Sokan nem is hallottak még ezekrol az állatokról, de a látványuk mindenkit elolvasztott. Jóleso érzés volt, hogy a nap folyamán még többször visszajöttek hozzánk emberek beszélgetni, vagy megköszönni a sétát.
Ezúton köszönjük mi is minden résztvevonek, hogy hozzájárultak Hazánk sikeréhez!


2016. szeptember 10-11.
Helyi Csoport találkozó élohely karbantartással

Többszörösen rendhagyó módon szerveztük az idei év Helyi Csoport találkozóját. Augusztus vége helyett szeptember közepére tettük, ami az idojárás szempontjából sem bizonyult rossz döntésnek és a nyár végi nyaralási láz is lezajlott már ilyenkorra. A boldog semmit-tevést pedig felváltotta egy hasznos munkavégzéssel egybekötött két napos találkozó. Ezek együtt okozhatták, hogy igen szép számban gyultünk össze Bernecebarátiban. Közel 40 fo tisztelt meg minket jelenlétével, de éjszakára is 25 fo maradt, akiknek vasárnap délelottre is jutott egy pici a munkából.
Napközben Bezeczky Árpád, a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa irányításával kétéltu élohelyek rehabilitációját végeztük. A területre ki terepjárókon, ki Árpi traktorjának utánfutóján érkezett meg. Útközben megálltunk és vezetonk szuggesztív eloadását élvezhettük a területen réges-régen folyó mezogazdasági tevékenységekrol, amikor az erdonek nyoma sem volt. Mesélt a II. világháborús helyi harcokról, a magyar katonák elkeseredett küzdelmérol és megmutatta ennek ma is fellelheto nyomait, a lövész állásokat. A kis tavacskák is, amikben a kétéltuek csodálatosan szaporodhatnak, a régi idoket idézik, hiszen ezek néhány száz éve mesterségesen kialakított marha- és sertés itató helyek. Kis csatornákon a hegyoldalakról vezették oda az eso vizet és ezt olyan ügyesen alakították ki, hogy jelenleg is megfelelo mennyiségu víz áll a békák és goték rendelkezésére. Ezeket a csatornákat kellett megtisztítanunk, valamint a tóba bezuhant fákat kiszednünk. A beszakadt, meredek partfalakat lenyestük, hogy könnyebben kijöhessenek a frissen kikelt állatkák, a tavacskák körül pedig védozónát jelöltünk ki. Ezen a zónán belül nem lesz szabad a fákat kivágni, hogy a vízfelület árnyékolása folyamatosan megoldott legyen a legnagyobb nyári melegekben is.
Mire befejeztük a munkálatokat és visszamentünk a bázisként használt Öregerdo turistaházba, Horváth Tibor jóvoltából már ott illatozott a csülkös babgulyás. A boséges és kifogástalan vacsora után jó hangulatú beszélgetések kezdodtek, a fiatalok társasjátékkal szórakoztatták egymást. Ahogy besötétedett és elhalkult a táj, szarvasbogés hangját hozta felénk a langyos esti szello. Több helyrol is szóltak, s amikor elhallgattak sokat tapasztalt nemzeti parkosunk, Darányi Laci bogésével ismét szóra bírta oket.
Vasárnap a reggeli közös elköltése után befejeztük a tavak elrekeszto munkálatait, majd útnak indultunk hazafelé. Még betértünk Szokolyára, ahol a madarász tábor raktárába kitettük a szerszámokat és persze felnéztünk a Tábor-rétre is, ahol ilyenkorra már csodálatos oszi kikerics mezo borít el mindent.
Köszönet a szervezoknek a jó hangulatú esemény lebonyolításáért, nemzeti parkos tagtársaink szakérto segítségéért, a középiskolás csapat szorgos kezu munkájáért és persze minden résztvevonek a vidám és nagyon hasznos tevékenykedésért! Ez a program a Földmuvelésügyi Minisztérium Zöld Forrás támogatásával valósult meg.


2016. július 17.
Kitüntetés a Táborban

Július 11-én indult a Börzsönyi Ornitológiai és Természetvédelmi Tábor közel 40 gyermek részvételével. Mivel Tarján Ambrus, a BOTT vezetoje a májusi küldött közgyulésen nem tudta személyesen átvenni az MME kitüntetését, a Brellos Tamás díjat, ezért megragadván az alkalmat itt, a Táborban adtuk át az elismerést. A díj, melyet az MME vezetosége két évente ítél meg a környezeti nevelésben kiemelkedoen teljesíto tagtársainknak, igazi értéke, hogy Tarján Ambrus gyerekként Brellos Tamás szárnyai alatt ismerkedett a Természettel és kapott olyan indíttatást, mely végül a pedagógusi-, környezeti neveloi pályára terelte. Ambrust véget nem éro éljenzéssel és tapssal köszöntötték a táborozó gyerekek és a táboroztató felnottek. Meghatódva vette át a kitüntetést, majd a rá jellemzo szerénységgel elhárította a köszöntést, mondván ezt a díjat igazából nem is O, hanem a körülötte álló Csapat kapta, ezzel megköszönve mindenki munkáját, aki valaha is a Táborok megrendezésén fáradozott.
Az elmúlt napok nagy esozései megnehezítették ugyan a táborozók életét, de így is jó kedvvel, sikeresen zajlanak a programok. A vasárnapi nyílt napon igen sok szülo látogatta meg gyermekét és vettek részt a szakmai foglalkozásokon. A madárfogó hálókat ilyen idoben ugyan nem húzzák szét, de a gyuruzo program elméleti része is nagy érdeklodést váltott ki a gyermekekbol. Amíg szép ido volt rengeteg madarat gyuruztek, reméljük ez a sorozat a jövo héten tovább folytatódik!

.

.


2016. július 3-8.
Madarász Tábor a Katalinpusztai Kirándulóközpontban

Idén harmadik alkalommal szervezett a Börzsöny Alapítvány madarásztábort a Katalinpusztai Kirándulóközpontban, alsó tagozatos gyermekek részvételével. 2013-ban, amikor elso alkalommal hirdettük meg programunkat a fo célunk az volt, hogy a szünido kellemes, élményekben gazdag eltöltésén kívül, olyan szakmai programokat nyújtsunk, amely lehetové teszi, hogy a gyermekek már kisiskolás korban találkozzanak a természetvédelemmel. Megismerjék az oket körül vevo Naszály-hegy élovilágát, az erdei madarak életét.
A tábor népszeruségét mutatja, hogy az igények jóval meghaladták a férohelyek számát, és több visszatéro vendégünk is volt. Helyszín ismét a Katalinpusztai Ökoturisztikai Központ volt, ahol színvonalas szállás, napi háromszori étkezés, nagy játszótér biztosította a kellemes kikapcsolódást. Kertjében lehetoség nyílt íjászkodásra, szalonnasütésre, kézmuveskedésre, sport- és szellemi vetélkedok lebonyolítására, valamint a gyerekek által nagyon kedvelt számháborúzásra.
Köszönettel tartozunk dr. Manczúr Ferencnek, aki a madárgyuruzést mutatta be a gyerekeknek, Pál István botanikusnak, aki egy túra keretében az erdei növények megismerésében segített. Dr. Kertész Péter állatorvosnak, aki izgalmas eloadásával, a sérült madarak mentésérol ismét lenyugözött minket. Az pedig, hogy magával hozott egy erdei fülesbaglyot még izgalmasabbá tette ezt a délutánt.
Éjszakai túránk során is megfigyelhettünk egy bagolycsaládot, ami nagy élményt jelentett a kicsiknek. Természetesen idén is több túrát tettünk, végigjártuk a kis és nagy tanösvényt, megtekintettük az odúlakó madarakat, és egyéb fajokat.
A peléket annyira megkedveltük, hogy néhányan szívesen vittek volna haza a saját kezuleg elkészített odújukban egy-egy példányt, ebbol a kis jószágból. Az odúkopácsolás szintén népszeru záró programja táborunknak. Ezt a programot idén is Varga Péter vezette, a szükséges faanyagot a Börzsöny Alapítvány biztosította. Sokan számoltak be arról, hogy az elozo években készített "lakásokat" már birtokba vették a ház körül élo madarak. Sikeresen lezajlottak benne a költések, amelyeket a gyerekek nagy örömmel észleltek.
Már ezért az egy dologért is megérte!

Nagy Angéla és Nagy Csaba


2016. június 30.
Börzsönyi Szilveszter Botond

Szilveszteri látogatása után Pünkösdkor, Botond névnapján is bejelentkezett a Börzsönyben élo hiúz (lásd a lap alján, a január 8-i bejegyzésnél). A képek alapján valószínusítheto, hogy hím. Börzsönyi Szilveszter Botond még mindig óvatosan szemlélte a már többször látott kamerát. Kívánjuk neki, hogy még több évig élvezhesse kedvenc élohelyeit a Börzsönyben. A képek a Börzsöny Alapítvány és a Duna- Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szoros együttmuködésével készültek.

.

.

.

.

.

.

A két értékelheto fotó mellett videó is készült az állatról:Részletekért és több képért kattintson ide!

.

.


2016. május 29.
Gyermek nap odús kirándulással

Sikeres programot bonyolítottunk le az Ipoly-Erdo Váci Erdészetével közösen, a katalinpusztai Gyadai-réti Oktató Központ területén. Ezen a hétvégén a gyermekekért volt minden, mi az odúnézo kirándulásokat és a bemutató madárgyuruzést biztosítottuk. A csodálatos környezethez gyönyöru ido párosult, talán ennek is köszönheto, hogy Nagy Csaba két népes csoportot vezethetett a madárodúkat felkeresni. Az elso körben 24 fonek, majd délután még 14 látogatónak tudtuk bemutatni az odúlakó állatokat. Bizony, több odúban már nem a másodköltést végzo madarakat találtuk, hanem nagy peléket, akik talán az enyhe tél és tavasz miatt foglalták el ilyen korán "fészkelo" helyeiket
Délelott folyamán Manczúr Ferenc bemutató gyuruzése vonzotta az érdeklodoket. A gyerekek mellett a felnottek is érdeklodve figyelték a gyuruzés mozzanatait. A meleg ido miatt sok madarat nem sikerült ugyan megfogni, de bemutathattuk a vörösbegyet, az énekes rigót, sot a nap végén a játszó gyerekek közelében felállított bemutatásra szánt hálóba egy mezei veréb is beakadt. A gyuruzést és a mellette felállított standukat mintegy 40 fo kereste fel.


2016. május 21.
Kitüntetések a küldött közgyulésen

Az idei év Küldött Közgyulésén igen nagy megtiszteltetés érte Helyi Csoportunkat, három tagtársunk is elismerésben részesült! Kazi Róbert, csoportunk egyik vezetoje, szakmai irányítója "Chernel István emlékérem és díszoklevél" kitüntetést kapott, Tarján Ambrus, a Börzsönyi Ornitológiai és Természetvédelmi Tábor vezetoje munkáját pedig Brellos Tamás oklevéllel ismerték el. Bagyura János az MME munkatársaként kapott elismerést.
Kazi Róbert már gyermekkora óta tagja a Madártani Egyesületnek, aki életét tette a madarak védelmére. Bagyura Jánossal meghatározó részese lett a ragadozó madarak megmentésének, nevükhöz fuzodik a kerecsen sólymok zárttéri szaporításának, majd a fiókák neveloszülokhöz való adoptálásának gyakorlati megvalósítása. Brellos Tamás váratlan halála után Robi vette át a Csoport irányítását, titkári pozíciójában sok sikeres pályázat és felmérés koordinálása fémjelzi munkáját. A fekete gólyák gyuruzéses jelölésével sok hasznos és meglepo adat került a Monitoring Központ adatbankjába. Tudását, tapasztalatát néhány éve már a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban is kamatoztatja, de a Helyi Csoport továbbra sem nélkülözheti munkáját.
Tarján Ambrus szintén gyerekfejjel ismerkedett meg a természetvédelemmel. Éppen Brellos Tamás és a Madarász Tábor alapítói hatására lett pedagógusi hivatása mellett környezeti nevelo. A Táborban kapott impulzusok hatására felnottként a BOTT vezetoje lett, lelkiismeretesen kezeli az ügyeket táboridon kívül is. A gyermekeket nem csak elméleti síkon tereli a természetvédelem felé, de sokszor szervez gyakorlati foglalkozásokat számukra, élohely kezelési programokra viszi oket. A felnott képzésben is jeleskedik, eloadásokat tart környezeti nevelok és terepi vezetok számára.

Gratulálunk a kitüntetetteknek, munkájukhoz erot, sok türelmet és jó egészséget kívánunk!


2016. május 20.
Fülemülék Éjszakája Vácon

A régi helyszínen, a Naszály lábánál elterülo, kis patak mederrel tarkított mezogazdasági területen, május 20-án este, 6. alkalommal csatlakoztunk a "Fülemülék éjszakája" programsorozathoz. A rendezvényen 18 fo gyult össze. Az elozo napok esos és hideg idoszaka után, a program napjára, péntek délutánra kedvezore fordult az idojárás, ennek köszönhetoen a madarak is aktívabbak voltak. Indulásunk után nem sokkal, a muútról letérve, Schmidt András szakmai szemével megfigyelhettük a füstifecskét, majd a fekete- és énekes rigókat, a sordélyt, a barát poszátát, a mezei poszátát és karvaly poszátát is hallottunk énekelni. Az este szenzációja az erdei fülesbagoly volt, amit szintén András éles és figyelmes szeme fedezett fel. A felállított spektívvel hosszasan megfigyelhettük ezt a fajt is. Sajnos a kedvezobb idojárás ellenére a fülemülék az este folyamán nem voltak annyira aktívak, de ahogy elértük végcélunkat két csalogány is megszólalt a "koncert teremben", gyönyörködhettünk énekükben. A programon résztvevok remekül érezték magukat, amit bizonyít Velkei Dóra köszöno levele is, ami másnap érkezett tole:
"Köszönjük szépen a péntek esti túrát. Bár nem tudtunk végig maradni, nagy élmény volt a kicsiknek, hogy sikerült meglesni állatokat távcsovel (foleg a nyuszit és a baglyot). Remélem, nem zavartuk nagyon a többieket. Ha tudunk, jövünk majd jövore is, elobb-utóbb ok is belenonek. :)"


2016. május 7.
Dunakeszi Köztisztasági Napok

A Börzsöny Alapítvány ismét csatlakozott a Dunakeszi Köztisztasági Naphoz. Önkénteseink segítségével megtísztítottuk az eldobált hulladéktól a helyi védett temetodombot, ami különleges védett növények otthona. A szorgos munka eredményeképpen a Tabáni-ér külso szakaszát is sikerült mentesíteni a lerakott szeméttol.

.

.


2016. április 29.
Fülemülék Éjszakája Dunakeszin

Ahogyan az elmúlt években, ismét a Dunakeszi Vasutas Horgász Egyesület vendégszeretetét élvezhettük programunkon, melyért ezúton is nagy köszönetet mondunk. A helyszín telitalálatnak bizonyult most is, a bokrok közül 50 méterenként szóltak a fülemülék, bár meglátni oket a suru aljnövényzetben az idén sem sikerült. A rövid bemutatkozás után 35 fovel indultunk kis körutunkra a Tozeg-láphoz. Folyamatosan volt látni és hallani való: élvezhettük a fülemülék többszólamú énekét, a barátposzáták dallamos hangját, többször fölénk röpült egy hím barna rétihéja, szürkegém pecázott a horgászok stégjén. A japán keserufu példáján bemutattuk az özönnövények okozta problémákat, míg az illatozó galagonya és az odúkkal teli nyárfák szép példáját adták az oshonos fajok szerepének.
A láp még nem mutatta meg virágos arcát, de a néhány napos tokés réce fiókák felejthetetlen élményt adtak a gyerekeknek. Az úton visszafelé a parti fecskék telepénél beszélgettünk a fecskék eltunésérol, védelmük lehetoségeirol. A horgász háznál már várta a gyerekeket Tolnai Erzsébet tanítóno játékos vetélkedoje, melyben minden résztvevo nyert egy év madara matricát, de a legjobbak természetvédelmi témájú könyv és DVD jutalomban is részesültek. Mire leszállt az este, szabadtéri mozi kezdodött. A dunakeszi vonatkozással is bíró "Egy madár visszatér" címu filmet vetítettük a kerecsen sólymok védelmérol. Az este záró akkordjaként a fülemülék tovább daloltak, hangjuk közé már nem kavarodott be a feketerigók és a barát poszáták éneke.


2016. április 23.
Erdo takarítás a Föld Napja alkalmából

A cudarra fordult idojárás ellnére 15 mindenre elszánt természet szereto ember jött össze Királyréten, hogy némileg kompenzálják az emberek a Föld ellen elkövetett szemetelési szokásait. A rövid tájékoztató után 11-en a Börzsöny Alapítvány teherautóján elindultak Nagy-Hideg hegy felé, míg a lent maradtak Királyrétrol indultak a leginkább járt turista utak megtisztítására. A hegycsúcson nevéhez méltó hideg és szemetelo eso fogadott, bár így is szerencsénk volt, hiszen az elkövetkezo napokban még hó is lepte rövid idore a tájat. Már a turista ház közelében is volt mit összeszedni, aztán ahogy elindultunk a két lefelé vezeto úton, meglepo módon nem csak a kirándulók, de az erdei munkások eldobált szemétjeire is bukkantunk.
Ahogy közeledtünk Királyrét felé, egyre surubben kellett lehajolnunk a pillepalackokért, sörösdobozokért, neylonzacskókért. A Cseresznyefa parkoló körül teljesen lelassultunk, itt több zsák is megtelt az autókból "kiejtett" szeméttel. Mire Királyréten újra összejött a csapat, 5 zsák telt meg szeméttel, valamint egyéb nagyméretu hulladékkal, ami be sem fért a zsákba. Ezeket a királyréti erdészet által biztosított konténerbe helyeztük, ígéretükhöz híven a szemét elhelyezésérol ok gondoskodtak.
Tavaly nem volt erdo takarítási akciónk, ezért jó volt látni, hogy az idei programban kello számú emberrel tudtunk tenni valamit Földünkért!


2016. április 10.
Muködési területünk két újabb odúteleppel bovült

Két új madárodú telepet létesítettünk Penc, és Letkés erdeiben 25-25 odúval. Ezzel a februári odúkopácsoló napon elkészult 115 db madárlakás utolsó darabjai is helyükre kerültek.

.

.

.

.

.

.

Célunk, hogy a muködési területünk távolabbi pontjain is gyujtsünk madár költési adatokat, de a pelék elofordulásáról is fontos információkhoz juthatunk. Az évek folyamán történt megfigyelési adatokból derült ki például, hogy a fokozottan védett erdei pele (képünkön) számottevo állománya él a Nyugat-Cserhát területén.

.

.

.


2016. március 19.
Tavaszköszönto kirándulás a Börzsönyben

Kellemes tavaszi idoben gyülekeztünk Királyréten, Ákos bácsi büféje elott. A várakozás perceit kihasználva elbúcsúztunk a hamarosan bezáró Büfé tulajdonosától, aki sokszor javított közérzetünkön barátságos kiszolgálásával és forró teájával, kávéjával. A legtöbb királyréti kirándulás itt kezdodött és itt ért véget. Jó volt itt megpihenni egy "hambi" és egy sör mellett. A táborozókat felfrissítette egy finom jégkrém, de a mobiltelefonok töltését is itt lehetett intézni. Ákos bácsi nyugdíjba készül: hosszú, békés nyugdíjas életet kívánunk!
Miután a csoport szép számban összegyult és vezetonk, Ott József is megérkezett, elindultunk egy igen izgalmas idoutazásra a Börzsönyben. A téma talán furcsa egy természetvédo csapat számára, de nem tanulság nélkül való: a Börzsöny ipari használata a múltban. Vezetonk jelenleg egy tanösvény kialakításán dolgozik, mely ezt fogja bemutatni, most ezt tette o is nekünk.
Az Árpád-kori vasérc keresgéléstol és kezdetleges felhasználásától indultunk. Mint megtudtuk, a honfoglalás elott is, a kor tudásához igazodó vaskohászat folyt a területen. Késobb, a török idok után már vasérc bányákat nyitottak, melyekben kegyetlen körülmények között, kézi erovel muködött a termelés. Ehhez igazodott a vasolvasztás is, egyre nagyobb kemencék épültek, melyhez a faszenet a környezo erdok fája szolgáltatta. Az 1800-as években csúcsosodott ki az ipari használat, ekkor már hamut állítottak elo az üveggyártáshoz, cser-anyagot gyujtöttek a csertölgyek kérgébol, hasonló céllal gubacsot is szedtek. Az erdo makktömegét disznó kondák hasznosították és magas szintre emelkedett a kobányászat is. Megjelentek a kisvasutak, a tuzifa szállítására faúsztató csatornák készültek, késobb kötélpályás rendszer is épült.
Ezt a szinte rablógazdálkodást persze a Börzsöny sem viselte el, eltuntek az öreg fák, lecsupaszodtak a hegyoldalak. Csak a századeleji erdészeti gondolkodásnak köszönheto, hogy ismét erdo borítja a tájat, reméljük ez a jövoben is így marad. Erre nagyon jó példát ad a királyréti Erdészet természetközpontú erdogazdálkodása, ahol igyekeznek lékvágásokkal vegyes korú és fajösszetételu erdot kialakítani. Ez összecseng korunk természetvédelmi elvárásaival is, valamint a területre érkezo számos turistának is több élményt ad a (nem csak növény-)fajokban gazdag Erdo.
A kirándulás kalandokban sem szukölködött. Többször át kellett kelnünk a bovizu Vasfazék-patakon, melyre vezetonk rögtönzött átkeloket létesített, majd több társunk segíto kezeinek köszönhetoen mindenki "vízmentesen" átjutott.
Ezen a jó hangulatú, eseménydús kiránduláson 22 fo vett részt.


2016. február 27.
Megtartottuk közgyulésünket

24 fo részvételével sikeresen megtartottuk ezévi közgyulésünket. Mivel a taglétszámhoz képest ez a szám nem volt elég a határozatképességhez, elnökünk, Terbe Józsefné fél óra eltéréssel újra összehívta a közgyulést, mely ekkor létszámtól függetlenül határozatképes lett. A vetítéssel színesített, elozo évi titkári- és pénzügyi beszámolót a közgyulés egyhangúan elfogadta. Megválasztottuk a 2016-os év küldött közgyuléseinek helyi csoport küldötteit is: Blaskó Árpád, Fejér Gábor, Fidlóczky Zsolt, Horváth Tibor, Kazi Róbert, Nagy Csaba, Tarján Ambrus, Terbe Józsefné, Török Tamás, Varga Péterné, Varga Péter.
A választások után áttértünk a szakmai részre. Elso körben megtekintettük Papp Ferenc, az MME munkatársa, projektvezeto eloadását a Madáratlasz Programról (MAP), melyet nagy érdeklodéssel kísért a hallgatóság. A fokozott figyelem teljesen indokolt volt, hiszen területünkön eddig is folyt már ilyen munka, így a változtatások, egyszerusítések minket is érintenek. A tartalmas bemutató után Schmidt András a Csoportunkhoz kötodo információkat adta át, megnézhettük az eddig elért eredményeket. Hamarosan kiderült, hogy még számos fehér folt van a Google-térképen, melyek felmérésre várnak. Selmeczi Kovács Ádám a Duna-Ipoly Nemzeti Park részérol elmondta, hogy a park mely részeken végez felméréseket, amelyek köthetoek a MAP programhoz is. Felmerült, hogy az odúprogramunk is része ennek a felmérésnek, tehát kézenfekvo, hogy az odúzók legyenek egyben MAP-ozók is. Ezek után már szinte minden felmérendo terület gazdára lelt, a néhány maradékra több felméro összefogásával, expedíciókat szervezünk.
Ennyi dolog megbeszélésével el is szaladt az ido, délután ketto órakor elnökünk a közgyulést bezárta.


2016. február 14.
Odúkopácsoló nap Dunakeszin

Idén is összejöttünk, hogy a Facél Kft asztalos muhelyében madárodúkat építsünk. 36 önkéntes jelentkezett munkára, akik között Csoportunk tagjain kívül a helyi Bárdos Lajos általános iskola néhány tanulója és szüleik is eljöttek, Tolnai Erzsébet tanárno szervezésében. Rövid köszönto és munkavédelmi oktatás, majd a feladatok felvázolása után elkezdodhetett a munka.
Az alapanyagok egy részét már korábban elokészítettük, így rögtön belevághattunk az odúk oldalainak összeszögelésébe. Ezután szalag rendszer-szeruen adtuk tovább egymásnak a munkadarabokat, így egy következo szinten tovább épülhettek az odúk. Voltak akik a zsanérok felhelyezését végezték, mások az odú oldalára fúrták a felakasztó kengyel helyét, aztán a sor végén felkerült a teto is. Az utolsó fázisban a hölgyek és a gyerekek lenolajjal kenték le az elkészült madárlakásokat. Ezalatt körfurész gépen készültek a további alkatrészek, amire hamarosan nagy szükség lett, az elokészített anyag ugyanis hamar elfogyott. Négy óra alatt végeztünk, sot még maradt ido egy kis beszélgetésre is a közben elkészített forró tea kortyolgatása közben, de az otthonról hozott süteményeknek is nagy sikerük volt.
A megcélzott terv 100 db odú elkészítése volt, de a lelkes társaság ezt még 15-tel megfejelte! Ezekre nagy szükség is lesz, hiszen a Börzsöny és a nyugat-Cserhát területén is több odú telepet szeretnénk létesíteni, valamint a meglévo telepeink jónéhány odúja is cserére szorul. Tervezzük a Vácrátóti Botanikus Kertben is a cserét, ahol már rendszeresek az odúzást, odúlakó madarakat bemutató programjaink. Helyi Csoportunk területén 2015-ben 47 odútelepen 1126 db-ra bovült a kihelyezett odúk száma, ebbol 934 darabot ellenoriztünk rendszeresen. A foglaltsági arány 85 % feletti volt, ami rendkívül jó! Leginkább a széncinegék használják, de jelentos a mezei veréb, kék- és barát cinege foglalás is, sot fenyves cinegék is költöttek már odúinkban. Elofordul még csuszka és örvös légykapó, a nyár végére pedig átengedik a helyet a peléknek: a nagy, a mogyorós- és az erdei pelék is rendszeres vendégeink.
Az odúzás Csoportunk egyik legsikeresebb, legtöbb önkéntest foglalkoztató programja, ami Nagy Csaba tagtársunk koordinálásával történik. A munkához szükséges anyagi forrásokat a Börzsöny Alapítvány biztosítja.


.

.

2016. január 8.
Fényképek a börzsönyi hiúzról

Hat év szünet után újra sikerült képet készíteni a börzsönyi hiúzról! A hóban történo nyomkeresésekkel a közbenso években is bizonyítottuk jelenlétét, azonban a kameracsapdáinkat eddig ügyesen elkerülte.
A Duna-Ipoly Nemzeti Park szakembereivel együttmuködve, kameracsapdák kihelyezésével, és a téli hótakaróban nyomkereséssel monitorozzuk a hiúz jelenlétét. A Börzsöny területén eloször 2007. novemberében sikerült kameracsapdánknak megörökíteni a hiúzt. A két értékelheto fotó mellett videó is készült az állatról:Részletekért és több képért kattintson ide!Ajánlott felbontás: min. 1024*768

Warning: include_once(analyticstracking.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/borzsony/public_html/hirfolyam/2016/hirek_2016.php on line 456

Warning: include_once(): Failed opening 'analyticstracking.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/borzsony/public_html/hirfolyam/2016/hirek_2016.php on line 456