2015. december 6.
Téli madár gyuruzés a Tábor-réten

Téli madár gyuruzésünk már hagyományosnak tekintheto, melynek helyszíne a nyári madarász táborok otthona, a Bajdázói-rét. Ezt az alkalmat minden évben Helyi Csoportunk és a madarász tábor egyik alapítója, volt titkárunk Brellos Tamás emlékének szenteljük, akit életében a "Börzsöny Ügyvédjének" is neveztek ismerosei.
Kicsit ködös, nyirkos idoben húztuk szét hálóinkat az egyik bokros részen, ahol elozoleg, a biztos fogás érdekében, már egy etetot is elhelyeztünk. A várakozásoknak megfeleloen, akárcsak nyáron, most is széncinegébol gyuruztünk legtöbbet, de barát- és kékcinegéket, csuszkákat, valamint közép- és nagy fakopáncsokat is fogtunk. Volt néhány izgalmas visszafogás is, már gyuruzött példányok akadtak a hálóba. Valószínuleg a nyáron jelölt madarak közül maradt itt néhány, ez majd a gyuruzési központ adatbankjából fog kiderülni. Összesen 85 madarat fogtunk és jelöltünk, a hosszú osznek köszönhetoen mindannyian jó kondícióban voltak.
Programunk nyilvános volt, 62 fo vett rajta részt, nagy örömünkre sok gyermek is volt látogatóink között. Gyuruzoink, Hazafi Dorottya és Sarlós Dávid, folyamatosan tartották a bemutatót, tájékoztatták vendégeinket a gyuruzés gyakorlatáról, meséltek a kezdetekrol. A legnagyobb élmény mégis a madarak elengedése, melyet elsosorban a gyerekek végezhettek. A huvös ido ellenére igen jó hangulatú beszélgetések alakultak ki, melyhez hozzájárulhatott a frissen fozött tea és forralt bor is.
Megemlékeztünk volt titkárunkról is: elsétáltunk a tábor közelében felbukkanó forráshoz, melyet Ott József csodálatosan kialakított, s melyet a királyréti erdészettel egyetértésben Brellos Tamás nevével foglaltunk le. Elnökünk Terbe Józsefné, Csöpi Néni, kis ünnepi beszédet rögtönzött, majd mesélt a régi idokrol, a tábor, a forrás és Tamás Bácsihoz kötodo történetekkel.
Sajnos ebben az idoszakban hamar sötétedik, így délután már nem sok madár repült a hálókba. Nyáron majd folytatjuk...!


2015. november 28.
Adventi vásár Nagymaroson

A MÁTÉ Állatvédelmi Alapítvány meghívására részt vettünk egy jótékonysági adventi vásáron Nagymaroson. Az igen népszeru helyi piac mellett friss színfoltot jelentettünk odúinkkal, etetoinkkel. Nagyon sokan jöttek hozzánk nem csak vásárolni, de madarakkal kapcsolatos kérdéseikkel is. Nagyon jó volt látni, hogy e kisváros lakói mennyire szívükön viselik nem csak házi kedvenceik, hanem a vad madarak sorsát is. Errol egy kis film is készült, mely a Nagymarosi Önkormányzat oldalán jelent meg.

.


2015. november 14.
Ünnepi megemlékezés az MME 40 éves Börzsönyi Helyi csoportjáról

Éppen 40 éve, 1975. december 18-án királyréti erdészek alapították meg az MME 22. Börzsönyi Helyi Csoportját. Erre a jeles dátumra és az alapítókra emlékeztünk ünnepi gyulésünkön, közülük sajnos csak ketten tudtak eljönni. Eme eseménynek a dunakeszi József Attila muvelodési központ adott helyet, ezúton is hálásan köszönjük a lehetoséget!
A megnyitó beszédet elnökünk, Terbe Józsefné mondta el, közben köszöntötte vendégeinket. Külön öröm volt számunkra, hogy jelenlétével megtisztelt minket Halmos Gergo, az MME ügyvezeto igazgatója és Péchy Tamás, a rákosi vipera védelmi program vezetoje, aki a kezdetekkor segíto kapcsolatot ápolt Csoportunk aktivistáival. A köszönto után Áprily Lajos A fegyvertelen vadász dala címu versét Toldi Miklósné tolmácsolta, majd a Dunakeszi Nyugdíjas Énekkar musorát hallhattuk.
A megemlékezés része volt, hogy futó programjaink felelosei diaképekkel tarkított eloadásokban mutatták be az elmúlt 40 év eredményeit: Nagy Csaba az odúprogramról, Tarján Ambrus a madarász táborokról, Kazi Róbert a fokozottan védett madarak monitorozásáról, Dr Kertész Péter a madármentésrol, Varga Péter pedig a környezeti nevelésrol tartott bemutatót.
A vetítések után jelen lévo tagjaink mesélték el egy kedves élményüket csoportunkkal kapcsolatban. Ezeken jókat derültünk, bár néha könnybe lábadt szemekkel. A program végén még maradt ido kötetlen beszélgetések melletti kis falatozásra is. Az eseményen mintegy 35 fo vett részt.


2015. november 7.
Odútelep karbantartás a Wrigley Hungária Kft önkénteseivel

A Wrigley Hungária Kft. (a Mars Magyarország Értékesíto Bt. leányvállalata) 2015. november 7-én immár 9. alkalommal rendezte meg a madárodúkkal kapcsolatos, szokásos oszi önkéntes programját. Helyszínnek a Naszály-hegység északi lejtojét, a Gyadai tanösvényt választották. Az ido kedvezett, ragyogó napsütésben indultak, Nagy Csaba vezetésével. A cél 30 odú rendberakása és 15 odú kicserélése volt. Két csoportban haladt a társaság, és olyan hatékonyan dolgoztak az erdoben, hogy a tervezett odúkon felül plusz 5 új madárodú telepítését is elvégezték. Az önkéntes program különlegessége volt, hogy idén eloször a Wrigley mellett, a Mars egy másik leányvállalata, a Royal Canin, valamint maga a Mars anyavállat dolgozói is részt vettek a programon, ezzel is erosítve a csapategységet. Nagyon jól érezték magukat a résztvevok és abban egyetértettek a nap végén, hogy jövore biztosan megismétlik a programot és még több kollégát bevonnak majd a jó ügy érdekében.

.

.


2015. október 6.
Denevéres Bányajárat védelme

A Börzsöny hegységben több XVIII. századi bányajárat található, melyek felhagyásuk után kiváló denevér és szalamandra telelo helyekké váltak. Mára a megélénkült szabadidos tevékenységek célpontjai lettek ezek az üregek: kirándulók, érdeklodok rendszeresen látogatják, ezáltal zavarják a telelo denevéreket. A Börzsöny Alapítvány, a Földmuvelésügyi Minisztérium Zöld forrás támogatásával idoben, még az állatok behúzódása elott, lezárta a nógrádi úti Rókalyuk (másik nevén Hevér lyuk) bánya bejáratát, igy biztosítva a védett állatfajok nyugodt telelését.

.

.


2015. október 3-4.
Európai Madármegfigyelo Napok

Szombaton Szodligeten 8 fo részvételével zajlott az EMN rendezvénye, Horváth Tibor vezetésével. A Duna-parton sétált végig a kis csapat, majd az ártéri odútelepet is megtekintették. A helyszín miatt nem véletlen, hogy a legtöbbször látott madár a tokés réce lett (32pld), az odútelep hatására a második a széncinege volt (28pld). Összesen 110 madarat számoltak össze és bónuszként az egyik odúban 3 mogyorós pele szundikált.
Vasárnap a Vácrátóti Botanikus Kert rendezvényéhez társultunk, így a sok program és a jó ido rengeteg látogatót vonzott. Három vezetett sétát tettünk az Arborétum területén, egyenként 70-80 fos résztvevovel. Standunkat még ennél is többen látogatták meg, mintegy 600 érdeklodo tisztelt meg minket, a gyerekek örömmel játszottak madaras kirakóinkkal. A csodálatosan változatos kert foleg az elso csoportnak nyújtott komoly madarász élményt, ekkor még igen aktívak voltak a kert madarai. Rengeteg cinege, csuszka és pintyféle hangjától volt hangos a környék, de láttunk hollókat és fekete harkályt is. A második csoportnak szintén nagy szerencséje volt, hiszen a kert fölött elhúzott egy nyolc példányból álló daru csapat is. Az odúkba való bepillantás most sem maradhatott el, a pelék itt is nagy örömet szereztek foleg a gyerekeknek. A legtöbb észlelt madár itt is a széncinege és a tokés réce volt, összesen 32 féle madarat figyeltünk meg. Az arborétum ideális példája a biológiai sokféleség muködésének, hiszen a sokféle növény igen sokféle gyümölcsöt terem és sokféle rovart vonz magához, melyek táplálékot nyújtanak a madaraknak, a suru, sokszor tövises bokrok és fák pedig tökéletes fészkelo és bújó helyeket teremtenek.
A világ egyik legjelentosebb madártani hagyományával rendelkezo Magyarország most is az élmezonyben végzett ebben a nemes versengésben és ebben Helyi Csoportunk is eredményesen kivette részét: a helyszínek számát tekintve a negyedik, a résztvevok tekintetében a második, a látott madarak kapcsán pedig szintén negyedikek lettünk!

2015. július 19.
A természetvédelem jegyében, sikeresen lezajlott a Börzsöny Alapítvány és az MME Börzsönyi Helyi Csoportja által közösen meghirdetett, „A Börzsöny természeti értékei” címu fotópályázat záró rendezvénye

A díjátadó ünnepre és fotókiállítás megnyitóra 2015. július 19-én, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpontjában került sor. Nagy örömünkre szolgált, hogy erre a napra tudtuk a programot szervezni, hiszen ekkor volt a Börzsönyi Ornitológiai és Természetvédelmi Tábor nyílt napja is, így vendégeinknek egész napos és változatos programot tudtunk kínálni.

A fotópályázat díjátadóján a tikkasztó meleg ellenére, közel 50 vendég jelent meg, így a rendezvényt joggal könyvelhetjük el sikerként. Terbe Józsefné, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Börzsönyi Helyi Csoportjának elnöke köszöntötte az egybegyulteket, majd négy eloadás következett. Elsoként Varga Péter, az MME Börzsönyi Helyi Csoportjának titkára ismertette az egyesület célkituzéseit, tevékenységeit, eredményeit. A Duna-Ipoly Nemzeti Park tájegységvezetoje, Selmeczi Kovács Ádám eloadásával különös túrára invitált bennünket, ugyanis a Börzsöny kevésbé ismert, rejtett természeti értékeirol mutatott boséges fotóanyagot, miközben értékes információkat szerezhettünk az egyes fajokról. Lehengerlo stílusú eloadást hallgathattunk Potyó Imrétol, aki a kreatív természetfotózás trükkjeibol mutatott kedvcsináló ízelítot.

A pályázati munkák és a zsuri értékelését Tóth Marietta ismertetette, majd következett a sokak által várt pillanat, a nyeremények átadása.
Az 1. kategóriában (általános iskola felso tagozat) mind a három helyezettnek járó díjat Heiszig Rego vehette át, mivel a mezonyben az o fotói érték el a legmagasabb pontszámot. A 2. kategóriában (középiskola) az elso és harmadik dobogóra Heiszig Fanni, a második dobogóra pedig Varga Ádám került. A 3. kategóriában (felnott) az elso helyezést Zámbóné Miskolczi Tímea, a második helyezést Szungyi Anna, a harmadik helyezést Dudás József érte el. A közönségdíjat Havasi Karina, Elcsendesedés c. fotója nyerte el, amelyre 206 darab szavazat érkezett. A különdíjat a zsuri az elso helyezettek közül választotta, amely kitüntetésre Zámbóné Miskolczi Tímea „Réti margitvirág” c. felvételét tartotta érdemesnek.
További képek és részletek kattintásra elojönnek!

Tóth Marietta

2015. május 28.
Újra muködésben az Alapítványunk keltetoje

A Dejtári bekamerázott gólyafészekbol (http://golya.mme.hu/golyakamera/dejtarstream/) az egyik szülo sérülése miatt menteni kellett a tojásokat, és a szülo gólyát is (a kamera képein már új madarak láthatók). A mentett tojásokat önkéntesünk gondozta, a néhány éve az 1% felajánlások segítségével vásárolt keltetogépünkben. Május 24-én kelt az elso két kis gólya, 26-án a harmadik, és 28-án a negyedik is kibújt a tojásból. A fiókák gondos táplálásban részesülnek.


.

.

.

A kelteto sem maradt üresen, tegnap újabb gólya fészekalj érkezett, ezúttal Albertirsáról. Ezek a tojások több mint egy napot hultek, így már csak egyiknek van esélye a kelésre.

.

.

.


2015. május 10.
Madarak és Fák Napja a Vácrátóti Botanikus Kertben

Idén sem hagytuk ki a lehetoséget, hogy ezt a jeles napot a vácrátóti arborétumban ünnepeljük. Három vezetett sétán mutattuk be a kert madárvilágát, s mivel 33 odút kezelünk a területen, kézenfekvo volt, hogy ezekbe is bepillantsunk. Ebben nagy segítségünkre volt Rottenhoffer Balázs tagtársunk, aki az odútelepet gondozza. Nagy érdeklodés kísérte a sétát, esetenként 30-40 fo vett részt rajtuk. Igen sokféle madarat be tudtunk mutatni, ezzel is rávilágítottunk a biodiverzitás fontosságára. Többször kihangsúlyoztuk, hogy csak a biológiai változatosság révén marad egészséges mind a növény-, mind az állatvilág is.
Standunkon most is sok érdeklodot fogadtunk, az MME bemutatása mellett szórólapokat osztottunk, kituzokhöz és más madaras tárgyakhoz juthattak vendégeink és persze a gyermekek is játszva fejleszthették tudásukat foglalkozásainkon. Egy csapásra népszeru lett az újonnan bevezetett odúbarkácsoló programunk, melyen bárki összeállíthatta saját madárodúját, szakérto segítoinkkel. Itt kisebb sorban állást kellett elviselniük vendégeinknek lévén, hogy egy odú összeállítása azért 10-15 percet is igénybe vesz. Aki igazán érdeklodött a madarak odúban történo megtelepítése iránt, nálunk hozzájuthatott Nagy Csaba Odúlakó madaraink védelme címu könyvéhez is.
A programon összességében mintegy 300 fohöz tudtunk szólni, akik remélhetoleg már részesei lettek az odúlakó madarak kertjükben való megtelepítése élményének!
Köszönet a Botanikus Kert vezetoségének, hogy e jeles napon befogadtak minket!


2015. május 9.
Tavaszi madárdal a Börzsönyben

A 2014. évhez hasonlóan az idei évben is megrendeztük közös programunkat a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesülettel. A helyszín ismét a szobi Rúzsás-hegy környéke volt, mivel tavaly a közösen meghirdetett túránkról sokakat, elsosorban a kisgyermekes családokat, elriasztott a kellemetlen idojárás. Idén remek idot fogtunk ki, talán ennek is köszönheto, hogy több mint 30 fo gyult össze reggel a szobi vasútállomáson, ahonnan túránkra indultunk. A várost elhagyva a régi gyümölcsös maradványai mellett haladtunk célunk felé, a Demjén Tamás tagtársunk kezelésében lévo odútelephez. Utunk során foleg a fülemüle és a barát poszáta énekében gyönyörködhettünk, de láttunk más fajokat is, úgymint sárgarigót, vadgerlét, mezei pacsirtát, mezei verebet és távolabbról a kakuk és a zöld küllo hangját is halhattuk. Hamarosan elértünk az úti célunkhoz, a harminc odúból álló telephez.
A telep odúi már az elozo években is közel száz százalékban kihasználtak voltak, ez így volt idén is. A változatos élohelyeken (patakmenti éger-fuz ligeterdo, idos cseres-tölgyes, rétek, felhagyott és muvelt mezogazdasági területek határa) szokás szerint a széncinegék költöttek a legnagyobb arányban, rajtuk kívül egy-egy odúba seregély és nyaktekercs is költözött. A huvös és idonként csapadékos márciusi és áprilisi idojárás miatt a növényi vegetáció lassan fejlodött, ezért a madárfiókák fo táplálékai is késobb jelentek meg. Így történhetett, hogy a leemelt odúkban, a gyerekek nagy örömére, zömében középkorú fiókákkal találkoztunk. Több esetben már kirepülés elotti nagyobb fiókákat és tojásokat is láthattak a velünk túrázók.
Köszönet a szervezoknek, Nagy Csabának és Demjén Tamásnak a színvonalas programért!


2015. május 3.
Dunakeszi Önkéntes Köztisztasági Nap

A másodikára meghirdetett szemétszedo napot az esos idojárás miatt el kellett halasztani, így vasárnap délután rendeztük meg ezt a programot. Ezen a Dunakeszi környezetvédelmi testülete által szervezett eseményen, már hagyományosan, a fokozottan védett csikófark homoki gyep élohelyét tisztítottuk meg, ami már szerencsére helyi védettséget élvez. Öt fovel képviseltettük magunkat és az öt zsák szemét mellett autó gumiktól, egy rossz televíziótól és egy törött muanyag hordótól is megszabadítottuk a területet. A szemét nagy része az eldobott sörösdobozokból és pillepalackokból állt, meg az eros tavaszi szelek által idefújt nylon zacskókból. Újdonságként hatott (az emberi gondolkodás furcsa kifejezése), hogy találtunk gondosan nylon zacsiba gyujtött kutyagumit, szorosan becsomózott szájjal, amit aztán elegánsan a bokrok mélyére hajítottak...


2015. április 25.
Kirándulás az Ócsai Gyuruzo Központba

Ezt a kirándulást, a nagyobb távolság miatt, személyautókkal oldottuk meg, teliautós rendszerben. A reggeli gyuruzés már ott ért minket a Telepen. Horváth Tibor tagtársunk volt az idegen vezetonk, aki aktív tagja a Gyuruzo Központnak és az ahhoz tartozó alapítványnak. Végigvezetett minket a mocsárban kialakított pallósoron, mely mentén a hálók kifeszítésre kerültek. Menet közben kiszedtük a hálóba akadt madarakat is, melyeket így kézközelbol csodálhattunk meg: barát poszátát, nádi tücsökmadarat, nádi sármányt. A mocsár szélén álló kilátó toronyból barna rétihéjákat láthattunk, ahogy a nádas felett billegtek. Ebéd után Dr Csörgo Tibor tanár úr mutatta be nekünk a Turján vidéket, ezt a gyönyöru füves réti világot a mocsár mentén. A délután folyamán meglátogattuk a tájházat is, ahol kimagasló szakvezetéssel pillanthattunk be a századforduló ócsai embereinek életébe. A kirándulás igen jól sikerült, 25 fo vett rajta részt.


2015. április 11.
A Börzsöny természeti értékei - természetvédelmi fotópályázat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Börzsönyi Helyi Csoportja és a Börzsöny Alapítvány közös, természetvédelmi fotópályázatot hirdet "A Börzsöny természeti értékei" címmel. Célunk a fényképeken keresztül megismertetni a Börzsöny-régió változatos élovilágát. Hisszük, hogy a biológiai sokféleség megorzéséért az életkortól függetlenül, mindannyian tehetünk.

Fotópályázat kiírásának idopontja: 2015. április 11.
Beküldés kezdete: 2015. április 11.
Beküldési határido: 2015. június 30.
A fotópályázat támogatói:
Börzsöny Alapítvány, Budapesti Távcso Centrum, Büki József Bt., Duna-Ipoly Nemzeti Park, Forintos Gergely, FotóBetyár, Kisvasutak Baráti Köre Egyesület Kemencei Erdei Múzeumvasút, Madárdaloskert, Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Börzsönyi Helyi Csoportja, Nagybörzsöny Erdei Kisvasút Kft., Nagybörzsönyi Lek-Vár-Lak, Natura Hill Zebegény Vendégház és Étterem.

2015. március 28.
Tavasz köszönto kirándulás

Kellemes, ám kissé szeles idoben vágtunk neki a Csóványos megmászásának. 11 fo vett részt a túrán, hogy megcsodáljuk az osszel átadott kilátót. Útközben a Három-hárs bércen megcsodáltuk a Börzsöny talán legidosebb fáját, majd a gerincre kiérve jeges szél csapott közénk. A Haramia-luk alján még találtunk némi havat, viszont itt fenn hóvirág-tenger várt minket. A kilátónál falatoztunk, majd áttanulmányoztuk az ismerteto táblákat. Lefelé a Foltán-kereszt felé vettük az irányt, itt mindenfelé az oszi jégkárok nyomaival találkoztunk. Nagy szerencsénk volt az idojárással, mert másnapra komoly hideg és hó telepedett a Magas-Börzsönyre...


2015. március 1.
Helyi Csoportunk legújabb odútelepe a Naszályon

Néhány hete a váci Boronkay szakközép iskola 9-ikes, természetvédelmi szakos tanulói 60 db B típusú odút készítettek az odúkopácsoló napon. A folyamat következo lépése az odúk kihelyezése. A 30 db B odúból álló telep a Naszály-hegy kosdi oldalára került, ami több szempontból is jó választás. A hegy ezen oldalán nagyon fiatal az erdo, kevés lehetosége van az odúlakó madaraknak fészkelésre, valamint a telep jól megközelítheto tömegközlekedéssel, ami a késobbi kezeléseket könnyíti meg. Ezt a telepet ugyanis a tanulók fogják ellenorizni, karbantartani, amíg ebbe az iskolába járnak. Ezalatt betekintést és gyakorlati tapasztalatokat kapnak a természetvédelemben és az érettségihez szükséges önkéntes szolgálatot is letudják.
Köszönet Szilágyi Lajos tanár úrnak, aki összefogja és irányítja a fiatalok madárvédelmi munkáját!


2015. február 21.
Megtartottuk közgyulésünket

A váci Király Endre Ipari Szakközépiskola adott helyszínt a 16 tagtársunk részvételével megtartott idei közgyulésünknek, melyért az iskola vezetoségének ezúton is köszönetet mondunk! Elnökünk, Terbe Józsefné megnyitója után, mivel a résztvevok száma nem érte el a szükségest, Kazi Róbert beszámolóját láthattuk a három éven át futó egerész ölyv felmérésrol. Elnökünk ezután újra megnyitotta a közgyulést, majd Varga Péter titkár képes összefoglalója következett a 2014-es év eseményeirol. A beszámolóhoz többen is kiegészítéseket tettek, majd a tagság egyhangúlag elfogadta azt. Elnökünk tájékoztatta a megjelenteket, hogy gazdasági felelosünk, Kazi Zoltánné egészségügyi okok miatt lemondani kényszerült tisztségérol, utódjának Varga Péternét javasolta, aki 2018-ig tölti be ezt a tisztséget. A 2015. év küldött közgyulésének választott küldöttei: Terbe Józsefné, Kazi Róbert, Varga Péter, Nagy Csaba, Horváth Tibor, Blaskó Árpád, Török Tamás, Fejér Gábor, Tarján Ambrus és Varga Péterné. A közgyulés a küldötteket egyhangúlag elfogadta. Terbe Józsefné felhívta a figyelmet arra, hogy akinek kapcsolata van általános iskolával, tábornépszerusíto plakátokat igényelhet e-mailben a szervezoktol, mely nagyban segíti a madarász táborok eredményes szervezését. Végül Nagy Csaba tagtársunk hortobágyi réti sasokról készített fotósorazata ejtette ámulatba a résztvevoket, majd a közgyulést bezártuk.


2015. február 7.
Odúkopácsoló nap a váci Boronkay suli tanulóival

Idén nem szerveztünk olyan nagymérvu Odúkopácsoló Napot, mint tavaly, hiszen az elmúlt évben annyi odút sikerült összeállítani, hogy az idénre is kitart. Azonban a váci Boronkay szakközép iskola 9-ikes természetvédelmi szakos tanulói, 30 odúval, egy újabb odútelepet fognak létesíteni, a Naszály kosdi lábánál. Ehhez az odúkat persze ok akarták elkészíteni, de olyan ügyesen dolgoztak, hogy még 30 odúval megfejelték a napi mennyiséget. A 60 db odút 14 tanuló és 5 felnott segíto készítette el. A nap haszna kettos, hiszen amellett, hogy az erdei madarak újabb lehetoséget kapnak egy fiatal, odúmentes erdoben, mesterséges odúkban való költésre, a tanulók az érettségihez elengedhetetlen 50 óra közösségi szolgálatból most letudhattak néhányat. Az eseménynek most is a dunakeszi Facél Kft asztalos muhelye adott otthont.


2015. január 23.
Gyógy- és fuszernövények a magyar biokertekben

Januárban hagyományosan, évi elso programunkat beltérben szervezzük, ettol idén sem tértünk el. A helyszín most is Dunakeszin, a Kultúrházban volt, amiért ezúton is köszönetet mondunk a Muvelodési Ház igazgatójának és dolgozóinak! Témánk ugyan nem kapcsolódott közvetlenül a madarakhoz, ennek ellenére igen komoly számú érdeklodot vonzott. Eloadónk, Lechner Judit biokertész-kertész mérnök olyan eloadást hozott, amit szívesen hallgatott minden résztvevonk. Mindenki talált benne olyan információt, amit hasznosítani tud a késobbiekben, pedig a hallgatóság igen széles rétegben képviselte magát: közép iskolásoktól a nyugdíjasokig, hobbi kertészektol a kutató biológusokig. Csodálatos összefüggéseket mutatott be eloadónk, így még a madarakról is szó esett, hiszen egy muködo biokert nem létezhet e gyönyöru rendszerben élo madarak nélkül. A másfél órás eloadás után Lechner Juditnak még jónéhány kérdést meg kellett válaszolnia, így mindenki a teljesség érzetével indulhatott haza. Az eloadáson 54 fo vett részt.



Ajánlott felbontás: min. 1024*768

Warning: include_once(analyticstracking.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/borzsony/public_html/hirfolyam/2015/hirek_2015.php on line 543

Warning: include_once(): Failed opening 'analyticstracking.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/borzsony/public_html/hirfolyam/2015/hirek_2015.php on line 543