MME 22. Helyi Csoport

A Börzsöny Természet- és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány és
az MME Börzsönyi Helyi Csoportjának
                 2012. évi hírei

December 8. Brellos Tamás emléktúra

Odú karbantartás 13 fő és két kutya vágott neki idei utolsó kirándulásunknak Királyréten. A Bajdázó-tó körüli odútelepeink karbantartása és néhány elhasználódott odú cseréje volt a fő cél. Igazi téli időjárásban volt részünk, bár a munka heve és a jókedv feledtette velünk a hideget. 60 db odút takarítottunk ki, 10 odút újra cseréltünk, soknál pedig fém röpnyílás szűkítőt szereltünk fel. Erre igen nagy szükség van, mert sok odú nyílását harkályok tágították ki, ezáltal a kisebb madarak költése kevésbé biztonságossá vált. A fém szűkítő meggátolja a nyílás kitágítását, bár találtunk olyan madárlakot is, ahol a vas mellett, vagy az odú oldalán nyitott új lyukat a fák doktora.
A kirándulás végére kellemesen elfáradtunk, de azzal a jó érzéssel indulhattunk haza, hogy ismét segítettünk tollas barátainknak a tél átvészelésében, és hogy a tavaszi költéseket már tiszta odúkban kezdhessék.

.

.

Kazár - a tájházban Kazár - tájház

November 18. 2013-as falinaptár és etető anyag idén is igényelhető

A naptár előlapja Január Idén is készült falinaptár fotós tagtársaink képeiből. A színvonalat most sem adták alább, csodás természet- és madár fotókban gyönyörködhet, aki otthonában, munka- helyén kiakasztja a Börzsöny Alapítvány 2013-as naptárát. A címlapon most is az év madara szerepel, melynek a gyur- gyalagot választották. A tavalyi évihez hasonlóan idén is
1 800.-Ft támogatói díjért kapható meg. Igazán szép karácsonyi ajándék lehet minden természetszerető embernek!
Tagtársaink igényelhetnek madáretetéshez napraforgó magot is. Sajnos az idei aszályos időjárás miatt ez a tavalyi árnál némiképpen drágább: 140.-Ft/kg áron tudjuk adni.
Igényelni lehet idén is összeépíthető madár etetőt és -odút. Az egységcsomag tartalmazza az összeszereléshez szükséges szögeket, csavarokat és a szerelési útmutatót. Pár mondatban ajánlást adunk a téli madár etetés, illetve a madár odúzás mikéntjéről is. Barkácsoló kedvű természet kedvelők ideális ajándéka lehet, ellenértékük 2 000.-Ft!
Az említett dolgokat Varga Péter titkártól lehet, előzetes egyeztetés után, elvinni: 20/9111-691, Dunakeszi, Kagyló u. 46.

Október 13. Önkéntes napon segítettek a Wrigley Hungária Kft dolgozói

Ebben a hónapban már másodszor siettek odúzó tagtársaink segítségére a Wrigley Hungária Kft. munkatársai és családtagjaik. A két programon összesen kb. 25-27 fő vett részt és két odútelepünk tisztításában, karbantartásában és az elhasználódott odúk cseréjében vállaltak oroszlánrészt. A nagyon jó hangulatú napokon az MME Zöld Forrás pályázatán elnyert madárodúk mellett a Helyi Csoport odúkopácsoló napján gyártott madárlakások is kirakásra kerültek. Az egyik odútelep Királyrét közelében található, ahol 42 db odút cseréltünk le, a másik pedig a Naszály déli oldalán, itt egy 30 darabos romos odútelepet újítottunk fel és bővítettük 37 db odúra.
Köszönet a Wrigley Hungária Kft dolgozóinak lelkes munkájukért! Várjuk Őket jövőre is!

Önkéntes napon a Wrigley dolgozói Önkéntes napon a Wrigley dolgozói

Október 12. Fotó kiállítás a váci Művelődési Házban

Ünnepélyes megnyitó Nagy Csaba, Potyó Imre és Stefanik József, akik már többször szerveztek kiállítást képeikből, most ismét ízelítőt adtak a természet csodáiból! A váci Madách Imre Művelődési Ház méltó helyszínt biztosít ennek az egyedülálló sorozatnak. A képekből jól visszatükröződik készítőik természet imádata, néhol komoly, elgondolkodtató, néhol kifejezetten humoros, máskor a természet nyugodt, méltóságos oldalát bemutató fotókban gyönyörködhetünk.
A kiállítást Dobó István, az Ipoly Erdő ZRt Váci Erdészetének vezetője ünnepi beszédével nyitotta meg. Ő régóta figyelemmel kíséri tagtársaink munkásságát, a gyadai-réti oktató központban lehetőséget adott több fotó állandó kiállítására is. A megnyitó beszéd után Kocsi Hajnalka fuvolaművész játéka varázsolta el a közönséget. A képek megtekintése után a kiállítók süteményekkel és üdítő italokkal kedveskedtek vendégeiknek.
A kiállítást minden természetkedvelő embernek ajánljuk megtekintésre, november 11-ig látogatható.

Október 6-7. Európai Madármegfigyelő Napok a Börzsönyi HCs-nál

Madarászok és vendégeik a Sinkár-tó körül Csodálatos napsütésben zajlott szombaton a Sinkár-tavi madármegfigyelő programunk, melynek szervezője Rottenhoffer István volt. Igen sok, 90 fő feletti érdeklődő kísérte figyelemmel István bemutatóját, majd rövid sétára indultunk a tó körül. Sajnos az idén a madarak száma jóval elmaradt az eddig tapasztaltakhoz képest. Ezt azonban némileg kárpótolta vezetőnk előadása a bronzkori urnatemetőről, a több évtizedes borzvár gazdái tájalkotó munkájának megtekintése, majd az odútelep peléinek bájos pofijai. Azért különlegesség most is akadt: egy nyílfarkú réce, majd amikor már a csoport elvonult, egy halászsas jött napi betevő haláért, amit sikeresen zsákmányolt is.
Sződligeten is szombaton figyelték és számolták a madarakat Horváth Tibor vezetésével a Duna-parton és a horgásztó környékén. Itt 14 fő vett részt és 24 faj 128 egyedét látták. A legtöbb számolt madár a tőkés réce volt, de olyan különlegességeket is láttak mint a fekete harkály és a gyönyörű jégmadár. Odúzás itt is volt, nem kis meglepetésre az egyik odúban még tojásokat találtak. Hamar kiderült azonban, hogy a fészkelést lódarazsak hiúsították meg, építményük egy része még megfigyelhető volt a Távcsövezés a Duna-parton tojások felett.
Vasárnap Dunakeszin már nem volt olyan szép idő, de legalább az eső nem esett. 23 fő 377 madarat számolt meg. A legtöbb madár itt a dolmányos varjú volt, 111 pld, akik a Szentendrei-sziget felől folyamatosan sereglettek a partra került kagylók elfogyasztására. Második helyre itt is a tőkés récék kerültek, majd a danka sirályok következtek. Egy érdekes faj itt is előkerült, egy hegyi billegető, de ezt sajnos nem sokan látták. Jó alkalom volt ez a program ismerkedésre is, hiszen a csapatot erősítette a Lápvédők kis csoportja, és a Pele Egyesület képviselői is.

Részletes beszámoló a Sinkár-tóról

Augusztus 25. A Dél-Börzsönyi ragadozó madár felmérő program értékelő találkozója

Egerészölyv találkozó A VM Zöld Forrás, PTKF/2045/2011 program támogatásával megvalósult ragadozó madár felmérés szezonzáró találkozóját tartottuk a Duna-Ipoly Nemzeti Park királyréti oktatóközpontjában. Kazi Róbert koordinátor diavetítéssel mutatta be az elért eredményeket. Sajnos a tíz évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítva gyengébb eredmények születtek, de reméljük, hogy nem következett be lényeges állomány csökkenés, csupán kevesebb időt töltöttünk a terepen. Betegség, baleset és egy tragikus haláleset is hátráltatta a felmérők munkáját. A környezet is megváltozott, sok helyen komoly erdőirtások lehetetlenítik el az ölyvek fészkelését.

Augusztus 25. "Nyárzáró" helyi csoport találkozó

Főszakácsunk kóstol 12 órától a meghirdetett helyi csoport találkozóra került sor Királyréten, addigra már délelőtt folyamán készített szarvas pörkölt is kóstolható állapotba került. Az ebéden 25 fő vett részt, mindenki elismeréssel nyilatkozott a főszakács, Horváth Tibor főztjéről. A délután folyamán Horváth József képeiben gyönyörködhettünk: fotóival feleleveníthettük a júniusi buszkirándulás élményét, majd természet fotóit csodálhattuk meg. Kazi Róbert nyári, a Krím-félszigeten tett kerecsen felmérő munkáját mutatta be, majd a készülő új honlapunk első oldalait véleményezhették a találkozó résztvevői. Ezután már kötetlen beszélgetések folytak, majd délután 4 órától összepakoltunk és a találkozót lezártuk.

Ebéd a találkozón

Június 16. Buszkirándulás a "Palóc-Grandkanyonba"

Palóc Grandkanyon Verőfényes, igazi nyár eleji reggelen indultunk útnak, hogy Nógrád megye egyik legszebb részével ismerkedjünk meg. A Cserhát festői lankái között jutottunk el első célunkig, a Páris-patak völgyéhez, a "Palóc-Grandkanyonhoz". Útikalauzunk, Krivánné Horváth Ágnes, geológus volt, aki szerencsére már járt itt, úgyhogy viszonylag könnyen megtaláltuk a szurdok bejáratát (nélküle biztosan elmentünk volna mellette). A völgy bejárása közben többször megálltunk, hogy vezetőnk bemutatóját hallgassuk. Néhány 10 millió évet mentünk csupán vissza az időben, szemünk előtt szinte láttuk, ahogy az ősi-folyó lerakja hordalékát, különféle kavicsokat, növények és állatok maradványait. Napjainkban már csak a kis patak vájja a szurdokot, ebben mindenképpen hajaz az igazi Grand-kanyonra.
Innen mentünk Sándorfalvára, ahol Európában sem sok helyen látható riolittufás hegyoldalt nézhettünk meg. A szikrázó napsütésben a hófehér dombot bizony sokan már csak napszemüvegben csodálták. Az erózió különleges formákat képez a könnyen mosódó anyagból, ehhez hasonlót a törökországi Kappadókiában láthatunk, bár igaz, ott sokkal nagyobb méretekben. Palóc Kappadókia
Geológusunk ajánlására Nemtibe irányultunk, ahol olyan élményben volt részünk, ami mindannyiunkat megdöbbentett: csalánerdőn keresztül, úttalan-utakon egy homokkő szurdokhoz értünk, mely helyenként 20m-rel magasodott fölénk. A völgy olyan keskeny, hogy csak egyesével fértünk át a szűkületeken, kezünk alól pedig folyamatosan peregtek a durva, könnyen morzsolódó homokszemek. A hatalmas élmény után jól esett a szurdok alatt található vendéglőben megpihenni, ahol jégkrémet, hideg sört, vagy éppen egy jó tányér levest fogyasztottunk.
Homokkő szurdok-völgy Visszaútban megálltunk Kisterenyén, ahol megkóstolhattuk a mélyfúrású kénes kút szénsavas vizét. Szaga az alföldi strandok gyógyvizének illatára emlékeztetett, de a helybeliek megnyugtattak, hogy e víz igen jó hatású a gyomorbántalmakra, sőt volt aki gyomor-rákos beteg gyógyulását tulajdonította a víznek. Tény, hogy aki a közelben lakik, kannaszámra hordja haza és fogyassza ezt a "gyógyitalt".
Innen már Kazárra vezetett utunk, ahol a helyi idegenvezető segítségével végignézhettük a kis falu múltját és jelenét, csodálatos népviseletét. Hihetetlen, hogy a szűkös lehetőségek ellenére, hiszen bezártak a bányák és a mezőgazdaságban sincs munka, hat csodálatos múzeuma, tájháza van a falunak, az utcák pedig tarkállanak a sok virágtól. Tisztaság, rend és béke jellemzi ezt a kis közösséget, ami valószínűleg a tartalmas és dolgos múltjukból ered.
A falucska végigjárása után már hazafelé vettük utunkat, de még itt is gyönyörködhettünk a csodálatos Cserhát tájain. Sofőrünk, Gábor, olyan utakon vitt minket, melyeken legtöbbünk még sosem járt, gyönyörű falvakon, csodaszép erdőkön mentünk keresztül. Hálás köszönet neki mindezért, no meg azért, hogy figyelmes vezetésével, nyugodt tempójával épségben vitt végig minket a nap folyamán e hosszú úton!
És legalább ekkora köszönet Krivánné Horváth Ágnes, geológusnak, akitől annyi mindent tanultunk ezen az egy napon, mint az iskolában egy év alatt sem!

Kazár - a tájházban Kazár - tájház

Június 7. Szaporodik a börzsönyi vándorsólyom állomány!

Vándorsólymok Az elmúlt napokban újabb vándorsólyom pár fészkelését sikerült bizonyítani a Börzsönyben, három fejlett fiókával. Az új pár egyik tagja színes gyűrűt visel, amiből megállapítható, hogy 2009-ben, a Pilisben nevelkedett madárról van szó. A Börzsönyben ezzel három párra emelkedett a költő vándorsólymok száma. Egy másik pár zavarásmentes költését munkaszüneti napokon fészekőrzéssel biztosítottuk a VM Zöld Forrás programja támogatásával. A három fészekből idén kilenc fiókát röptettek ki a gondos szülők.

A fotót Sárog Tibor készítette...

.

Május 29. Sárog Tibor örökre eltávozott közülünk Tibor

Mély fájdalommal jelentjük, hogy barátunk, tagtársunk Sárog Tibor, betegségével való hosszú küzdelme után elhunyt. Tibor a Börzsöny madarainak jó ismerője, szinte minden felmérés, monitoring résztvevője volt, terepen szerzett tapasztalataival nagyban hozzájárult helyi csoportunk eredményes munkájához. Egyik alapító tagja volt a Börzsöny Természet- és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítványnak.

In memoriam Sárog Tibor

.

.

.

Május 18. Fülemülék Éjszakája Vácon

A régi helyszínen zajlott le váci rendezvényünk, a Naszály lábánál elterülő, kis patak mederrel tarkított mezőgazdasági területen. A szervezőknek, Nagy Csabának és Schmidt Andrásnak köszönhetően, sokféle és változatos madárvilágot sikerült bemutatnunk a résztvevő 21 főnek. A séta elején még nem szóltak fülemülék, de egyebek mellett sordélyt és karvalyposzátát is sikerült távcsővégre kapnunk. Ahogy esteledett, a csalogányok is rázendítettek, így az est folyamán több helyről is hallhattuk hangjukat, sőt egyikük azt is megvárta, hogy távcsővel is megszemlélhessük. Visszafelé úton már kezdett ránk sötétedni, amikor András felhívta figyelmünket egy az égen látható fényes csillagra, a Vénuszra. Negyed órával később már távcső segítségével tartott rögtönzött csillagászati bemutatót, végignézhettük a planétánkat kísérő bolygókat. Tíz óra körül járt az idő, mire visszaértünk a kiindulási pontra, de megállapítottuk, hogy ismét egy kellemes és tartalmas programot sikerült összehoznunk!

Május 11-13. Madarak és Fák Napja programjaink

Május 11-én este zajlott Dunakeszin Fülemülék Éjszakája rendezvényünk, melyre mintegy 130-an voltak kíváncsiak. Idén is a Tőzeg-tavi horgászháznál kaptunk lehetőséget -köszönet Kertész Károlynak, a Horgász Egyesület elnökének- és helyet, hogy bemutathassuk a láp életét és a fülemülék csodálatos énekét. A gyermekeket játékokkal hoztuk közelebb a természetvédelemhez, standunknál kitűzők, szórólapok és ajándéktárgyak között válogathattak vendégeink. A láp és környéke bejárása után, fülemülék hangjától kísérve, Dr Kertész Péter állatorvos, madármentőnk színvonalas előadását kísérhettük figyelemmel. Még erre is több, mint 100 fő volt kíváncsi, a visszajelzések szerint nem csalódtak bennünk.

Gyülekezés Fülemülék Éjszakájára Diavetítés a madármentésről

Május 12-én Madárdalos Börzsöny kirándulásunkon 35 fő vett részt, melyet a Törökmező közelében található Rózsakunyhó odútelepünkre alapoztunk. A kirándulás első részében megnéztünk néhány madárodút, melyekben egyebek között frissen kikelt széncinege fiókák, kirepülés előtti fiókák és elhagyott csuszka fészek is volt. A kirándulás második részében történelmi sétát tettünk a Biber-várhoz és a közeli pálos kolostor romjaihoz. Itt vezetőink, Mátéfy Szabolcs és Varga Zsolt, meséltek a megtalált tárgyi emlékekről és a konzerválási munkákról. Délután a melegtől kicsit bágyadtan, de sok szép emlékkel feltöltődve értünk vissza a kiindulási ponthoz.
Mátéfy Szabolcs írását és képeit a túráról itt találják!

Előadás a természetben Szusszanás a Rózsa-kunyhónál

Május 13-án a Gyadai-réten tartottuk odúbemutató kirándulásunkat, melyet kiegészített az erdei iskolánál felállított standunk. A cudar időjárás következtében sajnos többen is lemondták a túrát, így csak egy kisebb csoportot vezetett végig a tanösvényen Nagy Csaba és Rottenhoffer Balázs. Az odúk itt sem okoztak csalódást, jónéhány féle madárfaj és növekedési állapot volt bemutatható. Az időjárás végül kegyes volt, nem esett az eső, a résztvevők rengeteg élménnyel térhettek haza.

Elindulunk a tanösvény mentén Hatalmas élmény látni a fiókákat, de nem csak a gyerekeknek

Május 5. Városi Köztisztasági Nap - Dunakeszin

Meghívó A Dunakeszin megrendezett városi köztisztasági napon a Börzsöny Alapítvány is jeleskedett. Vállalásunk alapján a Fülemülék Éjszakája helyszínét, a Tőzegláp környékét tisztítottuk meg. Sajnos itt sokkal több szemét gyűlt össze, mint a Királyrét környéki erdőkben, 3 óra leforgása alatt púpozásig töltöttük a legkülönfélébb hulladékkal az Alapítvány teherautóját. Veszélyes hulladékot szerencsére nem találtunk, a szemét többsége nejlon, pillepalack, sörösdoboz és háztartási hulladék volt. Később Nyíri Márton környezetvédelmi tanácsnok csapatával közösen megtisztítottuk a két horgásztó közötti nagy gát környékét is, így péntekre már kulturáltabb környezettel várjuk a madárhangokban elmélyülni vágyó vendégeinket!

Április 28. Karbantartások a Tábor-réten

Meghívó Tarján Ambrus vezetésével 11 BOTT-s táboroztató karbantartási munkálatokat végzett el a Tábor területén. Elsősorban a tábori WC-k "új alapokra" helyezését kezdtük el, az új gödrök kiásása miatt el kellett távolítani a felépítményt. A korhadt részeket később kiváltjuk, így az új gödrökre már javított állapotban kerülnek vissza a WC-k.
Felmerült a táborba jövő vízvezeték cseréjének lehetősége, ehhez lemértük a rendszer hosszát, hogy árkalkulációt tudjunk készíteni a teljes cseréről. A vízvezeték 1967-ben készült, azóta kisebb javításokkal folyamatosan működik. Sajnos azonban a több tonnás erdészeti gépek többször is károkat okoztak a rendszerben, így a javítás igen időszerű lenne.
Felállítottuk a támogatásként kapott új sátrakat is, hogy ellenőrizzük állapotukat, esetleges hiányosságaikat. Végezetül összehordtuk az év folyamán szétdobált farönköket és összeszedtük a szemetet.

Április 17. Ablaknak repülés problémája

Pozsonyi Erzsébet tagtársunk jelezte, hogy Kisnémediben egy feketerigó folyton a patika ablakának ütközik. Úgy tesz, mint aki be akar menni az ablakon, elijeszteni sem lehet semmivel. Avval együtt, hogy nyilván a madárnak sem tesz jót, a gyógyszertárban dolgozókat is zavarta az incidens.
A megoldást szúnyogháló kifeszítése hozta meg, hiszen a madár saját tükörképével próbált harcolni, folyton a látszólagos riválist akarta elzavarni a fészke közeléből. A madarak ugyanis az üveget nem érzékelik, a tükröződést valós látványként értelmezik. A szúnyoghálóval, vagy egyéb nem tükröződő anyaggal, pl. fóliával letakart ablak megszűnteti a tükör-hatást, de a fényt továbbra is átengedi az ablakon. Sajnos ha a fészek a közelben van, a ragadozó sziluett sem jelent megoldást, mert a szülők a "ragadozót" is el akarják majd kergetni.
Tagtársunk gyors beavatkozásának köszönhető, hogy a rigócsalád most már nyugodtan koncentrálhat a költésre és a fiókák nevelésére. Köszönet érte!

Április 14. Föld Napja - erdőtakarítás

A Föld Napjáról idén is erdőtakarítással emlékeztünk meg. Picit szemetelő esőben gyülekezett 6 fő a királyréti parkolóban. Miután kocsival felmentünk a Nagy-Hideg-hegyre neki is láttunk a szemét összeszedésének. A természet csodáira is figyeltünk persze, így megcsodáltuk a hegy tetején ilyenkor nyíló fekete kökörcsint. A tervek szerint a lejövő turista utakon 3-4 útvonalon jöttünk volna le, most létszám hiányában csak a legjártabb utat vettük célba. Szemét sajnos így is volt bőven, mire Királyrétre leértünk 6 zsák telt meg flakonokkal, sörös dobozokkal és más nem odaillő dolgokkal. Út közben még ellenőriztünk egy bagoly odút is, amelyben macskabagoly kotlott. Az idő ugyan jobban eltelt, mint amikor többen gyűjtöttük a szemetet, de a jól végzett munka érzése így is megvolt bennünk.

A kemény mag Erdei utak takarítása

Április 13. Természetfotó kiállítás Dunakeszin

Csodálatos kiállításnak ad helyet Dunakeszin a József Attila művelődési ház. Három tagtársunk Nagy Csaba, Potyó Imre és Stefanik József természetfotói láthatóak április 27-ig, hétköznapokon 10-18 óráig.
A 13-i megnyitón mintegy 60 fő vett részt, nem is fértünk be a kiállító terembe, többen az előtérből kísérték figyelemmel az eseményt, melyet a dunakeszi Kábel TV is rögzített. A megnyitó a Capriccio Quartett gyönyörű játékával indult, akik két, az alkalomhoz szépen illő komolyzenét játszottak. Az ünnepi megnyitó beszédet elnökünk, Terbe Józsefné mondta el, aki egy szép Petőfi idézettel is méltatta a fotósok munkáit. A képek megtekintése után állófogadáson vehettek részt vendégeink, itt kellemes beszélgetések zajlottak ismerősök és ismeretlenek között.
Gratulálunk három Tagtársunknak a csodás képekért, kívánunk Nekik sok szép, napos időt, amit a madarak és a természet fényképezésével tölthetnek!
Hálás köszönettel tartozunk a Kultúrház igazgatójának, Palásti Bélának, aki a kiállítás megrendezéséhez helyet biztosított! Köszönet a Ház dolgozóinak, akik kialakították a helyszínt és segítséget nyújtottak a megnyitó lebonyolításában is! Tekintse meg képriportunkat is!

A kiállítók 60 fő volt jelen

Március 31. Tavaszköszöntő kirándulás

Meghívó Március utolsó napján, igen szeles szombati napon, maroknyi csapat, nyolc fő gyűlt össze a tavaszköszöntő kirándulásunkra a dél-Börzsöny egyik legszebb településén, Zebegényben. A kis társaság innen indult észak-keletnek Török mező felé, a Malom-völgyi-patak mentén a Zöld - sávon. A túra úton már éledezett a természet, több helyen találkoztunk az itt jellegzetesnek számító pirosló hunyorral, a tavaszi hériccsel, a pettyegetett tüdőfűvel és keltikékkel. Az erős szél és az átmeneti lehűlés kissé visszafogta a madarak tavaszi énekkedvét, de azért sok helyen hallottuk a vörösbegy lágy kissé szomorkás énekét, az ökörszem hangját, a cinegék odúfoglaló jelzését, a csuszkák területjelző és kommunikációs hangját, a meggyvágók jellegzetes éles "szí-szí", éneknek számító jelzéseit és sok helyen énekeltek az erdei pintyek is. A patak-völgy egyik tisztása felett fekete gólya vitorlázott a néha viharos szélben, amely igazi csemegeként szolgált a kis csapat számára.

Március 30. Odúcsere a nagymarosi madárodú telepeken

Március első felében a Nagymaros környéki odútelepeken felújító cseréket hajtottak végre a telepek kezelői. Török Tamás irányításával 40 db madárodú cseréje valósult meg, az önkéntes munkát 7 felnőtt végezte, de a 4 gyermek résztvevő is kivette részét a feladatokból. Az odúkat nem csak korukból eredő állapotuk miatt kellett cserélni, de sokat harkályok is megrongáltak. A röpnyílás megnagyobbításával a kis énekesek költése sokkal kockázatosabb, hiszen a ragadozók könnyebben elpusztíthatják fiókáikat.
Az azóta elvégzett odú ellenőrzés során a 40 odúból már 30-at el is foglaltak madarak, legnagyobb arányban csuszkák és cinege félék.

A harkályok által kitágított odúk A telepek kezelői

Március 25. Jelentkezés a nyári táborokba

Várjuk 10-14 év közötti, természet szerető gyerekek jelentkezését nyári madarász táborainkba. Érdemes a jelentkezéssel igyekezni, hiszen aki május 15-ig befizeti a részvételi díjat, jelentős kedvezményt kap!
Nyílt nap a BTT-ben augusztus 11-én!

Március 13. ARTVENTURA

Csoportunk meghívást kapott a Vácon megrendezett "Artventura" környezetvédelmi művészeti kiállítás nyílt napjára. Az MME képviselőiként előadásokat tartottunk, és a madárvédelmet népszerűsítettük játékos formában. A kiállítás a környezetvédelem jegyében az újra hasznosítás és az ökológiai lábnyom szűkítése témakörhöz kapcsolódott. A célcsoport a fiatalság volt, így tanáraiknak hála, három közép iskola és egy általános iskola is megtisztelt minket látogatásával. Összesen mintegy 200 fiatalnak sikerült átadni ezt a környezetvédelmi szemléletet, reméljük legtöbbjüket maradandó élményekhez juttattuk!

Február 25. Tagtársunk nyilatkozata a Duna tévé műsorában

Rottenhoffer István tagtársunk a Duna tévé Talpalatnyi Zöld című műsorában nyilatkozott a rádi repülőtér építésével kapcsolatban. Mint elmondta, az önkormányzat és a lakosság erőteljes tiltakozása ellenére a vállalkozó nem hajlandó elállni szándékától, mindenképpen megépíti a repülőteret a Szóri völgyben. Néhány éve e gyönyörű és természeti értékekben gazdag területre regionális hulladéklerakó építését tervezték, ezt akkor sikerült megállítani. Úgy tűnik erre most kevés az esély...

Február 18. Helyi csoport közgyűlés

HCs közgyűlés 2012. évi közgyűlésünket 22 fő részvételével tartottuk meg Vácon, a Király Endre szakközép iskolában. A 2011. évről szóló beszámolót Varga Péter titkár képekkel illusztrálva vetítette le, melyet Kazi Róbert egészített ki, az egerészölyv felmérés bemutatásával. Terbe Józsefné, elnökünk a hivatalos protokoll levezetése után nagy örömmel számolt be a tavalyi év megtiszteltetéséről, a "Pest Megye Környezetvédelméért" díj elnyeréséről. A díj kicsinyített mását mázas kerámiából 14 tagtársunk érdemelte ki, akik az elmúlt években kiemelkedően segítették a Helyi Csoport és a természetvédelem munkáját. Három tagtársunk kapott díszoklevelet az MME-ben töltött 25 év elismerésére: Himber Katalin, Kaziné Szűcs Mária és Tarján Ambrus. A kitüntetetteknek ezúton gratulálunk, köszönjük áldozatos munkájukat és kívánunk még sok-sok aktív évet az MME-ben! Ezután Nagy Csaba, választó bizottsági elnök levezette a tisztség viselő választást és a budapesti küldött közgyűlésre delegáltak megválasztását. A HCs élén továbbra is Terbe Józsefné elnök áll, a pénzügyeket igen magas színvonalon Kazi Zoltánné intézi, a titkár Varga Péter maradt, míg Kazi Róbertet a tanácsadói posztra egyhangúlag megszavazták a jelenlévők.
A közgyűlés második felében Nagy Csaba beszámolóját élvezhettük az odúprogram 10 évéről, majd Potyó Imre és Nagy Csaba gyönyörű madár- és természet fotóiban gyönyörködhettünk, sőt a képeket hangulatos zenével komponálták meg.

Egyhangú igen Oklevél átadása

Január 21. Idén is sikeres volt az odúkopácsoló nap

165 db B odú készült Tavaly szerveztünk először közösségi odúkopácsoló napot, melynek eredményén felbuzdulva idén is megismételtük. 21 fő vett részt az eseményen, s bár 2 fővel kevesebben voltunk, mint tavaly, a gyakorlatnak köszönhetően sokkal több odút raktunk össze, 165 db-ot, plusz 15 db-ot előkészítettünk az összeállításra.
A helyszín most is a Bombardier MÁV Kft területén működő Facél Kft asztalos műhelye volt, az odúkhoz szükséges fenyő deszkákat a Börzsöny Alapítvány (0,5 m3) és az Ipoly Erdő Zrt Váci Erdészete (0,5 m3) biztosította, míg a szereléshez szükséges anyagokat (szög, csavar, zsanér, ecset stb.) a gödi Fakusz HB Barkácsbolt tulajdonosai ajánlották fel.
A munka nagyon jó hangulatban zajlott és a tavalyi tapasztalatokat felhasználva a minőségen is sikerült javítani. 9-től délután 2 óráig szinte megállás nélkül dolgoztunk, még a meleg teával és pogácsával sem sikerült a munkakedvet megtörni! Az utánpótlás is biztosítottnak látszik, hiszen 4 gyermek is szorgoskodott a felnőttek körül és minden munkafázist kipróbáltak ellesve a felnőttek fogásait.
A nap pillanatai: itt láthatóak!
Az elkészült odúk a Börzsönyi Helyi Csoport működési területén, a meglévő telepek elhasználódott odúinak csere állománya lesznek. 2011-től már 1000 db fölé emelkedett kihelyezett és ellenőrzött odúink száma és mivel egy odú a leggondosabb kezelés ellenére is 5-6 év alatt tönkre megy, gondoskodni kell folyamatos cseréjükről, pótlásukról.

Január 2. Igényelhető napraforgó mag

boldog karacsonyt Minden természetkedvelő látogatónknak Boldog Új Évet Kívánunk!
Bár a tél eddig kegyes volt a madarakhoz, még tartogathat meglepetéseket. Tagtársaink részére továbbra is tudunk kedvezményes napraforgó etetőanyagot biztosítani. Van még néhány 2012-es falinaptár is, és újabb sorozat készült az összeépíthető madáretetőből és madárodúból.
Igényelni lehet Varga Pétertől: 20/9111-691 telefonon.

Vissza a lap tetejére!