MME 22. Helyi Csoport

Európai
Madármegfigyelő Napok, 2011.
képes beszámolója

2011.10.01. (szombat) Európai Madármegfigyelő Napok – Püspökhatvan, Sinkár-tó

Nyár volt ezen az októberi szombaton, a 26 º C nemcsak az embereket zavarta meg, de a madarak egy része sem tudta, hogy vonuljon, vagy ne vonuljon ebben a becsapós időjárásban. Reggel erősebb madármozgás volt a víztározó környékén, majd a késő délelőtti órákban beállt a nyári napokra jellemző „uborkaszezon”, amikor alig-alig mozdult meg valami. A Sinkár-tavon az eddigi októberi Európai Madármegfigyelő Napok közül a tavalyi, 2010-es volt a legjobban sikerült, a madárvonulás szempontjából megtévesztő idő ellenére viszont 2011-ben is sikerült tartani a szintet. Az említett időjárási befolyásoltság miatt idén a fajszámban ugyan kevesebb madár bukkant föl (65 helyett 53 faj), de példányszámban szinte ugyanannyi madár került távcső elé, mint tavaly (1776 példány a 2010-es 1792 példánnyal összevetve).
53 faj jelenlétét észleltük a jól bevált párhuzamos, több megfigyelővel történő madár faunisztikai megfigyelésnek köszönhetően. 1776 példány madarat láttunk összesen, ez elég jelentős madár össztömeget jelent.
Tömeget adó fajok: tőkés réce (550 pd.), ez a vízimadár ötször olyan nagy számban jelent meg, mint az elmúlt esztendőben. Magyarországon az Európai Madármegfigyelő Napokon látott tőkés récék 6,19 %-a a Sinkár-tavon került a madarászok elé, tehát jelentősen hozzájárultak kacsáink a hazai sikerhez. Magyarország ugyanis 4. lett a látott madarak számát tekintve a 37 ország közül, ez nagyon szép eredmény! Bejutott a három leggyakrabban megfigyelt madár közé a tengelic is (180 pd.), aminek más pintyfélékkel együtt szépszámú csapatai mozogtak a csővári parkoló közelében lévő napraforgótáblán. Seregély (160 pd.), kísértetiesen megegyezik a tavalyi létszámával. A nagy örvös galamb csapatok más napon vonultak át a tó fölött, idén „csak” 100 pd. bukkant föl. Az apró énekesek jól mozogtak, erős vonulásban voltak: mezei pacsirta, barázdabillegető, erdei szürkebegy, vörösbegy, feketerigó, énekes rigó, csilpcsalpfüzike, kék cinege, függőcinege, sordély, nagyobbak közül a szajkó. Említésre méltó a kései adatnak számító: billegetőcankó (2 pd.), füsti fecske (3 pd.), erdei pityer (4 pd.), kis poszáta (1 pd.), tövisszúró gébics (1 pd.). A Nyugat-Cserhátban kiemelkednek az érdekesebb megfigyelések: nyílfarkú réce (1 pd.), kontyos réce (5 pd.), guvat (2 pd.), hegyi billegető (3 pd.), függőcinege (13 pd.), nagy őrgébics (1 pd.). A kisemlősök kerültek 2011-ben fókuszba, osztatlan sikert aratva fiatalabb és idősebb látogatóban egyaránt. A Börzsöny Alapítvány támogatásával a Tavaszköszöntő Sétán kihelyezett odútelepünk rendkívüli sikereket hozott, igaz, nem a madarak terén. Hazánk egyik legritkább kisemlőse, az erdei pele uralta B típusú odúinkat, ebből a fajból került szemléltetésre három, az idei bő gyümölcs- és rovartermésen hihetetlenül kövére hízott egyed egyik odúnkban. Mogyorós pelét is megfigyelhettünk, szintén B-odúban, de jóval szerényebb testméretekkel „maszkos” rokonával összehasonlítva. Fontos kiemelni ismételten, hogy hazánk legerősebb erdei pele populációja a Nyugat-Cserhátban és a Gödöllői-dombságon él, ezt bizonyították a személyes élmények.
96 fő látogatta meg Észak-Pest megye természetvédelmi szempontból legjelentősebb állóvizét. Ez rendkívüli érdeklődést jelent: még soha nem volt ennyi látogató ezen a helyszínen. Az MME Börzsönyi Helyi Csoportjának is több mint 30 éves múltjában kiemelkedik ez a rendezvény a részvételi arány miatt. Hagyományosan Budapestről, Nógrád és Pest megyéből voltak jelen a következő helyiségekből: Bercel, Budapest, Dunakeszi, Fót, Galgamácsa, Göd, Hont, Nógrádkövesd, Püspökhatvan, Püspökszilágy, Sződ, Sződliget, Vác, Verőce.
Köszönjük szépen mindenkinek a részvételt! Reméljük az idén fókuszba helyezett élőlények, az erdei és mogyorós pelék kellemes emlékeket hagytak minden látogatóban.

Rottenhoffer István

És most beszéljenek a képek:

Vissza a lap tetejére!