2013. december 14.
Brellos Tamás emléknap

Idei utolsó rendezvényünk nagyon népszeru lett, hiszen 80 fo feletti látogatót sikerült elcsalnunk a királyréti Bajdázó-tó mellé. A nyári madarász táborok helyszínén, téli madárgyuruzést szerveztünk, valamint kirakodással is népszerusítettük az MME-t és a természetvédelmet. A 0 fok közeli idojárást frissen fozött teával és forralt borral próbáltuk ellensúlyozni. A sok érdeklodo között szép számmal voltak gyermekek, akik álmélkodva követték Sarlós Dávid gyuruzo mozdulatait, hallgatták magyarázatát. A legjobb persze az elengedés pillanata, ez csakis a gyerekek kiváltsága! A négyféle cinegefaj mellett hálóba került csuszka, nagy- és közép fakopáncs is. Ezeket a fotósok kedvéért még egymás mellé is fogták gyuruzoink, így jól megfigyelhetové váltak a különbözoségek. Néhány madáron már volt gyuru, ami talán a nyári táborok alatt került tollas barátaink lábára, ezt a gyuruzési központ fogja ellenorizni. Egy kisebb kirándulás keretében a környék madárodúit is kitisztítottuk, a vállakozó kedvuek pedig egy hosszabb túrára is benevezhettek. A nap végefelé, kedvenc fájánál, koszorú elhelyezésével emlékeztünk meg Brellos Tamás erdészrol, aki a Börzsönyi Helyi Csoport és a madarász tábor egyik alapítója és fo mozgatója volt.
Köszönet minden résztvevonek, hogy programunkat megtisztelték jelenlétükkel, külön köszönet önkénteseinknek, akik a vendégeket fogadták és ellátásukról gondoskodtak! Végül hálás köszönet Sarlós Dávidnak és szorgos segítoinek, akik a madárgyuruzést lebonyolították és nagyon sok hasznos tudást osztottak meg az érdeklodokkel!

2013. december 6.
Odúlakó madaraink védelme

Megjelent az Odúlakó madaraink védelme címu könyv, Nagy Csaba szerkesztésében! A kötet a fajcsoportokat jól ismero szerzok bevonásával készült, a könyvet rengeteg fotó illusztrálja. Az odúlakó fajok látványos bemutatásán túl segítséget nyújt a mesterséges odúk gyártása, kihelyezése területén és az odútelepek szakszeru létrehozásában és azok kezelésében is. A képre kattintva további információ is elérhetõ!

.

.

2013. október 5-6.
Európai Madármegfigyelo Napok

Az elmúlt hétvégén 105 helyszínen, 2.470-en figyelték a madarakat hazánkban az Európai Madármegfigyelo Napok rendezvénysorozat keretében. Ebbol 3 helyszínnel és közel 150 résztvevovel helyi csoportunk is derekasan kivette részét. Szombaton a püspökhatvani Sinkár-tónál, valamint Szodligeten, a Duna partján zajlottak az események. Vasárnap Dunakeszin szintén a Duna-part biztosított kiváló terepet a madarak megfigyeléséhez. A nap látványossága kétségkívül a sinkár-tavi réti sas volt, míg Dunakeszin a tokés récék víz alá merülése keltett meglepetést. Ezek a nem a bukórécék közé tartozó madarak fél percig is a vízfelszín alatt tudtak maradni, és ezt a tevékenységüket jó néhányszor megismételték.
Reméljük az érdeklodok legalább olyan jól érezték magukat helyszíneinken, mint mi, madarászok, és kedvet tudtunk csinálni a természet és benne a madárvilág megfigyeléséhez!

2013. szeptember 21.
Látogatás a Vácrátóti Arborétumban

20 fo körüli létszámmal tettünk látogatást Magyarország egyik legszebb arborétumába, Vácrátóton. Hogy ne csak nézzünk, de értsük is amit látunk, arról Molnár Edit, a Börzsönyi Természetvédelmi Tábor botanika szakvezetoje gondoskodott, aki nyugdíjazásáig az arborétum kutatója volt. Szinte minden fáról, bokorról, sot még a lágyszárúakról is olyan információkat hallhattunk, amikrol azelott sosem, és a kert történelmérol is rengeteg érdekességet tudtunk meg. Megcsodáltuk a legidosebb fákat, de a legújabb fejlesztéseket sem hagytuk ki. Az új kaktuszház mindannyiunkat lenyugözött, majd megtekintettük a éghajlatváltozásról szóló, erosen elgondolkodtató kiállítást is. A látogatás végén öt percre még a Berkenye-ház kiállítására is többen bekukkantottunk, de mint kiderült ehhez az a közel egy óra sem volt elég, amit végül bennt töltöttünk. Hálás köszönet Editkének e csodálatos napért!

2013. szeptember 14.
"Tiszta Dunakanyar" környezet takarítási akció

Helyi Csoportunk is csatlakozott a Börzsönyi Természetjárók (BTHE) felhívásához, amit egyik kedves környezetünk, a Dunakanyar megtisztítására hirdettek meg. Az eseményt a "Takarítási Világnap" kapcsán szerveztük meg, késobb derült ki, hogy az országos "TESZEDD" napot is ekkorra hirdették meg. Több önkormányzat és civil szervezet segítségével nagy mennyiségu szemét került a viszonylag megfelelo helyre, a szemét telepekre. Sajnos csoportunk igen kis létszámban jelent meg, de a természetjárókkal így is két illegális szemét lerakót szuntettünk meg, bár nem sok remény van rá, hogy végérvényesen. Az egyik a Morgó patak Kismarosnál a Dunába torkolló részén, míg a másik a Kóspallagi útleágazás egyik mellékútjának mentén volt. Mindkét helyen mázsa-szám lomtalanítási-, elektronikai- és mûanyag hulladékot, kábel szigeteléseket szedtünk össze, veszélyes hulladékot szerencsére egyik helyen sem találtunk. Azon azért mindannyian elkeseredtünk, hogy némely embertársunk még mindig úgy gondolja, hogy büntetlenul szennyezheti folyóinkat, ártereinket, a környezetünket. És itt a büntetés nem pénzbeni! Gyermekeink és azok gyermekeinek egészséges életét tesszük kockára!
Köszönet a lelkes résztvevoknek, akik a zuhogó esõ dacára kétszer is púpozva megtöltötték a Börzsöny Alapítvány teherautójának platóját!

2013. augusztusus 31.
Börzsönyi Helyi Csoport találkozója

15 fo részvételével búcsúztattuk a nyarat a királyréti oktatóközpontban. A jó ido mellett a boséges ebéd is kellemes hangulatot teremtett, a jó társaság pedig fokozta mindezt. A tárcsán sült csirkeszárnyat és tökfasírtot méltóképpen zárták a résztvevok által hozott finomabbnál-finomabb sütemények.
Ebéd után a madarász táborokról készülo video összeállítást vetítettük le, melyhez sok hasznos ötlet, észrevétel érkezett, amiket jól hasznosíthatunk a kész filmhez. Szeretnénk egy, a táborokat népszerusíto, mintegy negyedórás összeállítást készíteni. A vetítés második felében Nagy Csaba, az elso gyadai-réti tábort bemutató képösszeállítását tekinthettük meg. A képek alapján egyértelmuen látható volt, hogy a gyerekek nagyon jól érezték magukat, folyamatosan le voltak kötve az izgalmas és tanulságos programokkal. Persze játékra is mindig maradt ido délutánonként. A "kistábor" lakói közül a nagyobbak jövore már a királyréti madarász táborokba is jelentkezhetnek, szeretettel várjuk oket!

2013. augusztusus 11.
Nyílt Nap a BTT-ben

A Börzsönyi Természetvédelmi Tábor nyílt napján mintegy 40 látogatót fogadtak a táborosok. Hasonlóan a BOTT nyílt napjához, a látogatók túlnyomó része itt is a családtagok közül került ki. A madárgyuruzés kisebb tömeget vonzott, de sokan mentek el a gombász kirándulásra is. Választható volt még az erdészet és a túrázás foglalkozások is. Akik pedig a táborban maradtak, a "nomád életen" túl a helyi csoport standján az MME-rol is informálódhattak.
A tábor itt is 45 fovel indult, akiknek többsége a 12. nap után sem gondolkodott a hazamenetelen, de sajnos ekkorra már be kellett fejezni az erdei életet.

2013. július 21.
Nyílt Nap a BOTT-ban

A Börzsönyi Ornitológiai és Természetvédelmi Tábor nyílt napján mintegy 30 látogatót fogadtak a táborosok. Az érdeklodok nagy része gyermekét meglátogató szülo és az oket kíséro kistesók voltak, de olyan is akadt, aki minden kötodés nélkül csak kíváncsi volt egy gyermek madarász tábor életére. Be lehetett kapcsolódni a programokba, kirándulásokba is, bár kétségkívül a legnépszerubb program a madarak gyuruzése volt, ahol egészen közelrol nézhették, fényképezhették a madarakat. A tábor 45 fo gyermeklétszámmal indult, akiket kiscsoportvezetoik kalauzolnak végig a programokon, ahol is szakvezetok segítségével nyerhetnek bepillantást egy-egy természettel kapcsolatos témába. Délutánonként sport-, ismeretterjeszto-, vagy vetélkedo foglalkozásokon vesznek részt. Aki részese volt egyszer is a tábornak, nagy valószínuséggel természetszereto és -védo felnottként fogja élni életét, és talán gyermekeit is ennek megfeleloen fogja nevelni!

2013. július 10.
Nyílt Nap a Táborokban

Elsõ táborunk, a Börzsönyi Ornitológiai és Természetvédelmi Tábor hamarosan indul, nyílt napot július 21-én, vasárnap tartanak. A második csoport, a Börzsönyi Természetvédelmi Tábor augusztus elején indul, ott augusztus 11-én, vasárnap lesz nyílt nap.
A nyílt napokon, elõzetes regisztráció után, bárki érdeklõdõ részt vehet, ahol is betekintést nyerhetnek a táborok életébe. Csatlakozni lehet
csoport foglalkozásokhoz, szakmai kirándulásokhoz, megfigyelhetõ a madarak hálóval történõ megfogása és a madárgyûrûzés. Kisebb gyerekek egy napra táborlakók lehetnek, s ha tetszik nekik amit tapasztalnak, késõbb "igazi táborosok" válhatnak belõlük. A szülõk meglátogathatják gyermekeiket, ellenõrizhetik, hogy eleget esznek-e, és a tisztálkodást sem hanyagoják el. Ez utóbbit azért nem kell túl szigorúan venni! Akinek nincs táboros gyermeke, az is részt vehet programjainkon, hiszen szakvezetõinktõl sokat tanulhat és egy csodálatos helyen tölthet el egy napot, jó társaságban!
Szeretettel várunk minden érdeklõdõt!

2013. július 05.
Elso Madarász Tábor a Katalinpusztai Kirándulóközpontban

Idén a váci Petofi Sándor Általános Iskola és a Börzsöny Alapítvány közös szerevezésében Madarász Tábor indult az Ipoly Erdo Zrt. Katalinpusztai Kirándulóközpontjában. A tábor 2013. év június 30-tól július 04-ig tartott, 8 -12 éves gyermekek részvételével.
Célja az volt, hogy a gyerekek már kisiskolás korban közelebbrol megismerjék az oket körülvevo természetet, ezen belül megfigyeljék az erdei madarak életét, találkozzanak azok védelmével.

Részletek a folytatásban, itt!

Nagy Angéla és Nagy Csaba

2013. június 7.
Discovery Önkéntes Nap

Helyi Csoportunkat érte az a megtiszteltetés, hogy a Nemzetközi Discovery Önkéntesnap keretében a csatorna magyarországi munkatársai a mi tevékenységünket találták támogatásra méltónak. A Discovery Channel négy munkatársa egy teljes munkanapot áldozott a börzsönyi madarász táboroknak készülo polcok elkészítésére. Ezek a polcok a gyerek sátrak közötti régi vaspolcokat fogják felváltani, melyeken a gyerekek csomagjaikat, táskáikat helyezik el. Kilenc polcra lesz szükség, ezek anyaga vízálló ragasztású fa rétegelt lemez, melyek a Facél Kft felajánlásaként, egyéb munkáik során keletkezo eselékekbol képzodtek, tovább hasznosított anyagok.
A reggel rövid ismerkedéssel, majd baleseti és tuzvédelmi oktatással kezdodött. Erre szükség is volt, hiszen a négy önkéntes keze alatt szinte égett a munka! A leszabott léceknek az éleit kellett vízálló festék bevonattal ellátni, melyek igen hamar nagy kupacot képeztek a szárító kocsikon. Ebéd után már szárazak voltak a festések, így elkezdodhetett a polcok összeállítása. A lécek befuzése a keretbe okozott némi fennakadást, de az elso darabok elkészítése után már nagy rutinnal gyártották a további elemeket. Már csak a lábakat kellett összeszerelni a polcokkal. Ez kapupánt csavarral és szárnyasanyával történt, hogy a késobbiekben szétszedhetoek legyenek a polcok, és a raktározásnál minél kisebb helyet foglaljanak.
Hálás köszönet a Discovery lelkes csapatának! Köszönjük, hogy az általunk oly fontosnak tartott értékeket, a természetvédelmet és a környezeti nevelést Ok is nagyra értékelik. Szeretettel látjuk Oket máskor is és nem csak önkéntes munkán, hanem a Táborok nyílt napjain és egyéb programjainkon is!

2013. május 25.
Kitüntetés a Küldöttközgyulésen

Az idei küldöttközgyulésen, melyet a budapesti TIT székházban rendeztek meg, ismét sor került a Brellos Tamás díj átadására. Ebben a kitüntetésben azok a tagtársaink részesülhetnek, akik több évtizedes munkájuk alatt, hasonlóan Brellos Tomi bácsihoz, igen sokat tettek a környezeti nevelésben. Ezt a díjat csak kétévente adják, az idén elnökünk Terbe Józsefné munkásságát tartotta elismerésre méltónak az MME elnöksége!
Terbe Józsefné, Csöpi Néninek azt kívánjuk, hogy még hosszú esztendokön át aktív résztvevoje legyen a Madarász Tábornak, és a Börzsönyi Helyi Csoport elnökeként még sokáig szolgálja a természetvédelem ügyét!
Köszönjük munkáját és gratulálunk a kitüntetéshez!

Orbán Zoltán fotóján Csöpi Néni átveszi a Brellos Tamás díjat Bajor Zoltántól, az MME elnökétol.

.

.

2013. május
Fülemülék Éjszakája és Madarak és Fák Napja programok

Május 18-án Nagymaroson is megrendezésre került a Fülemülék Éjszakája nevü országos program. A találkozó 18 órakor volt a felvonulási lakópark alatti biciklis úton. Innen sétáltunk fel a Mihály-hegyen lévo szamarasi odútelephez. Út közben megcsodáltuk a már koncertet adó rigók és poszáták mesteri énekét. Az odútelep nyújtotta élmény közelebb hozta a túrán résztvevo 27 érdeklödot a természet szépségeihez, a gyerekek rendkivüli élményt kaptak, mikor kézbe vehették az alig pár napos cinege, csuszka, vagy légykapó fiókákat. A program sötétedésig tartott, így végül csodálva hallgathattuk néhány aranytorkú fülemüle énekét is a bozótosból.

Török Tamás

Május 17-i dunakeszi rendezvényünket 46 fo tisztelte meg látogatásával. A Tozeg-láp már hagyományos helyszínünk, most is a horgász egyesület vendégszeretetét élvezhettük. Köszönet érte! Már a délután 7 órai gyülekezo elott is hangos volt a környék a fülemüléktol. Némi bevezeto után elindultunk sétánkra a láp körül. Kis túránk során bemutatásra került a lápi élovilág és a lápok szerepe a víz tisztítása és tárolása szempontjából. Utunk során megcsodálhattunk egy leszakadt partfalba vájt parti fecske telepet is, ami körül hangosan csivitelve röpködtek a fecskék. Az este második felében Dr Kriska György diavetítéses eloadását tekintettük meg, melyben szemléletes és humoros módon mutatta be a láp mikrovilágát: édesvízi medúzát, szivacsot és egyéb különlegességeket. Látványos képeket és filmfelvételeket mutatott a tavalyi Duna-virágzásról, ahol kérészek milliói rajzottak a tahitótfalui híd környékén. Erre már egy évszázada nem volt példa!
Köszönet az eloadónknak a bámulatos képekért, a horgászház gondnokának türelméért és önkénteseinknek a lebonyolítás gördülékennyé tételéért!

Varga Péter

Túra- és programszervezoink számára mindig nagy öröm, ha elképzeléseik találkoznak a hasonló érdeklodésu közönséggel. Így történt most is. Idén negyedik alkalommal rendeztük meg az MME Börzsönyi Helyi Csoport és a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület által közösen vezetett Tavaszi madárdal a Börzsönyben elnevezésu, családias hangulatú bemutató kirándulásunkat. 27-en indultunk útnak, ezúttal a hegység egyik dombvidéki régiójába invitáltuk vendégeinket, madárlesre.

Részletek a folytatásban, itt!

Mátéfy Szabolcs

Május 10-én, váci rendezvényünkön 19 fo kísérte végig velünk a fülemüléktol hangos néhány kilométert. Schmidt András és Nagy Csaba vezetésével nem csak e madarakkal ismerkedhettek meg vendégeink, de a tövisszúró gébics, a karvalyposzáta, a sordély és a pacsirták is megmutatták magukat. Mire elértük a fülemülék kis ligetét, rendesen ránk sötétedett, de itt 5-6 hím madár együttes énekét élvezhettük. Aztán 9 óra táján kicsit elcsöndesedtek, így mi is visszafelé vettük az irányt. Félúton még spektívvel, a nagy távcsovel, megszemléltük a tiszta égbolton ragyogó Vénusz bolygót, majd kicsit késobb a Szaturnusz gyuruin álmélkodtunk.
Kellemes este volt, köszönet a szervezoknek!

Rádon május 4-én zajlott az elso program. Az elozo napok nagy esoi kicsit nehezebb terepviszonyokkal, viszont az élteto víz hatására életerotol duzzadó élovilággal kecsegtettek május 4-én, szombaton este a rádi Csekei-rét Helyi Védett Természetvédelmi Területen. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Szóri-erdo Népe Egyesület közös rendezvényére összesen 14 fo jött el megszemlélni, hogy a nyüzsgo nappali kavalkádból hogyan veszik át az éjszaka koronázatlan "dalkirályai", a fülemülék fokozatosan a vezeto szerepet. Külön örültünk a gyermekeknek, hiszen nekik igyekszünk átmenteni ezt a világot romlatlannak, tisztának, élettel telinek, amennyire ok is ugyanolyan tiszta gondolkodásúak még, mint a Természet maga. Sok fülemüle, 6-7 daloló hím is körbeénekelt minket, találkoztunk a Nyugat-Cserhátban ritkának számító rozsdás csukkal és sok-sok rétlakó énekessel, mint a nádirigó, foltos nádiposzáta, a berki-, nádi- és réti tücsökmadár.
Ezúton is köszönjük a jelenlévoknek, hogy részt vettek, eljöttek!

Rottenhoffer István

2013. április 20.
Dunakeszi Köztisztasági Napok

A Börzsöny Alapítvány az elsok között csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, melyet Dunakeszi környezetvédelmi tanácsosa, Nyíri Márton úr szervezett. Csoportunk a Vasutas Nyugdíjas Klub tagjaival közösen, a régi temeto és az ott húzódó meredek domboldal kitisztítását vállalta el. A Nyugdíjas klub részérol 10 fo, míg csoportunkból 6 fo helyi lakos vállalta a néha nem könnyu, de igen fontos munkát. Ez a domboldal egyébként több védett homoki növény otthona, mint a nagyon ritka és különleges csikófark. Ez a növény a Kiskunsági Nemzeti Park homokbuckáin található még meg, nem kevés szerencse is hozzájárult, hogy itt Dunakeszin, a lakótelep közelében fennmaradt néhány példánya. Ennek a törpecserjének több-száz éves példányai élnek ezen a domboldalon, védelmérol korláttal való elkerítés is gondoskodik.
Köszönjük minden résztvevo szorgos és kitartó munkáját, mellyel lakóhelyünk élhetobbé tételén dolgoztak!

2013. április 20.
Szemétszedo akció

Hagyományosan a Föld Napja tiszteletére, minden tavasszal erdo takarítást szervezünk, már több, mint tíz éve. Az elmúlt években Királyrét és Törökmezo közelében turista utakat tisztítottunk meg. Az idén újhelyszínt választottunk, a Kóspallagot Márianosztrával összeköto erdei aszfaltút mentét takarítottuk. Sajnos igen kis létszámú csapattal, 5 fovel, vágtunk neki a munkának, pedig el kelt volna a sok dolgos kéz. Nagyjából 1-2 km-es szakaszt sikerült átjárnunk, az út mellett közvetlenül és a közeli patakmederben. Irdatlan mennyiségu szemét került a Börzsöny Alapítvány teherautójára, bár ennek sajnos sokszorosát hagytuk ott. Jellegét tekintve most is a pillepalack és a sörösdoboz volt a legtöbb, de több esetben azonosítottunk lomtalanítási hulladékot, sok autógumit és több éve kidobott zsákos szemetet gyujtöttünk össze. Ez utóbbiak persze már csak a bomló zsákokkal, csak hogy nehezebb legyen összeszedni. Idén is találtunk ÁFOR(!) feliratú olajos flakont és 3,10 Ft-os tejeszacskót. Ezek viszont meglepoen jó állapotúak voltak, még hosszú idon át csúfították volna az Erdot.
Jövo tavasszal itt folytatjuk, várunk minden természet kedvelo, segíto szándékú embert!

2013. április 12.
Legyengült egerészölyvek

Néhány napon belül két egerész ölyv is hozzánk került, amelyek kiéhezve, lesoványodva kertekbe "estek". A legyengült madarakat fertozések is megtámadták. Sajnos segíteni már nem lehetett rajtuk, befogásuk után nem sokkal elhullottak.
A jelenség oka a hosszan elhúzódó hideg idojárás, a tavaszi második tél okozta táplálékhiány lehet, mely természetesen nem csak a ragadozó madarakat érinti. A kistestu rovarevo madarak ha néhány napig nem találnak táplálékot, éhen pusztulnak, vagy ragadozók könnyu zsákmánya lesznek.

2013. április 6.
Tavaszköszönto kirándulás

Egy jó kis távcsövezos madarász kirándulással köszöntöttük a tavaszt a pilismaróti öbölnél. A tavasz ugyan az idén elég késve érkezett, de a résztvevo 21 fo hangulatát a hideg szél sem rontotta el.
Miután a kompról leszálltunk, elindultunk az öböl gátján. Az elso madarak, akiket megláthattunk szárcsák voltak. A spektív felállítása után, a 30-szoros nagyítás mutatta meg, hogy még milyen sok vízimadár tartózkodik a jéghideg vízben. A legnagyobb számban búbos vöcsök, kontyos- és kerceréce volt megfigyelheto. A fejünk fölött néha áthúzott egy-egy kárókatona és néhány szürkegém is. A vízparti bokrosokból a csuszka revírfoglaló hangja, cinegék és erdei pintyek éneke szólt. Az igazi élmény azonban a gát végénél várt minket: a kontyos récék
között hegyi récék úszkáltak, kiváló lehetoséget nyújtva a két faj közötti különbségek megfigyelésére. Kora délután még a nap is kiderengett a felhok mögül, ekkor ráadásként egy barát réce is megmutatta magát. Végül hazafelé, a kompon egy fázós füsti fecske csapatot láthattunk elrepülni fölöttünk.
A kirándulás igen jó hangulatban zajlott le, sokunk fajismerete gazdagodott a megfigyelt vízimadarak és a tapasztalt társaink által.

2013. március 3.
Újabb odútelep Szobon

30 db "B" típusú odúval újabb odútelepet létesítettünk, ezúttal Szobon. Ebben a változatos élohelyu völgyben, melyben idoszakos patak csordogál, jó esély van sokféle énekesmadár megtelepítésére. A telepet Demjén Tamás szobi tagtársunk fogja kezelni és reméljük, fotós lévén, sok szép fényképpel gazdagítja majd helyi csoportunk archívumát.

2013. március 2.
Megtartottuk közgyulésünket

Miután levélben minden tagtársunknak eljuttattuk a 2012-es év beszámolóját, megtarthattuk éves közgyulésünket. 21 fo részvételével megválasztottuk a májusi küldöttközgyulés résztvevoit és a beszámolót is elfogadtuk. Elnökünk, Terbe Józsefné, Csöpi néni, ismertette az éves program tervezetet, majd levezette a szavazásokat.
A hivatalos ügyek lezárása után Bagyura János kerecsen sólymokról szóló diavetítését élvezhettük. Ebbol igen sokat megtudhattunk a sólymokat veszélyezteto tényezokrol, a jeladós sólyom projektrol és a mesterséges fészektálcák magasfeszültségu oszlopokra való telepítésérol egyaránt. Külön kiemelte azon csoport társainkat, akik nagy segítséget nyújtottak/nyújtanak a kerecsenek védelmében.

2013. február 25.
Megmenekült egerészölyv

Január elején, lakossági bejelentés alapján, értesítés érkezett, hogy Kismaros külterületén, egy beteg egerészölyv küzd az életéért.
Szerencsére Dr Manzur Ferenc, verõcei állatorvos tagtársunk el tudott menni a madárért. Vitaminos, szõlõcukros folyadékpótlással, és a kihûlt madár felmelegítésével a közvetlen veszélyt elhárította, majd utókezelésre a Budapesti Állatkertbe szállította. Az állatkertben még 2-3 alkalommal adtak neki atropint, kapott egy kis infúziót, majd a késõbbiekben a voilerben erõsítették fel.
Három hét elteltével, a felerõsödött ölyvet a megtalálás helyén Manczur doktor engedte szabadon.
Ez az eset is jól példázza, hogy a gyors segítség életmentõ lehet egy ilyen, a madár szempontjából, súlyos helyzetben. A megtalálók gyors, segítõ szándéka nagyban könnyíti meg a késõbbi kezeléseket, egyben növeli a madarak túlélési esélyeit.

2013. február 19.
Felhívás!

A Magyar Madártani Egyesület Börzsönyi Csoportja, helyi védett területek felmérésére önkéntest, vagy önkénteseket keres !
Elvárás: védett növény és állatfajok ismerete, özönfajok ismerete, önálló munkavégzés.
Költségtérítés: van
Jutalmazás: megegyezés szerint.
Jelentkezés:
Kazi Róbertnél

2013. február 2.
3. Odúkopácsoló Nap

130 "B" típusú madárodút készített 24 önkéntesünk, egy csepergos szombat délelott. A 8 éves fiataloktól a 60 feletti nyugdíjasokig minden korosztály képviselte magát. A helyszínt és a gépeket a Facél Kft asztalos muhelye biztosította. A furészgépeken szakavatott asztalosok dolgoztak, akiket szorgos segítoik szolgáltak ki. Mások a CNC marógépen elkészült röpnyílásokat csiszolták szálkamentesre, hogy a madarak tolla meg ne sérüljön a használat során. Az odúk összeszögelését 6-8 tagtársunk végezte, talán ez a leglátványosabb része az építésnek. Vízbázisú színezett gombaölo szerrel impregnáltuk az odú testeket, ennél a folyamatnál leginkább a gyerekek és a hölgyek jeleskedtek. Végso stádium, a teto felszerelése volt, melyet most erosített kivitelben, vízhatlan módon oldottunk meg.
Az idén kevesebb odú készült, mint tavaly, viszont a minoséget nagyban javítottuk. A tetolapot hátul kiengedtük, vízorral is elláttuk, így a fészek beázást nagymértékben csökkentettük. A sötét színre való festéssel az odúk kevésbé feltunoek, jobban illeszkednek majd a természetes környezetbe. Reméljük ezt a madarak is értékelni fogják, és komoly költési eredményekkel hálálják meg önkénteseink odaadó munkáját!
Az odúk alapanyagait a Börzsöny Alapítványnak felajánlott adó 1%-ból tudtuk biztosítani. Köszönjük a támogatást!


2013. január 18.
Csoport találkozó film vetítéssel

22 fõ vett részt azon a filmvetítésen, amit Dunakeszin a Mûvelõdési Házban szerveztünk. A film témája az egészséges élelmiszer termelés és fogyasztás témakörét járta körbe. A francia film címe, "Vigyázat, egészséges!". Félelmetes adatok, és döbbenetes betegségek bemutatása a nagyüzemi, kemizált mezõgazdaság következményeként. Szerencsére van ellenpélda is, a film sugallja: erõs társadalmi összefogással tudunk változtatni életünkön!
A találkozón nem csak tagjaink vettek részt. Ezek az alkalmak nagyon jók arra, hogy bemutassuk Csoportunkat, tevékenységünket. Reméljük, hogy akik meglátogattak minket, hamarosan körünkben üdvözölhetjük!

2013. január 6.
40. sorozatszámú odútelepünk Verocén

2013. január 6-án, egy csendes, kissé szürke vasárnap délelottön, az MME Börzsönyi helyi csoport területén, a 40. sorszámú énekesmadár odútelep létrehozása történt meg. Kihelyeztünk újabb 30 db "B" és "A" típusú odút, egy lelkes "családi vállalkozás" keretében. Az odúkat a Veroce község feletti Borbély hegyre, a kilátóhoz vezeto túraút mentén helyeztük ki. A telepet Mekkey Péter és Gyenese Györgyi fogják kezelni, remélhetoleg családjuk további lelkes segítségével. Ezzel a 30 db odúval a 2002. év óta kihelyezett énekes madár odúink száma 1200 db fölé emelkedett! Ezekbol 25 önkéntes segítségével, 33 odútelepen, 921 odút rendszeresen ellenorzünk, az innen származó adatok az országos adatbázisba kerülnek.
Nagyon sok kellemes percet kívánunk az odútelep kezelése során!

További képek

2013. január 2.
Kisfilm a decemberi Brellos-túráról

2013. január 1.
Szeretettel köszöntjük megújult honlapunkon, a borzsony.org-on!

A megszokott tartalmak mellett sok újdonsággal is találkozhatnak látogtóink. Több hónapja folyó fejlesztésünk eredményét tártuk most olvasóink elé. Az új, átláthatóbb menü szerkezet, továbbá az új, vagy megújult tartalmú oldalak egyaránt szolgálják a látogatók szélesköru tájékoztatását, Helyi Csoportunk és Alapítványunk bemutatását, valamint tagjaink legfrissebb információkhoz jutását.
A fejlesztést megelozte a tárhely változtatása: az új, nagyobb kapacitású tárhelyen lehetoség van php futtatására és mySQL adatbázis kezelésére is. Újdonság a honlapról küldheto e-mail értesítés.
Figyelmükbe ajánljuk galériánkat. Utóbbi képgyujteménybe, regisztráció után, tagjaink tölthetik fel a csoportunk életérol, eseményeirol készült fotóikat. Elsosorban aktuális, friss felvételeket várunk az adott kategóriákban! Ez a funkció Internet Explorer böngészovel, a Microsoft eltéro kódolása miatt, egyenlore nem muködik. Ajánlott böngészok a Mozilla Firefox, vagy a Google Chrome.
A fejlesztést a NEA (Nemzeti Együttmuködési Alap) és a személyi jövedelemadó 1% felajánlások támogatásával valósítottuk meg. A további fejlesztés azonban a közzététel után sem áll le, néhány ötleten jelenleg is dolgozunk. Reményeink szerint hamarosan újabb oldalak telnek meg tartalommal!


Ajánlott felbontás: min. 1024*768

Warning: include_once(analyticstracking.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/borzsony/public_html/hirfolyam/2013/hirek_2013.php on line 556

Warning: include_once(): Failed opening 'analyticstracking.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/borzsony/public_html/hirfolyam/2013/hirek_2013.php on line 556