MME 22. Helyi Csoport

"Madárbarát"
lett a Sződligeti Óvoda

Lehet-e élni madarak közelsége nélkül?

Természetesen lehet, de sokan úgy gondoljuk, hogy velük együtt jobb. Szerencsére sok madárfaj követ bennünket még a nagyvárosok központjába is, egy kiskert pedig valóságos vadonná alakítható.
Ez a gondolat indította a kezdeményezést, hogy csatlakozzunk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ˝Madárbarát Óvoda˝ programjához.
2009. szeptemberében csatlakoztunk a programhoz és máris kaptunk Horváth Tibortól , Bihon Miklóstól 11 db madárodút és egy veréblakótelepet. Az utóbbit a gyerekek csiszolgatták, festették. Madáritató készült, madáreledelt töltögettek hétről-hétre, fecskefészket készítettek agyagból Zubek Csilla Kerámiaszalonjában, sarat gyúrtak hozzá, gyapjút kötöztek a fatörzsekre fészekanyagnak... majd kezdetét vette a várakozás.
Izgalommal teltek a napok, vajon észreveszik-e a madarak? Nem kellett sokáig várni, megjelentek az első éhes széncinegék, gerlék. A gyerekek boldogan figyelték, hogyan ˝állnak sorba˝ az eleségért. Megjelentek és itt is maradtak télire csapatostól, az odúnkba is beköltöztek. Tavasszal 11 fióka kelt ki és röppent első útjára az általunk telepített odúból. A gondos ˝gazdák˝ lélegzetvisszafojtva lesték meg a fiókákat és mindannyian úgy éreztük, nem volt hiábavaló a sok gondoskodás: lehet a természettel békében, fenntarthatóan is élni.
A következő tanévben is folytatjuk a tevékenységünket. Újabb itatókat, porfürdőket, gyíknapozót, békatanyát és süngarázst szeretnénk telepíteni az udvarra.
Munkánkat nemcsak a madarak, de a Madártani Egyesület is értékelte. 2010. szeptemberében az óvoda elnyerte a ˝Madárbarát Óvoda ˝címet, melynek táblája már az épület falát díszíti.

Köszönet mindenkinek, aki támogatta az ötletet és segítette a munkánkat! Továbbra is számítunk rájuk!

Fazekasné S. Mónika
óvónő

Vissza a lap tetejére!