MME 22. Helyi Csoport

A Börzsöny Természet- és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány és
az MME Börzsönyi Helyi Csoportjának
                 2011. évi hírei

December 10. Brellos Tamás emléktúra

Az idei év utolsó kirándulását a vízimadarak megfigyelésének, a Dunakanyarban való gyönyörködésnek szenteltük. 37 fő gyülekezett a kismarosi vasútállomás parkolójában.
A kirándulás előtt meglátogattuk Brellos Tamás, a Helyi Csoport egyik alapítójának, volt titkárunknak, a madarász tábor megálmodójának sírját, ahol koszorút helyeztünk el. Innen lesétáltunk a Duna-partra, majd végigsétáltunk a folyó mentén Nagymarosig. Út közben Selmeczi-Kovács Ádám tagtársunk, a terület nemzeti parkosa tartott igen élvezetes bemutatókat vízimadarakról, hód rágta gallyról, a Duna eróziójáról, özön növényekről és persze az őshonosokról is. Egy szerencsés "zátonyi együttállással" megfigyelhettük a sárgalábú- és a sztyeppi sirályok közötti különbségeket.
A túra nem volt igazán nehéz, mégis jól átmozgatott bennünket az ártéri növényzetben való bujkálás, kellemesen elfáradtunk. Ádám jóvoltából mindannyian tanulhattunk új dolgokat a madarakról, a Dunáról, de talán mégis a legjobb ilyenkor, hogy jókat beszélgethetünk egymással!
További képek: itt láthatóak!

December 8. Nagymarosi odú-program

Ez év november 13-án a nagymarosi helyi odú-csapat két, madárodú telep kezelése iránt érdeklődő új tagtársunknak nyújtott segítséget. Az odúk kihelyezésében tevékenyen részt vett Sárog Tibor és felesége, akik saját gépjárművükön a kijelölt területre vitték az odúkat. Török Tamás és Zeller Zoltán segített a kihelyezésben. Az új telepet Dobos Edgár és felesége Juhász Lilla fogja kezelni, akiknek sok örömöt és élményekkel teli munkát kívánunk, leljék örömüket a természet megismerésében!
Nagymaros környéki erdőkben már 300 fölött van a kezelt odúk száma, melyeket a város óvodásainak, kisiskolásainak is rendszeresen bemutatnak. Az utánpótlás biztosítottnak ígérkezik, hiszen a fészek ellenőrzések alkalmával mindig a felnőttekkel tart néhány gyermek is.

December 2. Pest Megye Környezetvédelméért

Pest megye Közgyűlése szeptember 30-án, Nyíri Márton Dunakeszi környezetvédelmi tanácsnok úr javaslatára, úgy döntött, hogy csoportunknak a "Pest Megye Környezetvédelméért" kitüntető címet adományozza. A díj átadására ünnepélyes keretek között, december 2-án került sor a Megyeházában, Budapesten. Az emléklapot és a gyönyörű plakettet Dr. Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének elnöke adta át Terbe Józsefné, Csöpi Néninek, az MME Börzsönyi Helyi Csoport elnökének. Az ünnepségen jelen volt még Lendvai Csaba MME helyi csoport koordinátor és Varga Péter, a Börzsönyi Helyi Csoport titkára is. Az eseményt jelenlétével megtisztelte és meleg szívvel gratulált Dióssi Csaba, Dunakeszi város polgármestere és Palásti Béla, a dunakeszi József Attila Művelődési Központ igazgatója is. A Megyeháza díszterme gyönyörű hátteret adott az átadó ünnepségnek, melyet egy délszláv népzenét játszó kisegyüttes fergeteges előadása zárt.
E kitüntetés méltó elismerése annak a 35 éve folyó természetvédelmi munkának, melyet sokunk még gyerekként kezdett a "Nagy Öregek" szárnyai alatt. Brellos Tamás, Homoki Nagy István és a többiek kijelölték számunkra azt az irányvonalat, amit azóta is töretlen lelkesedéssel járunk. Egyre nagyobb társadalmi háttérrel, egyre magasabb szakmai színvonalon végezzük azt a munkát, amelyért most igen magas szintről kaptunk elismerést.
Köszönet Csoportunk minden tagjának, hiszen ez a díj egy csodálatos csapatmunka értékelése!
Köszönjük Nyíri Márton környezetvédelmi tanácsnok úrnak, hogy ezt a munkát értékelte és Csoportunkat a Pest Megyei Közgyűlés figyelmébe ajánlotta!
És persze hálás köszönet minden aktív tagtársunknak, akik akár a Táborok, akár a szakmai programok lebonyolításában vállalnak, tegyük hozzá: minden javadalmazás nélküli, felbecsülhetetlen értékű munkát!

November 16. TÉT - Téli Tábor decemberben

Az idei télen a Cserhát Vác környéki részét szeretnénk megmutatni azoknak, akik nyáron részt vettek a BOTT-ban vagy a BTT-ben!
Időpont: 2011. december 28-30. (szerdától péntekig).

November 10. Napraforgó mag kapható!

Az idén is tudunk helyi csoport tagjainknak kedvezményes áron napraforgó magot adni. A magas olajtartalmú, fekete magot 130.-Ft/kg áron tudjuk biztosítani. A madár eleség Kazi Rózsika néninél és Varga Péternél vehető át Dunakeszin. Érdeklődni e-mailben, vagy telefonon lehet: a 20/9111-691-es számon.
Ugyanitt igényelhető összeszerelhető madáretető- és fészekodú készlet is. Igazán jó és hasznos karácsonyi ajándék barkácsoló kedvű rokonainknak, ismerőseinknek. Ezeket 2 000.-Ft-os adományért, mellyel a Börzsöny Alapítvány munkáját támogatja, cserébe adjuk!
Idén is adtunk ki fali naptárat csoportunk fotósainak képeiből válogatva. A színvonalas kiadványt természet fotók díszítik, többségében madarak fényképei. Ez is egy szép karácsonyi ajándék lehet, aki a Természetet szereti, biztosan értékeli majd. A naptárat 1 800.-Ft-os adományozás esetén adjuk, ezzel szintén a Börzsöny Alapítványt erősíti. Érdeklődni a fentebbi elérhetőségeken tud.

November 5. Geológiai kirándulás Tatára és Tatabányára

Ezen a gyönyörű őszi hétvégi napon 200 millió évet utaztunk vissza az időben Vincze Péter szakvezetőnk jóvoltából. A nap első részében megtekintettük a tatabányai bányász skanzent, ahol bemutatják a bányászok életét, és látványos kiállításon nézhettük végig a bányászat kezdetét, fejlődését és végnapjait. Itt állították ki az eredeti Turul-emlékmű "csontvázát", a vasszerkezetet, mely Európa legnagyobb madárszobrának vázát alkotta. Egy csodálatos ásványkiállítás keretében ízelítőt kaptunk a 200 millió évvel ezelőtti világból, amikor a mostani Afrika magasságában kialakultak Magyarország szénmezői és egyéb gyönyörű ásványok és kőzetek. A skanzen nem csak a bányák világát mutatja be, de egy bányász telep berendezett épületein keresztül a lakások és kiszolgáló részlegek is jól megfigyelhetőek. Nagy sikert aratott például a háború utáni korra berendezett iskola, vagy az ötvenes évekbeli fodrászüzlet.

Október 1. Európai Madármegfigyelő Napok a Börzsönyi Helyi Csoport működési területén

Csoportunk idén is három helyszínnel csatlakozott az Európai Madármegfigyelő Napok versenyéhez. 1-én, szombaton a püspökhatvani Sinkár-tónál 96 résztvevővel, csoportunk eddigi legnagyobb létszámot megmozgató eseménye zajlott. Tagtársaink mellett több iskolai és óvodai csoport is képviseltette magát, igazán örültünk a sok érdeklődő gyermeknek. A madarászat mellett felejthetetlen élményt nyújtott Rottenhoffer István tagtársunk, amikor túravezetése során megmutatta a tavasszal kihelyezett odúkban fészkelő erdei- és mogyorós peléket.
2-án, vasárnap Drégelypalánkon és Dunakeszin folytatódott a madarászat. Előbbi helyen 16 fő élvezte az őszi napsütést és a madarak látványát, melyet tetőzött egy réti sas, valamint egy csapat (34 pld) szürkegém. Itt Sámuel Zsuzsi vezette a túrát. Dunakeszin Varga Péter szervezésében a Duna-parton sétáltunk és távcsöveztünk végig. 48 fő kísérte figyelemmel a madarászok távcsöves bemutatóját, végül 25 faj 411 egyedét számoltuk össze.
Köszönjük minden résztvevőnek, hogy érdeklődésükkel megtiszteltek minket, és hozzá segítették Magyarországot egy előkelő negyedik hely megszerzéséhez ebben a nemzetközi versenyben!

Képes beszámoló a rendezvényekről itt...

Szeptember 30. Vándorsólyom szabadon engedése

Valószínűleg zugsolymásztól szökött az a vándorsólyom, mely több mint egy éve, Herenden került kézre. Madárkórházunk volierjében szépen megerősödött, és töredezett tollait újakra cserélte. Eljött az ideje, hogy újra szabad madárként szálljon, ezért egy táplálékban gazdag szántóföldön útjára bocsátottuk. Két órás nézelődés után szárnyra kapott, és eltűnt a figyelő szemünk elől. Reméljük nem örökre, hiszen színes gyűrűvel ellátva rója útját, ezután ha bárhol leolvassák, azt megtudjuk mi is. Érdekessége a madárnak, hogy a vándorsólyom déli, vöröses mellű (brookei) alfajához tartozik, melyek a Földközi-tenger térségében élnek.

Szeptember 24. Környezet takarítás Zebegényben

Ezen a szép őszi napon szép példáját láthattuk a civil szervezetek közti együttműködésnek: A Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület zebegényi környezettakarítási akciójához csatlakozott a Zebegényi Zöld Panoráma Egyesület, és a Zebegényi Fonó Közhasznú Egyesület, de a Magyar Madártani Egyesület börzsönyi csoportjának tagjai is megjelentek. A szemét szállításáról a Börzsöny Alapítvány gondoskodott. 30 fő indult a zebegényi hajóállomásról, majd megtisztították a Duna partot, valamint a falu környéki zöld, zöld+ és sárga+ turistautakat. A zebegényi önkormányzat által biztosított konténer szépen megtelt délutánra. Köszönet jár minden önkéntesnek, akik ismét sokat tettek környezetünk állapotának javításáért.

Szeptember 22. Fotókiállítás a váci kultúrházban

Horváth József régi, kedves tagtársunk természet fotóiból válogatva nyílt fotó kiállítás Vácon, a művelődési házban. A megnyitón szép számú közönség vett részt, rokonok, barátok és ismerősök egyaránt. A kiállítás megnyitó beszédét, Józsi bácsi kérésére, Nagy Csaba vállalta, aki jól ismeri őt, hiszen többször vettek részt közösen fotó túrán is. A megnyitón nem csak a szemet gyönyörködtették a képek, de egy gyönyörű vers, egy próza és egy dal is elhangzott. A megnyitó után az ízlelő bimbókat házi készítésű süteményekkel kényeztették. Horváth József képei természeti témájúak, tájak, növények és állatok szépen megkomponált fotói láthatóak egy hónapon keresztül, melyet bárki érdeklődő megtekinthet.

Szeptember 10. Környezet takarítási akció a Duna-parton

A Börzsöny Alapítvány a Takarítási Világnaphoz kapcsolódva ismét megtartotta őszi szemétszedő akcióját Dunakeszin, a Duna-parton. Eseményünkön 9 fő vett részt, az egyik résztvevő egy őrbottyáni tagtársunk volt. Nagy örömmel üdvözöltük és rögtön meghívtuk későbbi, ettől sokkal "lélekemelőbb" rendezvényeinkre. A Kiscsurgó és a vízművek kerítése közötti szakaszt tudtuk megtisztítani. 16 zsák szemét gyűlt össze, ezeket a Közüzemi Kft telephelyére szállítottuk. A szemét jellege a szabadidős tevékenységekre utaló volt: pille palackok, sörös dobozok, üvegek, rossz kemping székek, nejlon zacskók és -zsákok, stb. Veszélyes-, vagy ipari hulladékot az idén nem találtunk! Munkánkról többen elismerően szóltak, ez igen jól esett! Akciónk jól illeszkedett a szeptember 16-18-i Dunakeszi Kulturális Örökség Napok rendezvényeihez is, melyeket pont itt, a Duna-parton és a Katona-domb környékén fognak megtartani.

Augusztus 27. Helyi Csoport találkozó Királyréten

Nyár végi találkozónkat újra a Duna-Ipoly Nemzeti Parki oktató központban tarthattuk meg. A nemrég felújított épület csodálatos színhelyt biztosított a vetítéseknek, az ebédet pedig az udvari pavilonban költhettük el. Délelőtt Nagy Csaba és Potyó Imre tagtársaink madárfotóiban gyönyörködhettünk, melyek közül több, akár egy kiállításon is megállná a helyét. Az ebéd nyúl- és gomba pörkölt volt, melyet színesítettek a csoport tagjai által hozott sütemények, gyümölcsök. Délután még egy filmvetítésre is futotta az időből, majd kötetlen beszélgetéssel repült az idő szinte estig.
Köszönet a Nemzeti Park illetékeseinek, hogy e gyönyörű helyszínt rendelkezésünkre bocsátották!

Augusztus 5. Kis légykapó (Ficedula parva) felmérés a Börzsönyben 2011-ben

A Börzsönyi Helyi Csoport kezdeménye-zésében, több terepi madarász kolléga részvételével, célzott keresést folytattunk a kis légykapó börzsönyi állománynagyságának becslését megalapozó adatok gyűjtése céljából. A kis légykapó a hegység egyik jellegzetes, kis példányszámban fészkelő madara, amely a Börzsöny és Visegrádi-hegység Különleges Madárvédelmi Terület egyik jelölő faja is. A felmérés során nem követtünk tudományosan megalapozott módszertant, egyszeri területbejárást végeztünk az alkalmasnak ítélt patakvölgyekben (részben a korábbi évek kis légykapó megfigyeléseit alapul véve) június folyamán. A felmérésben részt vettek: Bedő Péter, Gyalai Bence, dr. Kovács István, Manczur Ferenc, Mátéfy Szabolcs, Nagy Csaba, Schmidt András, Szolnyik Csaba. A bejárt területek, elsősorban a patakvölgyek, völgyszakaszok ismertetése, a felmért terület kiterjedésének meghatározása nem volt lehetséges, a felmérőktől csak a völgyek végigjárását kértük.
A beszámoló folytatását itt olvashatja!

Július 31. Denevér odúk kihelyezése

A Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázatának támogatottjaként a Börzsöny Alapítvány 30 db denevér odút helyezhet ki a Börzsöny területén.
Több denevér szakértővel történt egyeztetés után az odúk a természet közeli erdőgazdálkodás során keletkező, úgynevezett lékvágások szélein kerültek kihelyezésre. Ezek a lékek, egy kidőlő öreg fa példáján, 30-40 m átmérőjű kör tisztások, melyekben természetes módon újul meg az erdő, miközben lágyszárú növényekkel látja el a vadakat. Az odúk e tisztások szélein, déli és keleti tájolással, 8-10 m magasan, jól berepülhetően helyezkednek el. Az odúkat 5-ösével csoportosítottuk, két egymás melletti lékbe 2-2, míg egy közeli nyiladékba még egy odú került. Egy denevér lakban várhatóan egy kolónia fog élni és szaporodni, az ellenőrzést az egyik keskeny oldalon kialakított zárható kis ajtó fogja biztosítani.
Ennek a pályázatnak része a szokolyai vasbánya vasajtóval történő lezárása, mely biztosítja a denevérek nyugodt szaporodását és téli pihenését, az emberi zavarás kizárásával. E munkálatokról tavalyi híreink között olvashatnak.

Július 24. Táborok Királyréten

A Börzsönyi Ornitológiai és Természetvédelmi Táborban pénteken már a záró tábortüzet rakták, lezajlott az első turnus. Az első hét kellemes időjárása meghozta az eredményt, rengeteg énekes madarat sikerült meggyűrűzni, volt olyan alkalom, hogy csak egy hálóból 22 széncinegét kellett kiszabadítani. A táborban 54 gyermek töltötte hasznosan a szünidő két hetét, rengeteget tanulhattak az erdő életéről, a természetvédelemről. Tarján Ambrus táborvezető irányításával elvégezték a szokásos szokolyai fecske-számolást is. Sajnos az eredmények továbbra sem biztatóak, a fecskék (különösen a füstiek) egyre kevesebben vannak.
A záró tábortűz előtt minden csoport kis előadással szórakoztatta a többieket, görbe tükröt tartva a tábor vezetői elé. Az est hagyományos része a táborból kinövők ballagtatása. Az idén feltűnően sokan kapták meg a faragott vándorbotot. A tábortűznél még hangulatos szalonna sütés zajlott, melyet még a közben bejött esős idő hatására keletkezett sár sem tudott elrontani. Másnap délelőtt hazamentek a gyerekek, a környéket kis időre ismét a csend és a madarak vették birtokba.

A Nagyszülő - Unoka Táborba vasárnap érkeztek az újabb táborlakók. Kalandos körülmények között, a nagy sárban kellett beverekedni magukat csomagjaikkal együtt. Hamar kiderült, hogy az elkövetkező héten a gumicsizma itt nélkülözhetetlen kellék lesz. Amíg a Nagyik berendezkedtek a sátrakban, az unokák hamar megtalálták a már kipróbált játékokat, s mintha mindig ismerték volna egymást, játszottak együtt. Az este még egy kiadós esőt hozott, de sajnos még nem lett vége ennek a monszunos időnek.

A Börzsönyi Természetvédelmi Tábor (BTT), a gyermek madarász táborok második turnusa, szintén majd' két hétig tartott. Itt az idő már kegyesebb volt a résztvevőkhöz, a gyűrűzés is igen sikeres volt. A sok játék és közös éneklés, zenélés mellett bőven jutott idő a kirándulásokra is, ahol a természet szinte minden formáját megismerhették a gyerekek. Geológus segítségével sikerült eligazodniuk a kőzetek világában és a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázata támogatásával vásárolt új eszközökkel egészen közel kerültek a vadvízi világ apró élőlényeihez is. Az utolsó együtt töltött estén hagyományosan fellépésekkel szórakoztatták egymást a táborlakók, akik között életre szóló barátságok is szövődtek. A tábor másnap elnéptelenedett, a rétet visszakapta a királyréti erdőség és az őszi kikericsek.

Június 16. Zöldküllő mentés Dunakeszin

Május 26-án Dunakeszin, a Hunyadi úti állatorvosi rendelőbe egy frissen kirepült zöld küllő fiókát hoztak be. A többi odúlakó madárhoz hasonlóan az odú elhagyásakor a fiókák még nem röpülnek tökéletesen, de szétszélednek, és jellegzetes hanggal jelzik hollétüket a szülő madaraknak, akik még sokáig táplálják őket. Ilyenkor nem szabad elhozni, "megmenteni" a fiókát, legfeljebb egy bokorra, vagy faágra fölültetni macskaveszély esetén. Nos, a mi fiókánk is szorgalmasan kiabált, a sebtében átalakított nyúlketrecben, és viharosan kapkodott a csipesszel felé nyújtott lisztkukacokhoz. Úgy tűnt, nem ismeri fel a kukacot, csak a mozgás felé kap, de azért sokat lenyelt (és sokat leejtett). A szopós egér táplálékot már nagyobb sikerrel fogyasztotta. Néhány nap után már szobányi méretű volierbe került, ahol egyre inkább rászokott a természetes, földről való táplálkozásra, hiszen a küllők a szabad természetben főleg hangyákat és korhadékban lakó rovarlárvákat fogyasztanak. Alig két hét elteltével már nem kiabált a kérő hangján, elérkezett az elengedés ideje. A kiszemelt csomádi parkos, ligetes kert kiváló küllő élőhely, ahol a mi madarunk is hamar otthon érezte magát.
Köszönjük mindenkinek, akinek köze volt e szép és hasznos madárfióka megmentéséhez!

Május 28. Kitüntetések a küldöttközgyűlésen

A 2011. évi MME küldöttközgyűlésen, melyet szokás szerint a fővárosi Állatkert barlangtermében rendeztek meg, az ilyenkor szokásos döntések mellett kitüntetések átadására is sor került. Nagy örömünkre helyi csoportunk egy tagja, Schmidt András, természetvédelmi munkája elismeréseképpen Chernel István emlékérmet kapott, az ehhez járó díszoklevéllel együtt. András a madártani vonatkozású fordításai és publikációi mellett a terepen is aktív, többek között a börzsönyi uráli bagoly kutatásban is dolgozik. Aki ott volt a váci Fülemülék Éjszakáján, rengeteg érdekes tudásanyagot kapott Tőle. Megtapasztalhattuk, hogy mérhetetlen tudása mellé végtelen természetszeretet párosul.

A Brellos Tamás emlékérmet helyi csoportunk egyik alapítójának emlékére hozták létre. Kétévente ítélik oda olyan egyesületi tag részére, aki, Tomi bácsihoz hasonlóan, kiemelkedően sokat tett a fiatalok környezeti nevelésében, a madárvédelem népszerűsítésében. Az idén ezt a díjat Demeter Iván (Tiszavasvári helyi csoport) kapta, az 1975-óta működő Nemzetközi Természetvédelmi és Ornitológiai Tábor (TOT) irányításáért.

Szívből gratulálunk a kitüntetetteknek, kívánunk Nekik hosszú, madárdalban nem szűkölködő, boldog életet!

Fotók: Orbán Zoltán

Május 21. "TESZEDD" - Önkéntesen a tiszta Magyarországért

Május 21-én a "Teszedd" országos szemétgyűjtő napra a Börzsöny Alapítvány, a Duna-Ipoly Nemzeti Park és az Ipoly-Erdő Zrt nagymarosi erdészete közös akcióval készült. A Törökmező, Köves-mező, Hegyes-tető térségének takarítását tűztük ki célul. Az információáramlás gyermekbetegségének is köszönhetően csak 10 önkéntes vett részt az akcióban. A nap így is pompásan telt, 10 zsák szemetet gyűjtöttünk a turistautak, és parkolók mellől. Köszönet mindenkinek, aki fontosnak tartja, hogy ne csak beszéljünk, de tegyünk is környezetünkért!

Május 14. Fülemülék Éjszakái

A Fülemülék Éjszakája program sorozatot három helyszínen rendeztük meg. Gödön 25 fő vett részt, Vácon 28-an sétáltak velünk, míg Dunakeszin kb. 80 látogatót fogadtunk. A gödi helyszín idén is a Feneketlen tó és az ártéri Duna-part volt, Rottenhoffer István kalauzolta az érdeklődőket.
Vácon Nagy Csaba szervezte a programot a Naszály déli lábánál, de a színvonalas bemutatóról Schmidt András is gondoskodott. A séta elején még nem hallottunk fülemüléket, de jó néhány madárfajjal megismerkedhettek látogatóink. Az út végén egy dús aljnövényzetű patak parti ligetben aztán megkaptuk, amit vártunk: legalább öt csalogány szórakoztatott minket. Estébe hajlott az idő, mire visszaértünk a városba, itt András tartott spektívvel kis csillagászati bemutatót.
Dunakeszin a Tőzegláp melletti horgászháznál volt a rendezvény központja, itt fogadtuk vendégeinket. A láp megtekintését három csoportban oldottuk meg, de aki nem akart sétálni az sem maradt ki a koncertből. A horgászház körüli bokrokban legalább tíz fülemüle szólt, melyet jól kiegészített a kecskebékák kórusa. A csoportokat Sámuel Zsuzsi, Kazi Róbert és Varga Péter vezette körbe, míg a szórólapozást, adománygyűjtést és a gyermek játékok felügyeletét Kazi Marika és Varga Gyöngyi végezték. Az est fénypontjaként Dr Kriska György vetítéses előadását a lápvilág mikrobiológiájáról kb. ötven fő élvezhette végig.
Szintén 14-én bonyolítottuk le a Madárdalos Börzsöny kirándulásunkat is, melyre mintegy 70 ember volt kíváncsi. A királyréti Bajdázó-tó körüli odútelepet néztük meg közösen látogatóinkkal, akik nagy figyelemmel hallgatták Nagy Csaba bemutatóját, majd kitörő lelkesedéssel csodálták meg az odúkban rejtőző cinege, csuszka és légykapó fiókákat.

Május 7. Madarak és Fák Napja a Gyadai-réten

Május 7-én a Naszály-hegy mögötti Gyadai Tanösvényen már hagyományosan, idén is megünnepeltük a Madarak és Fák Napját. Mivel a 2011-es év a széncinege éve, így fő célunk a tanösvény mentén elhelyezett odúk lakóinak megismertetése volt. Az idei évben a tanösvény mentén a 2009. évben kihelyezett 45 odúból 35-ben széncinege fészkel, így a faj életébe igen könnyű volt a betekintés. A gyülekező a tanösvény kiinduló pontján volt. Itt több mint 70 ember gyűlt össze, egyesületi tagok, kisgyerekes családok és az Ipoly Erdő ZRt egy másik rendezvényére is megjelenő családok. A váci erdészet biztosította számunkra azt a rendezvénysátrat, ahol elhelyeztük az MME szórólapokat, amelyeket ingyen elvihettek az érdeklődők. Itt volt mód kirakózni a gyerekekkel és egy összeszerelhető odú is rendelkezésünkre állt a játékhoz. A felállított standot több mint 100 érdeklődő látogatta meg az ottlétünk alatt.
A túra első felében az MME rendezvényre jelentkező 40 felnőttet és gyereket kalauzoltuk végig a tanösvény központjáig az Óriások Pihenőjéig. Eddig a pontig 17 odút ellenőriztünk le és mutattuk meg lakóik fiókáit az érdeklődőknek. Itt a csapat nagy része vissza ment a kiinduló ponthoz és csak a szakmai vezetők folytatták tovább a tanösvénytúrát, a cél a többi odú ellenőrzése volt. A csoportok vezetése azonban ezután sem ért véget, hamarosan egy érdeklődő 30 fős kisgyerekes családok kiránduló közössége csatlakozott hozzánk. Nekik is megmutattuk az odúlakókat és főként a széncinegék életét. Mindkét csoport kisgyermekei rendkívüli módon élvezték az odúkba való betekintést. A szülők pedig megismerték a mesterséges odúkihelyezés fontosságát, módjait és lehetőségeit.

Nagy Csaba - Mátéfy Szabolcs

Április 28. Erdőgyilkosság Sződligeten

A Duna-Ipoly Nemzeti Park sződligeti területén vegetációs időben, engedély nélküli fairtást végeztek, mely érintette oda kihelyezett odú telepünket is. A terület természetvédelmi őre bejelentésünk hatására leállította a fakitermelést. Jogosan! A munka öt odúnkat érintette amit áthelyeztek, vagy összegyűjtöttek egy helyre. Ha ezt márciusig teszik,nem lett volna gond, de így a 33-as odúban 8 fióka pusztult el, a 32-esben 9 fióka lelte halálát. Ezek az első költés 2-4 napos fiókái voltak, még tollkezdemény nélkül. Az eredeti helyüktől 50-100 m-re rakták odébb. Ebben a korban a fiókáknak még nincs hívó hangjuk, a legsérülékenyebb korukban voltak, ezért mind elpusztult.
Széncinege fiókák voltak - a Széncinege évében.
Mindezt a "szakszerű erdőművelés" nevében. A kivágott fák között persze nemcsak akác van, hanem csertölgy és egyéb őshonos faj is. A károk: a széncinege eszmei értéke 10 000.- Ft példányonként és mindegy, hogy fióka, vagy éppen tojás állapotban. Persze hozzá jönnek még az aljnövényzet kiirtásával keletkezett károk, amit a gépek letapostak fészkestől. Feketerigók, csilp-csalp füzikék, barátposzáták és társaik. Szomorú vagyok, hogy mindez Sződligeten, szűkebb hazámban megtörténhetett.
A témáról Dénes János helyszíni beszámolóját itt olvashatják.

Horváth Tibor

Az odúkat egyszerűen átakasztották...                                                                                         Itt még éltek...

Április 16. Föld Napja - Szemétszedő kirándulás Királyréten

A Föld Napját idén is szemétszedő kirándulással ünnepeltük, Királyréten. 25 lelkes természetbarát és egy kutya vágott neki a néha embert próbáló feladatnak. Megtisztításra került a Nagy Hideg-hegyről lejövő két turista út, a Cseresznyefa parkolótól lefelé jövő turista út és az aszfaltút mente. Egy csoport az ellenkező irányba indult, ők a Szén-patak völgyének parkolóiban és útjain szedték össze az eldobált szemetet, míg egy másik csoport a Bajdázó-tó környékét tisztította meg. Sajnos a kirándulók által eldobált szemét mellett jócskán találtunk a fakitermelésből és a nyári táborozásokból itt maradt szemetet is. Elkeserítő, hogy a sörös- és energiaitalos dobozok, pillepalackok tömege mellett még mindig találtunk olajos flakonokat, traktorgumit, autóalkatrészeket is. A konténer, amit a királyréti erdészet biztosított, végül majdnem kicsinek bizonyult, jól megpúpoztuk. Jól vizsgázott a Börzsöny Alapítvány Volkswagen kisteherautója is, amit nemrég sikerült beszerezni. Délután már jólesett lepihenni Ákos bácsi büféjénél és elfogyasztani egy kávét, üdítőt, vagy egy jégkrémet.

Március 26. Tavasz köszöntő séta a Sinkár-tó körül

Kicsit borongós tavaszi nap fogadta azt a 74 főt, akik összegyűltek Püspökhatvan határában, hogy Rottenhoffer István szakvezetésével egy kiadós sétát tegyenek a Sinkár-tó körül. Sajnos az erős szél nem kedvezett a madár megfigyelésnek, bár néhány érdekes fajt így is láthatott az érdeklődő közönség. Kárpótolt azonban István magával ragadó lelkesedése és széleskörű ismerete a környékről, nem csak ornitológiai, hanem néprajzi és geológiai vonalon is. Nagyon sok érdekes dolgot tudhattunk meg Schmidt Andrástól és Selmeczi Kovács Ádámtól is, akik szintén a terület jó ismerői, köszönet érte! A kiránduláson Rottenhoffer Balázs tagtársunk vezetésével néhány mesterséges odút is kihelyeztünk. "B" típusúakat a kisebb énekeseknek és "D" típusúakat füleskuviknak és búbos bankának. Reméljük Rottenhoffer István az őszi madármegfigyelő napon már eredményes költésekről fog beszámolni nekünk!

Február 19. Helyi Csoport közgyűlés

Ez évi rendes közgyűlésünket most is a Király Endre szakközép iskolában tartottuk, köszönet ezért a szervezőnek, Fritz Jánosnak! Miután elnökünk Terbe Józsefné köszöntötte az egybegyűlteket és megnyitotta a gyűlést, egy érdekes beszámolót láthattunk a Sinkár-tavi felmérés eredményeiből Rottenhoffer István előadásában. A 2010-es év képes beszámolója után végig vettük a 2011-es év programjait, majd meghallgattuk Kazi Rózsika néni pénzügyi beszámolóját. Idén is megválasztottuk az MME küldött közgyűlés résztvevőit és a jelölő bizottságot a jövő évi vezetőség választáshoz. A gyűlés utolsó mozzanataként megtekinthettük Szekeres Péter tudományosan kidolgozott előadását a fehérhátú harkály börzsönyi felméréseiről.

Február 04. Érdekes vándorsólyom megkerülés a Börzsönyben

2011. január 30-án a Börzsöny turistaútjait járva egy patak melletti tuskón strázsáló ragadozó madárra lettünk figyelmesek. A madár miután észrevett tovább pihent, így világossá vált, hogy valami nincs rendben vele. Rövid cserkelés után egy öreg vándorsólymot sikerült befognunk.

A sólyom ismeretlen okból kiadós fürdőt vehetett az út melletti patakból, mivel a kormány- és evezőtollakra annyi víz fagyott rá, hogy röpképtelenné tette a madarat. Az ott tapasztaltak szerint nem tudta volna magáról lerázni a jeget, és késő délután lévén cselekedni kellett. Gondos bebugyolálást követően magunkkal vittük a mintegy 3 km-re lévő autóhoz. Időközben a kisebb jegesedések leolvadtak róla, valamint a test is egyre melegebbé vált. Az autóban teljesen felolvasztottuk, és megszárítottuk. Jó kondícióban volt, ahogy felszabadult a jég fogságából, nyugtalanná vált. A talált helytől 8 km-re engedtük szabadon, ekkor már nagyon eleven volt. Azonnal emelkedni kezdett, néhány 100 méter után eltűnt a szemünk elől.
Nem mellesleg a madár szlovák gyűrűs volt. Mint utóbb kiderült tojó madarunkat 6 év 8 hónapja, innen 134 km-re, Rozsnyó mellett gyűrűzték fiókaként – köszönet a gyors adatközlésért és közbenjárásért Prommer Mátyás fajvédelmi koordinátornak és a szlovák kollégáknak.
A sólyomnak szerencséje volt, hogy megtaláltuk, véleményem szerint a 24 órás fagyban nem sok esélye lett volna az életben maradásra.
Mátyástól kapott információk szerint tavaly fordított esetet regisztráltak a Felvidéken, mivel a Szlovák-karszton egy magyar színes gyűrűs öreg tojót fotóztak le, ami a Dunakanyarban repült ki.

Szolnyik Csaba

Január 25. Lakókerti odútelep kialakítása Sződligeten.

Kedves Madárbarát családok!
2010. december 18-a óta hat sződligeti család kertjében került fel szabványos ˝B˝ típusú madárodú, melyeket közösen készítettünk el a Civilek, Vackorosok és más madárbarátok segítségével.
Ezeket az odúkat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Börzsönyi Helyi Csoportja jegyzi, Horváth Tibor felügyeli, időnként ellenőrzi a madárlakokat. Így képet kaphatunk Sződliget madárállományának alakulásáról és biztosíthatjuk, hogy az eltünedező madaraink újra megtelepedjenek a közelünkben. Egy ilyen odúval, egy madáritatóval és némi odafigyeléssel nemcsak a Sződligeti Óvoda, de bármelyik kert elnyerheti a ˝Madárbarát Kert˝ címet. Első lépésben a Vackorosoknak ajánlotta fel a helyi csoport, hogy amennyiben részesei szeretnének lenni e tevékenységnek, és később csatlakoznának a ˝Madárbarát Kert˝ programhoz, biztosít részükre egy-egy odút.
A jövőben ezt a lakossági odútelepet kiterjesztenénk a falu bármely kertjére. Aki szeretne élni a lehetőséggel, jelentkezzen Horváth Tibornál, vagy keresse fel Kiss Ágnes és Fazekasné S. Mónika óvónőket a sződligeti óvodában!

˝A természettel együtt élni jó!˝

Január 22. Odú kopácsoló nap

Szombat délelőtt 9 órakor kisebb tömeg gyűlt egybe a dunakeszi Vagongyár bejárata előtt. Mielőtt a rendőrség feloszlatta volna őket, gyorsan bementek a Főbejáraton. Ez a tömeg Mi voltunk...
Az előzetesen küldött körlevélre 23 fő jelentkezett és ennyien is kezdtük meg a Börzsönyi HCs madárodúinak összeépítését. A Vagongyárban található Facél Kft asztalos műhelye biztosította a helyet és a gépeket, szerszámokat, a Hcs tagok ehhez tették hozzá lelkesedésüket és kézügyességüket. A sokszínű társaságban mindenki megtalálta a magának megfelelő munkát.
Részletes, képes beszámoló az eseményről.
Köszönjük támogatóink segítségét:
- Barkács- és Gazdabolt, Göd, akik a szöget és lenolajat adták,
- Facél Kft, akik a gépi erőt és a helyszínt biztosították és beszerezték a fenyő deszkákat,
- Ipoly Erdő ZRt Váci Erdészete fizette az alapanyagot,
- Börzsöny Alapítvány, a kötőelemek, zsanérok és más szükséges anyagok finanszírozója.

Január 21. A természetvédelem 2010. után

A fenti címet viselte az előadás, melyet Králl Attila, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa irodájának tudományos munkatársa tartott. Előadónk az MME-nek is meghatározó alakja, Ő vezette a terület- és élőhelyvédelmi csoportot. Az előadásra 34 fő jött el.
A téma egy tudományosan megalapozott állapotismertetése volt a Föld helyzetének és a természetvédelem "fenntarthatóságának". Az előadás többféleképpen fogta meg a hallgatóságot, melyet jól jelzett, hogy a végén szinte egymás szavába vágva érkeztek a nyitva hagyott kérdések. A legfontosabb mondandó azonban mindenkinek világos volt, hogy talán az emberiség túlnyomó része nem gondolkodik környezetvédő módon, de nekünk, a kevesebbeknek egyre jobban oda kell figyelnünk a természetre, egymásra, és példát mutatva kell folytatni munkánkat, mely sokunknak már életmóddá nemesült.
Köszönjük előadónknak, Králl Attilának e színvonalas előadást!
Külön köszönet a József Attila Műv.Központ vezetőjének, Palásti Bélának, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a helyszínt, és köszönet a dolgozóknak, akik türelmesen megvárták, míg kibeszélgettük magunkat és lassan elvonultunk.

Január 7. Igényelhető napraforgó mag

Az ünnepek alatt kifogytak készleteink, 300 kg napraforgó magot vittek és etettek el tagtársaink. Nemrég újabb 300 kg mag érkezett, úgyhogy továbbra is lehet madár eleséget igényelni. Az ára nem változott: tagjainknak 120 Ft/kg. Lapraszerelt madáretető is van még készleten és terveink között szerepel "B" típusú madárodú előkészítése, szintén lapraszerelt változatban.
A felsorolt termékek és a napraforgó előzetes bejelentkezés után Kazi Zoltánnétól és Varga Pétertől (20/9111-691) vehetők át.
Amennyiben Ön is elkezdte a madarak téli etetését, ne hagyja abba, hiszen ezzel tollas barátaink pusztulását okozhatja. Ha lehetősége van rá, tegyen ki télen is madáritatót. Ennek napi feltöltése, jégtelenítése nem kis feladat, de a madarak túlélését nagyban segíti vele!

.

.

.

Vissza a lap tetejére!