2014. december 30.
A decemberi jégkárok hatása a bagolyodúkra

A decemberi jégkár az uráli és macskabaglyok számára a Börzsönyben bo 10 év óta kihelyezett, közel 40 költoládánk egy részét sem kímélte. Több területen a fákkal, erdorészekkel együtt doltek le, vagy a rázuhanó ágak roncsolták oket. Szomorú, de megsemmisült az az odú is, amelyikben idén tavasszal az egyik, egyébként fokozottan védett, uráli bagoly pár fészkelt. Az MME Börzsönyi Helyi Csoport terepmadarászai jelenleg a kárfelmérést végzik, miközben folyamatosan készülnek már az új odúk és történik a még menthetok javítása.

Ezután következik majd a meglehetosen munkaigényes pótlás: alpin technikával, minimum 8-10 méter magasságra kell felerosíteni a költo alkalmatosságokat igen rövid idon belül, hiszen az uráli baglyok februárban már revírt foglalnak és hozzálátnak a költés elokészítéséhez.
A kevésbé károsodott erdorészekben is szükséges az odúk karbantartása, hiszen az elmúlt tíz év nem múlt el felettük nyomtalanul. Foleg a teto korhadt el és emiatt az ellenorzo tükör is sokszor leesett, vagy megrepedt, ez viszont meghiúsította az odúkban folyó költések nyomon követését. Az aljára lerakódó "szerves hulladék" eltömte az esovíz kiereszto járatokat, ezeket újra ki kell alakítani, valamint néhány törött ágból új fészekalap is kerül a kitisztított bagoly odúk aljára. Az így megjavított madárlakások, reményeink szerint újabb tíz évre megoldják a környéken lakó baglyok fészkelési gondjait, persze ha az idojárás újra közbe nem szól...


2014. december 14.
Brellos Tamás emléknap Királyréten

Ez évi utolsó programunkat 75 fo tisztelte meg látogatásával. Az ido kegyes volt hozzánk, kellemes tél eleji hangulat uralta a tábor-rétet. A Budapesti HCs gyuruzoi és segédeik hamar felállították hálóikat az elozetesen beetetett területen. Még tartott a beállítás, amikor egy széncinege már be is repült a hálóba. Ezután már nem sok ido maradt pihenésre...
Nagy üstben tea, fazékban forraltbor készült eközben, melyre folyamatosan rájártak résztvevoink. A szorgos munka és ennek megfigyelése mellett, azért a jóízu beszélgetésekre is futotta az idobol. Mire a váci Boronkay középiskola természetvédelmi szakos tanulói megérkeztek, már igen sok madár keveredett a hálóba. Egyszerre tudtunk bemutatni négy cinege fajt, a szén-, a kék-, a barát-, és a fenyves cinegét. Fakusz és csuszka is szép számmal akadt, de a nap fénypontja mégis a szajkó lett, aki hangos rikácsolással adta mindenki tudtára szorult helyzetét. Nagyon sok visszafogás is történt, a gyuruk számából kiderítheto volt, hogy a nyáron, vagy esetleg a tavalyi téli gyuruzésnél jelölt madarak keveredtek újra a hálóba.
A nap második részében, a folyamatos gyuruzés mellett, vendégeink egy Királyrét történelmét bemutató kiránduláson is részt vehettek, melynek helyszíne a Bajdázói-tó és a kobánya volt.
Köszönet a gyuruzoknek és segédeiknek munkájukért, valamint külön köszönet a forró italokat elkészíto hölgyeknek!


2014. november 21.
Börzsönyi fekete gólyák Izraelben

Az elmúlt hónapban ismét három börzsönyi feketególya került szem elé Izraelben, a Jordán folyó völgyében. Az észlelések érdekessége, hogy mindhárom meglehetosen koros, 7, 10 és 11 éves madár! A Drégelyvár alól kirepült, 508F jelu madarunk átvette a korelnökséget a börzsönyi feketgólyák között 11 év 3 hónap és 10 napos korával, ot legutóbb 2011-ben észlelték Szécsényben. Az 508U gyuruszámú feketególyát Hont közelében, a fészekben láttuk utoljára, 10 év után csak most jelentkezett, míg testvére 2008-ig négyszer is szem elé került.
Az elmúlt 12 évben 95 feketególya fiókát jelöltünk a Börzsönyben, a madár zavarása nélkül leolvasható színes gyuruvel is.
A fekete gólya vonuló madár, az oszi gyülekezés után laza csoportokban dél felé repülve, az európai állomány nagyobb része a Boszporuszon, kisebb része a Gibraltári-szoroson át hagyja el Európát. A legtöbb fekete gólya a török partok mentén és a Sínai-félszigeten keresztül jut el Afrikába. 1984-ig nem álltak rendelkezésre gyuruzött madarakról visszajelzések. Viszont 1994-tol, mióta színes gyuruvel jelölik oket, 21 példányt figyeltek meg Izraelben.
(Morvai Szilárd fotóján nem a most látott feketególyák láthatóak.)


2014. november 15.
Természetvédelmi Ankét

A Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetségével közösen, a dunakeszi József Attila Muvelodési Központban tartottuk meg ünnepi megemlékezésünket. Herman Ottó halálának, valamint Homoki-Nagy István, a természetfilmezés atyja, születésének 100. évfordulójára emlékeztünk. Rendezvényünket megtisztelte, többek között, Haraszthy László, az MME elnökségének tagja és Csoma Attila, a kultúrház igazgatója, valamint ifjabb Homoki-Nagy István, a híres rendezo fia is, aki Helyi Csoportunk egyik alapítója.
Az ankétot Horváth László, a Nyugdíjas Szövetség elnöke nyitotta meg, késobb, mint katasztrófa elhárítási szakérto, eloadást tartott a veszélyes anyagok környezeti károsításáról. Ezután Helyi Csoportunk elnöke, Terbe Józsefné, aki a dunakeszi Nyugdíjas Klub vezetoje is, kiosztotta a gyermek rajz- és kézmuves pályázatok díjait. Az eloadások a természetvédelem témakörhöz kapcsolódtak: Haraszthy László Herman Ottó életét méltatta akinek munkája nyomán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is megalakulhatott. Dr Nosek János az MTA tudományos fomunkatársa Gondolatok a vízrol címmel tartott érdekfeszíto eloadást. Ezután Dr Kertész Péter madármento telepünk és a budapesti Állatkert állatorvosa igen szórakoztató módon mutatta be az állatorvoslás gyakorlatát a vadon élo állatok esetében. Fritz Gergely, ELTE mesterszakos geográfus hallgató, a börzsönyi Madarász táborok egyik szervezoje, a közlekedés és a környezet összefüggéseire világított rá, kihangsúlyozva a fenntartható, vagy kevésbé káros közlekedési módokat. Végül Varga Péter az MME Börzsönyi HCs
titkára helyi csoportunk környezeti nevelési munkájáról beszélt, kiemelve a lassan 35 éves Királyréti Madarász Táborokat.
Az esemény záró akkordjaként vendégeinket egy finom ebédre is meghívtuk. Az eseménynek több, mint 80 résztvevoje volt és a helyi kábel tévén kívül a Dunakanyar Régió újság is tudósított róla.


2014. október 4-5.
Európai Madármegfigyelo Napok

Szombaton, Szodligeten, 34 résztvevo járta végig a Duna-partot, hogy minnél több madarat lássanak ezen az európai nemzetek között zajló versenyen. 18 faj 88 egyedét regisztrálhatták, melyek közül legtöbb a tokés réce volt, 27 példánnyal. A helyi óvoda Vackor csoportjának gyermekei ügyesen gyalogolták végig az 5 km-es távot, ezért külön köszönet jár nekik! A madarak megfigyelése mellett azért jutott ido a mesterséges odúkban tanyázó pelék megfigyelésére is.
A püspökhatvani Sinkár-tónál is szombaton zajlott ez a program. Itt 50 résztvevo figyelte a madarakat, bár a korábbi évekhez képest jóval kevesebbet láthattunk. A megérkezésünk rögtön izgalmas akció jelenetbe csapott át, amikor egyik szervezonk leereszkedett a mesterséges tó zsilip rendszerébe, a zúgó vízesés mélyére. A nem is veszélytelen vállalkozás célja, egy mezei pocok kimentése volt, aki valahogy bepottyant a zsilipbe és remegve várta sorsa jobbra fordulását. Az eredményes mento akciót a résztvevo gyerekek örömujjongása kísérte, akik nemsokára boldogan engedték szabadon kis védencüket. A terület rövid bemutatása után, lévén hogy a mocsári teknos éve van, teknos kvízben próbálhatták tudásukat a közeli iskolából érkezett gyerekek. A jó válaszokért teknos-hutomágneseket lehetett nyerni. A madármegfigyelo nap egyre inkább átment emlos megfigyelo napba, hiszen a környék madár odúiban ilyenkor mogyorós- és erdei pelék laknak, késobb találtunk egy erdei egeret, majd felkerestük a tó melletti dombokon található borzvárat. Út közben elhaladtunk egy napraforgó tábla mellett, ahol sok mezei veréb és pintyfélék szedegettek, késobb megcsodálhattuk a karvalyokat is, amint mélyrepülésben lopakodva rájuk csaptak.


Vasárnap a Vácrátóti Botanikuskert vendégei lehettünk, ahol kapcsolódtunk a "Földi javak asztalunkon" kiállítás és vásárhoz. A nap folyamán négy madármegfigyelo sétát terveztünk, de a nagy érdeklodés miatt be kellett iktatnunk egy ötödik körbejárást is. Mintegy 160 látogató tisztelt meg minket figyelmével, emellett nagy sikere volt a kirakó játékainknak és a fészek bemutató standunknak is. Már az elso sétán 27 madárfajt figyelhettünk meg, köztük egy érdekesség: kárókatonák húztak el a fejünk felett. Meglepodve tapasztaltuk, hogy a fenyorigók már megérkeztek, de még seregélyeket is szép számban láttunk. Itt is a tavon úszkáló tokés récék és a bokrok között bújkáló széncinegék voltak legtöbben. A nap legnagyobb szenzációja mégis az volt, hogy a Berkenye-ház elé, a bemutathatóság kedvéért két méter magasra kirakott, általunk gyártott bemutató odúk egyikébe beköltöztek a denevérek.

Az alábbiakban a Veresegyházi Városi Televízió összeállítása, riportja látható:


2014. augusztus 30.
Nyárzáró Helyi Csoport találkozó

Nem túl nagy (19 fo) létszámmal, de annál jobb hangulatban búcsúztattuk a nyarat a Duna-Ipoly Nemzeti Park oktatóházában, Királyréten. Amíg a parikás krumpli rotyogott az üstben, Dr Kertész Péter állatorvosunk eloadását élvezhettük, aki néhány hónapja a budapesti állatkert állatorvosa is. Az állatkerti orvoslás mellett bemutatta a vadon élo állatok, köztük elsosorban a sérülten talált madarak gyógyításával kapcsolatos nehézségeket, néhány trükkös, olykor megdöbbento fogásokat. Szemléltette a néhány grammos kisemlosök és a néhány tonnás elefánt gyógyítása közötti párhuzamokat, de foleg a különbségeket.
A finom paprikás krumpli és a sokféle, tagtársaink keze munkáját dícséro sütemény után nehéz volt felkelni az asztal mellol, de az ido szaladt, így elkezdtük futó programjaink beszámolóinak vetítését. Eloször Kazi Róbert, a harmadik éve zajló gyakori ragadozó madár felmérésrol tartott eloadást, melybol a célokon és a módszereken túl az eredményekrol is információt kaptunk. Sajnos a tíz évvel ezelotti felméréshez képest jóval kevesebb egerész ölyv és egyéb kis ragadozó madár fészkelt a felmért minta területen.
A Selmeczi Kovács Ádám nevével fémjelzett kis légykapó felmérés második évének tapasztalata szintén az, hogy ez a fokozottan védett madárfaj jóval kevesebb helyen költ, mint ami egyébként alkalmas lenne számára. Ezzel együtt az északi Börzsönyben stabil állománya található.
Vadmacska monitoring programunk sem hozott sok pozitív sikert az elso évében. Az eddig a Börzsöny Alapítvány kamera
csapdáival felmért területeken nem találtunk olyan vadmacskát, amelyre teljes bizonyossággal rámondható lett volna a tiszta véruség, valószínubb, hogy házi macskával keveredett hibrid állatokat rögzítettek a kamerák. Ez a tény a kutatók szerint megpecsételheti a vadmacskák sorsát, de nem csak a Börzsönyben.
Schmidt András az új Madár Atlasz Program felmérést mutatta be, mely Uniós elvárásoknak megfeleloen kidolgozott monitorozási eljárás. Nagyon aprólékos, nagy fajismeretet igényel, hiszen ebben minden, a kijelölt területen eloforduló madár párt le kell jegyezni és az eloírt módon adatbázisban rögzíteni. Ez a nagyon aprólékos munka néhány fajnál már az elso évben felvetette az eddigi állomány becslések pontatlanságait.


2014. június 29-július 04.
Madarász Tábor a Katalinpusztai Kirándulóközpontban

A tavalyi sikereken felbuzdulva ezen a nyáron is megszervezte a Börzsöny Alapítvány második madarásztáborát a Katalinpusztai Kirándulóközpontban, 31 alsó tagozatos gyermek részvételével. Célja továbbra is az volt, hogy a gyerekek már kisiskolás korban közelebbrol megismerjék az oket körülvevo természetet, ezen belül megfigyeljék az erdei madarak életét, találkozzanak azok védelmével. A szakmai programok mellett nagyon fontosnak tartottuk azt is, hogy a gyerekek sokat sportoljanak, játszanak, alkossanak, hasznosan és kellemesen eltöltve a szünidot. Segítséget nyújtott ebben a helyszín, az Ökoturisztikai központ, amely kulturált szállást, ízletes napi háromszori étkezést, valamint nagy, tágas szabadteret biztosított számunkra. Kertjében lehetoség nyílt a szakmai eloadások, bemutatók megtartására, különbözo sportversenyek lebonyolításra, kézmuveskedésre.
Az érkezés napján méhészkedés várta a táborozókat, amelyet Nagy Árpád méhész tartott. Az estét hangulatos tábortuzzel, nyársalással zártuk, ahol a gyermekek ismerkedhettek, beszélgethettek egymással. A következo két napon madárgyuruzés volt a program, amikor a hálókba fogott madarakat testközelbol tanulmányozhatták a gyerekek. Miután Sarlós Dávid gyuruzo feltette a lábukra a gyurut, el is engedhették oket. A két nap alatt 21 madarat fogtunk, melyek közeli megfigyelése nagy élményt jelentett a táborozók számára. Másnap odúbemutató túrát tettünk, ahol a Gyadai Tanösvényt végigjárva megismerkedtek a mesterségesen kihelyezett odúteleppel, s annak lakóival. Közben gyönyörködhettek a Naszály-hegy természeti értékeiben és az erdei madarak énekében. Dr. Kertész Péter állatorvos is ismét ellátogatott hozzánk, látványos diákon bemutatva, hogy hogyan segítenek a sérült, beteg állatkerti állatokon. Eloadását színesítette a magával hozott, sérült vörös vércse is. Egyik legsikeresebb programunk az éjszakai túra volt, ahol a gyerekek nagy lelkesedéssel állták ki a bátorság próbákat. Az utolsó napon a gyakorlatban is kipróbálhatták a gyerekek az odú és etetokészítés minden csínját- bínját. Varga Péter, az MME egyik aktív tagja, beavatta oket az odúkopácsolás tudományába és mindenki készített egy „B” típusú mesterséges odút, vagy egy madáretetot, melyet emlékbe haza is vihetett, hogy kihelyezze saját kertjében.
A jól sikerült szakmai programok mellett, mindennapos volt a kézmuveskedés, a vetélkedés, a sportolás. A gyerekek kipróbálhatták az íjászkodást, számháborúzhattak, nézhettek természetfilmeket és diabemutatót a madarakról.
Sok élménnyel gazdagodva, fáradtan, még is feltöltodve, sok új ismeretet szerezve indulhattak haza. Sokan feltették újra a kérdést: „jövo nyáron is jöhetek?”

Nagy Angéla és Nagy Csaba

További képek a táborról, itt!

2014. június 1.
Vörösfeju gébics a Börzsönyben - Forintos Nikolett tagtársunk megfigyelése

Május 29-én Szokolya határában bukkant fel a Magyarországon igen ritka vörösfeju gébics egy példánya, melyet sajnos csak nagyon rövid ideig sikerült megfigyelni, mert hamar felrepült és eltunt. A rövid megfigyelés (és a fotó) alapján nagy valószínuséggel hím madárról van szó.

.

.

2014. május 31.
Az elzavart fekete gólyák visszatértek fészkükre!

2014. április 9-én adtunk hírt arról (melyet idekattintva elolvashat), hogy az Ipoly Erdo ZRt kemencei erdészetének területén késoi fakitermelést végeztek egy fekete gólya fészek közvetlen közelében. Az érzékeny madarak elhagyták a területet, úgy tunt az idei évben már költés nem várható. A Duna-Ipoly Nemzeti Park oreinek határozott fellépése és az MME Börzsönyi Helyi Csoport a Zöldhatóságnál történt bejelentése nyomán az erdészet vezetoi a kitermelést leállították, és biztosították a terület zavartalanságát. A 05.31-i fészek ellenorzéskor a HCs önkéntese kotló madarat talált a fészekben aki némi késéssel kezdett költésbe!
Frissítés (07.07): Júniusban kotlásban találtuk a feketególyát, azonban július 6 –án ismét üres a fészek! Sem tojás, sem fióka nem nem látható. Nem tudjuk, hogy természetes ok, vagy újabb zavarás miatt hiúsult meg a költés.
Friss hír (07.12): Ugyanebbol a fészekbol, hét éve fiókaként gyuruzött feketególyát költésben találtak Salzburgban (Ausztria)

2014. május 24.
Külföldi gyurus feketególya a Börzsönyben

2014. májusában újra sikerült megfigyelni egy külföldi gyurus feketególyát a Börzsönyben. Az elozo évben, a közép csehországi Sklené mellett kelt, és gyuruzött madár, most, a Bernece patak völgyében kutatott táplálék után.

2014. május 02-24.
Nagy sikerrel zajlottak májusi programjaink

Május 24. Madarak és Fák Napja a Gyadai-rét tanösvényen
Ezt a programunkat a váci erdészet meghívására, velük közösen bonyolítottuk le. A családi napra az erdészet ügyességi és kézmuves játékokkal készült, míg mi madarászok gyuruzési- és odúzási bemutatót tartottunk. Standot is állítottunk, melyen a szóróanyagok és ismeretterjeszto kiadványokon kívül, játékosan tanulhattak is a gyerekek foglalkozásainkon. A madár gyuruzést Manczur Ferenc tagtársunk nagy sikerrel bonyolította, bár ahogy haladtunk bele a napba, egyre kevesebb madár akadt a hálókba, déltájban teljesen leállt a mozgásuk.
Az odó ellenorzo kirándulást 60 fo körüli létszámmal indítottuk Nagy Csaba vezetésével. Nem csak a gyerekeknek volt hatalmas élmény az odúk mélyén lapuló apró tojások és fiókák. A többnyire széncinegék által foglalt odúkban már a másod költések zajlottak, az egyik kusza fészekalj azonban peléket rejtett. Nagy érdeklodést váltott ki egy fán tekergozo, kb 1,5 m-es erdei sikló, aki éppen az odúhoz kúszott volna fel, melyben 10 csupasz fióka lapult. A nagy tömeg láttán persze menekülore fogta a dolgot, a gyerekek legnagyobb örömére, akik úgy érezhették, megmentették a fészekaljnyi cinege fióka életét. Az óriások pihenojénél szétvált a csoport, a fáradttabbak és a kisgyermekesek visszafordultak. A kitartó mintegy 30 fo azonban végigkísért minket a teljes odútelepen, az ellenorzést a tanösvény mentén együtt befejezhettük. Rengeteg kérdéssel bombáztak minket résztvevoink, melyekre a túra végére választ kaphattak. Az idojárás kegyes volt, az eso is megvárta, hogy visszaérjünk az erdészházhoz és összecsomagoljuk a hálókat és a standot.

Május 10-11. Madarak és Fák Napja a vácrátóti Botanikus Kertben
Az arborétum dolgozóinak meghívására közös programként bonyolítottuk le ezt a Herman Ottó által jegyzett jeles napot. Mivel a területen helyi csoportunk odútelepet is fenntart, adta magát, hogy Rottenhoffer Balázs és Varga Péter hcs tagok segítségével, odúlakó madarakat bemutató séták vezetésével avassuk be a kert madárvilágába a látogatókat. Ezzel párhuzamosan a botanikus kolléga a fák világába és a kert történelmébe vezette be az érdeklodoket. Szombaton gyönyöru napsütéses idoben, 5 vezetett séta keretében, mintegy 80 fovel jártuk végig az odúkat. Vasárnap, a sokszor eleredo eso mellett, 3 csoportban 27 fonek tudtuk megmutatni a kis madárfiókákat. Kitelepült standunkon még ennél is több látogatót fogadtunk, a gyerekeket madaras játékokkal szórakoztattuk, eközben nagyban folyt az MME ismertségének növelése, munkánk bemutatása. Az eseménynek nagyon jó volt a fogadtatása, mind a látogatók, mind a kert dolgozói részérol, reméljük lesz folytatás!

Május 11. Tavaszi madárdal a Börzsönyben
A sárgarigókkal és a gyurgyalagokkal együtt megérkeztek a borús napok is. A szinte csapadékmentes tél és tavasz után az erdoknek, földeknek jót tett a kiadós esozés, a meghirdetett túránkról viszont sokakat, elsosorban a kisgyermekes családokat, elriasztott a kellemetlen idojárás. Kicsiny csoportunkkal (ketten Ukrajnából érkeztek) idén a szobi Rúzsás-hegy környékét barangoltuk be, Nagy Csaba vezetésével. Itt tavaly Demjén Tamás tagtársunk helyezett ki szépen gondozott, mintegy harminc odúból álló telepet, melyet már az elso évben közel száz százalékban kihasználtak a madarak. A változatos élohelyeken (patakmenti éger-fuz ligeterdo, idos cseres-tölgyes, rétek, felhagyott és muvelt mezogazdasági területek határa) szokás szerint a széncinegék költöttek a legnagyobb arányban, rajtuk kívül egy-egy odúba mezei veréb és nyaktekercs költözött. Már most, május elején több másodköltést is megfigyelhettünk. Kora délután, a bodzaillatú, párálló dombodalon leereszkedve a legszebb kvartett (sárgarigó, fülemüle, barátposzáta, vadgerle) búcsúztatott minket. A néhány órás séta után vendégeinket Tamás tovább kísérte az Ipoly-torokba, amiért külön köszönet illeti!

Május 9. Fülemülék Éjszakája Vácon
Pontosan 60 fo gyult össze váci helyszínünkön, hogy meghallgassák a fülemülék esti énekét. Igaz, ebben a létszámban már benne volt a három rádiós munkatárs is, akik a Kossuth rádiónak és a Duna televíziónak készítettek riportot! Schmidt András szakérto irányításával idén is rengeteg élményt kaptak látogatóink. Talán a kissé huvös idojárásnak, vagy a nagyszámú látogatónak volt köszönheto, hogy
igen sok madár énekelt, de a fülemülék nem igazán akartak megszólalni. Ahogy esteledett, már nem tudták magukban tartani mondanivalójukat, kieresztették hangjukat, mintegy 5-8 hím csalogány énekében gyönyörködhettünk. Mire visszaindultunk, már egészen beesteledett. Akik már voltak velünk máskor is, alig várták András csillagászati bemutatóját. Persze új vendégeinket is magával ragdták a spektív lencséin keresztül látható fél-Hold kráterei, meg a sorra megtekintett bolygó szomszédaink, akik ekkorra már fénylo csillagként ragyogtak.

2014. május 03.
Köztisztasági Nap Dunakeszin

Dunakeszin, a helyi önkormányzat Köztisztasági Napot hirdetett meg, melyhez természetesen a Börzsöny Alapítvány is az elsok között csatlakozott. Ez a program sajnos nem túl népszeru, itt mindössze 7 tagtársunk gyult össze, akik a régi temeto alatti, helyi védett területet tisztították meg. Sajnos néhány környékbali gazda még mindig zöldhulladék lerakónak gondolja ezt a területet, nem veszik figyelembe, talán nem is tudják milyen komoly károkat okoznak ezzel ennek az igen könnyen sérülo homok-pusztai növényzetnek. A korábbi takarításokhoz képest azért van elore lépés, lomtalanítási-, muszaki-, vagy veszélyes hulladékot már nem találtunk. Jellemzo itt is a sörösdoboz, muanyag- és üveg palack volt.
Köszönet a kis létszámú, ám annál termelékenyebb, lelkes résztvevoknek!

2014. április 26.
Erdo takarítás a Föld Napja alkalmából

Sajnos az eso sokakat elriasztott, így a királyréti parkolóból 11 fovel vágtunk neki erdo takarító kirándulásunknak. Csodálatos átváltozáson ment keresztül a természet: a néhány napja a szárazságtól poros, szomjas föld mostanra kivirult. A csörgedezo patakok zúgó hegyi patakká változva rohantak lefelé a kövek között, a mohák üde zöld párnaként simultak a sziklákra, a madarak vígan énekeltek.
A csapat egyik fele a Cseresznyefa parkolóig a Börzsöny Alapítvány teherautójával ment fel, majd a parkoló környékének megtisztítása után a kék kereszt jelzésu turista úton jött le Királyrét felé. A másik csoport Királyrétrol indult, Ok az út alsó felét tisztították meg, de még maradt erejük a beton út környékén is összeszedni a szemetet.
Idén sikerült megoldanunk a szelektív szemét szedést, ami nem kis odafigyelést igényelt részünkrol. Jellemzo volt a muanyag pille palack és a fém sörös doboz, valamint az üveg palackok, de muanyag útszéli jelzo oszlopot is találtunk benn az erdo mélyén. És persze most is találtunk "ÁFOR" feliratú olajos flakonokat, amik hosszú évek óta szennyezték az erdot!

2014. április 15.
Odútelep ellenorzés szobi óvodásokkal

21 nagycsoportos óvodás kapott "madaras" élményeket Demjén Tamás tagtársunk által szobi odútelepünkön. A gyerekeket a négy óvóno mellett két szülo is elkísérte. Az odútelep kissé messzebb esik a településtol, így a gyermekek egy jót kirándulhattak is, miközben nagy érdeklodéssel néztek bele minden egyes odúba. A kicsit huvös idojárásnak köszönhetoen szinte minden odúban kotló madarakat láthattak, a szülo madarak a gyerekzsivaly ellenére sem hagyták el fészküket. Sajnos az ido rövidsége miatt nem tudtak minden odút leellenorizni, hiszen ebédre vissza kellett érni a szobi Napsugár óvodába, de így legalább a nagycsoportos ovisok másik csoportjának is maradt látnivaló, a következo ellenorzés már velük fog zajlani. Reméljük Tamásnak sikerült megfertozni a gyerekeket a Természet szeretetével, talán néhány év múlva némelyikük saját odútelepet fog kezelni!

2014. április 09.
Erdészet, avagy hogyan szabaduljunk meg a fekete gólyától

Felháborodással észleltük, hogy az Ipoly-Erdo Zrt ismét megzavarta egy fekete gólya pár (Ciconia nigra) fészkelését – fészekfoglalását!
Elozmények: A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Börzsönyi helyi csoportja 1998. óta kíséri figyelemmel a Börzsöny hegység területén a feketególyák fészkelését. A 2007. évben ismert 7 páros állomány napjainkra 4 ismert párra zsugorodott. A fekete gólyák kb. március 15 – április 1. között érkeznek a telelohelyrol, ekkor történik a fészekfoglalás. Ekkor a legérzékenyebbek, már kevés zavarás miatt is elhagyhatják az – akár évtizedek óta használt – költohelyet. Az Ipoly Erdo Zrt több esetben március utolsó napjaiban végzett fadöntést a feketególya fészkek közvetlen közelében.
Néhány konkrét eset, amikor az erdogazdálkodás miatt hagyták el a fészket:
- Honthoz tartozó erdorészletben egy 10 éve fészkelo pár 2007-ben az akkori tarvágások idején eltunt ( kis szünetekkel a teljes hegyoldalt levágták).
- Kemencei erdo részletben 2009. március utolsó napjaiban végeztek gyérítést a fészek körül, annak ellenére, hogy látták a madarakat benne - innen is végleg eltuntek.
- Ipolytölgyes közelében 2010. évben szintén a tavaszi fészek foglalási idoszakban gyérítettek közvetlen a fészeknél, annak ellenére, hogy nem tudták kiszállítani a fát (azóta se).
A fentiek ismeretében a kemencei körzet erdotervezési lakossági egyezteto tárgyalásán írásban megtettük javaslatunkat a feketególya fészkelohelyek kímélése érdekében. Akkor az erdészet képviseloi természetesnek ítélték az irányelveket, és azt nyilatkozták hogy maguktól is annak szellemében cselekednek.
Ezért is döbbentünk meg, amikor 2014. április 6-án a Hont közeli erdorészletben a feketególya fészektol 73 m-re frissen végzett fakitermelést találtunk. Mint a helyszínen készült fényképen is látható, melyen piros karika mutatja a gólya fészkét, a kidöntött fákon már kibomlott levelek voltak, melyek épphogy kezdtek fonnyadni, tehát csak néhány napja történhetett a vágás. Mivel a kivágott bükkfa hajlamos a befülledésre, bizonyára nem hagyják ott, tehát tovább folytatódik a zavarás! A gólyafészeknél megállapítottuk, hogy egyetlen ürülék nyom volt a fészek alatt, további „meszelés” nincs. Tehát megérkezett a madár,
de rögtön el is hagyta a költohelyet.
Ezen a helyen 1997. óta ismert a feketególya fészkelés. 1999-ben vihar verte le a fészket, ennek pótlására biztonságos fészektartót helyeztünk ki. 2000. és 2003. között a pár egy közeli váltófészekben költött, majd 2004-tol folyamatosan a jelenlegi helyen fészkelt. Mostanáig ez volt a Börzsöny legstabilabb fészkelopárja.
Ha egy Nemzeti Park területén, fokozottan védett madár fészkelését nem lehet biztosítani, még úgy sem hogy elore jelezzük a veszélyt, akkor megkérdojelezheto az egész természetvédelem komolysága!
Frissítés: 2014. április 11-én A Duna-Ipoly Nemzeti Park Börzsönyi Tájegység vezetojének határozott fellépésére, az erdészet igéretet tett, hogy szeptemberig nem bolygatja a feketególya élohelyét. Figyelni fogjuk...

2014. március 29.
Tavaszköszönto kirándulás

Igen kellemes május végi idojárásban vágtunk neki a 12,3 km-es távnak, melynek kiindulási és végpontja is Magyarkút volt. Sokan ugyan nem voltunk, mindösszesen heten, de a hangulat így is kiváló volt. Célpontunk a Nagy-Kohegy csúcsa, melyrol pazar kilátás nyílik a völgyben kanyargó vasútra, kissé távolabb Szokolya takaros házaira, még távolabb pedig a Börzsöny fenséges hegyeire. Szebb helyet nehéz lett volna találni elemózsiánk elfogyasztására, és hogy csak ennyien voltunk, kényelmesen elfértünk a teton kialakított piheno kunyhóban. Nem kora tavaszi hangulat uralkodott az erdoben, már pompás virágok nyíltak mindenfelé és a madarak is teli torokból énekeltek. Sajnos utunkon végig kísértett az erdoirtás, mindenfelé kidöntött fatörzsek és mélyen széttaposott erdei utak mentén haladtunk. Hatalmas munkagépek miatt kellett félre állnunk, melyek után több helyütt egy méter mély nyomvályúkban szivárgott a saras víz. De szerencsére csodákban sem volt hiány: hollók násztáncában, vörösbegyek énekében gyönyörködhettünk, majd egy kígyászölyv sikeres vadászatának lehettünk szemtanúi. Már majdnem visszaértünk Magyarkútra, amikor egy vörös mókus életébe pillanthattunk bele néhány percre, miközben szomját csillapította a hus patakban. Kissé fáradtan, de kellemes élményekkel indultunk haza a madárdalos tavaszi erdobol.

2014. március 27.
Uráli bagoly költése a Börzsönyben

2003. évben mintegy 30 db hatszögletu odút telepítettünk baglyok részére a Börzsöny különbözo területein. A bizonyított uráli bagoly jelenlét ellenére 2014. évig csak macskabaglyok foglalták el a költoládákat. A tükörrel felszerelt odúk távcsöves ellenorzését a tavaszi idoszakban 2-4 alkalommal végezzük, de ellenorizzük az ismert természetes odúban, vagy gallyfészekben költo párokat is. Az oszi, és tél végi idoszakban éjszakai hangbehívással is monitorozzuk a bagoly állományt.
2014. évben végre uráli bagoly költését észleltük két bagolyodúban is!

.

.

2014. február 22.
Helyi Csoport közgyulés

Helyi Csoportunk közgyulését a már megszokott helyen, a váci Király Endre szakközép iskolában tartottuk meg. Miután sajnos csak 18 fo jelent meg, ezért elnökünk, Terbe Józsefné fél óra elteltével újra indította a közgyulést, a jelenlévo határozatképes létszámmal. Hogy az ido ne teljen hiába, Potyó Imre tagtársunk csodálatos felvételekkel mutatta be a "Duna-virágzást", amely a környezetvédelem nagy eredménye: a tiszavirághoz hasonló kérészrajzás volt megfigyelheto a Dunán is, mely egyértelmuen jelzi a Duna vizének tisztulását. A 2013. éves beszámolót Varga Péter, titkár vetített képek segítségével mondta el, ezt a tagság egyhangúlag elfogadta. Újra felmerült a madarász táborok létszámának csökkenése, melyre több építo javaslat is elhangzott a résztvevok részérol. Az országos küldött közgyulés résztvevoinek megválasztásával az érdemi munkát befejeztük, elnökünk a közgyulést bezárta.
A program második felében Nagy Csaba tagtársunk vetítettképes eloadást tartott a madárfotózás rejtelmeirol. Képein nem csak a technikai tudás, de még inkább a természet és benne a madárvilág csodálata tükrözodött. Ahogy említette: a leshelyeken töltött kényelmetlenségekért mindig kárpótol a madarak látványa, viselkedésének megfigyelése.

2014. február 1.
Odúkopácsoló nap

Már hagyományosnak nevezheto, hogy a tél közepén odúkopácsoló napot tartunk, melyen tagjaink és a segíteni kész érdeklodok madárodúkat állítanak össze. Ezek az odúk biztosítják a csoportunk területén lévo odútelepek bovítését, illetve az elhasználódott madárlakásokat cseréljük újakra. Az eseménynek a Börzsöny Alapítvány egyik támogatója, a Facél Kft asztalos muhelye biztosította a helyszínt és a gépeket.
27 fo gyülekezett a dunakeszi Vagongyár bejáratánál, majd miután bebocsájtást nyertünk, elindultunk a Facél muhely felé. Rövid munkavédelmi oktatás után felálltunk a különbözo munkafázisoknál. Az elso helyen a tavaly félkészen maradt odúkat fejeztük be, itt került fel a teto. Eközben a körfurész gépeken már daraboltuk az alapanyagot, melyet egy másik csapat állított össze. Itt nagy segítséget jelentett a váci Boronkay szakközép iskola környezetvédelmi szakos tanulóiból verbuválódott 10 fos csapata, Szilágyi Lajos tanár úr vezetésével. Végül a hölgyek csapata, a gyerekekkel kiegészülve, a lenolajas felületvédelmet hordták föl az anyagra.
A végeredmény idén is közel 100 odú elkészítése volt, melybol 30 db-ot a "Boronkaysok" Magyarkút közelében, egy új odútelep létrehozásához használnak fel.
Köszönet a szomszédos AGYSz Kft vezetojének, Havasi Attilának, hogy a muhelyükben melegedo és "csemegézo" helyet biztosítottak, valamint segítettek az odúk elkészítésénél is!

2014. január 15.
Odútelep létesítése gyerekekkel

A dunakeszi Bárdos Lajos Általános Iskola 3.c osztályának tanulói, osztályfonökük Tolnai Erzsébet irányításával, még tavaly decemberben madárodúkat készítettek szüloi segítséggel. Ekkor, a kézi munka mellett, elméleti tudásukról is számot adtak a gyerekek, képek alapján kellett kiválasztaniuk, hogy milyen madarak költése várható az általuk készített odúkban. Január közepére már jól megszáradt a vastag lenolaj réteg, amit a madárlakásokra kentek, így nekiláthattak a kihelyezésnek. A csöpörgos eso sem szegte kedvüket, vidáman cipelte mindenki a saját odúját, amire többen még a nevüket is ráírták. Az odútelep, mely a gyerekek által a Cinkefalva nevet kapta, Dunakeszi Duna-parti részén létesült, 15 odúval. Mivel ártéri részrol van szó, ezért Varga Péter HCs tag, a hosszú odúakasztó bottal jó magasra helyezte a leendo fészeklakásokat, hogy az esetleges áradás ne okozzon kárt a költésekben. A gyerekek eközben kis térképükön bejelölték minden kiakasztott odú pontos helyzetét. Kedves pillanat volt, amikor az elso odú kihelyezése után néhány perccel egy cinege egészen közelrol érdeklodött az új lakás iránt. A gyerekek itt rögtön visszajelzést kaptak, hogy munkájuk nem volt hiábavaló! A tervek szerint áprilistól rendszeres ellenorzéseket fogunk végezni a Cinkefalvi odútelepen, a gyerekek közremuködésével.

2014. január 6.
Tavaszias Téli Tábor

Az átlagosnál pár nappal hosszabb karácsonyi szünetnek köszönhetoen ezen a télen január 3-tól 5-ig tartott a Téli Tábor. A tavaly jól bevált pilismaróti plébániára tértünk vissza, ahol az alvóhely ugyan elég szukös, de minden más szempontból tökéletes helyszín a tábor számára. Idén 24 gyerek vett részt a programokon, köztük 2 KÖTET-es és 6 BTT-s. A tábor nevét akár TAT-ra, Tavaszi Táborra is változtathattuk volna, mert az évszakhoz képest enyhe idonk volt, köddel gazdagítva, ami csak az utolsó napi dunai madarászat idejére oszlott szét, így a récéket és sirályokat verofényben figyelhettük. Elso nap Sik András bolygókutató mesélt a Marsról, majd kis sétát tettünk a faluban, útba ejtve elhagyott pincéket is. Másnap a Nyír-völgyben jártunk sárban és ködben. (Túl) sok helyen találkoztunk fakitermeléssel és kevés helyen madarakkal. Sok volt a vadnyom, de csak 4 szarvastehenet láttunk átfutni az úton. Sötétben értünk haza. Visszaadtuk a gazdáinak a kiránduláson hozzánk csatlakozott kutyát, majd vacsora után meghallgattuk Endrodi Gergo eloadását a gombákról. A cseperészo eso ellenére jót számháborúztunk, sot még egy „activiti” is belefért a hosszúra nyúlt napba. Az utolsó napon a madarászásból visszatérve ebéd után már csak a „Fele sem igaz” vetélkedore volt idonk, -amibol megtudhattuk többek között, hogy XVI. Lajoys szívét megette egy angol pap.


Ajánlott felbontás: min. 1024*768

Warning: include_once(analyticstracking.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/borzsony/public_html/hirfolyam/2014/hirek_2014.php on line 550

Warning: include_once(): Failed opening 'analyticstracking.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/borzsony/public_html/hirfolyam/2014/hirek_2014.php on line 550