MME 22. Helyi Csoport

A Domonyi fehér gólya mentés
képekben

Május 20-án Domonyban kilőtték a fészkén kotló gólyát. Az egyenlőre ismeretlen elkövető tette nagy felháborodást keltett a faluban. A szerencsétlenül járt gólya tetemét madárkórházunk állatorvosa, Kertész doktor megröntgenezte és két diabolo típusú lövedéket fedezett fel a koponyában. Az esetről rendőrségi feljelentés is született, hiszen a fehér gólya fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Az MME helyi tagja (az ÉMÁSZ munkatársa) lementette a fészekről az árván maradt tojásokat, majd a Börzsöny Alapítvány tavaly, az adó 1% felajánlásokból vásárolt keltetőjébe szállították. A három mentett tojás közül kettő már nem volt életképes. Az élő tojás adatai: hossza 67 mm, átmérője 49 mm, súlya 95 gramm. A fióka 2010.06.01-én este 21-órakor kelt ki. Súlya 72 gramm, szép egészséges életerős fióka, neve: Kikelet. Őt sikerült két hetes koráig felnevelni, Bagyura Jánosné gondoskodásának köszönhetően.

Azóta új pár foglalja a fészket, de természetesen költést már nem várhatunk. A fiókának mielőbb természetes környezetébe kell kerülnie, ezért egy alkalmas fészekbe adoptáltuk, amint lehetett.

Kiskunlacházán sikerült megtalálni az ideális fészket, melyben egy hasonló korú és fejlettségű fióka cseperedik. Az esős és szeles idő miatt a tervezett napon nem lehetett a fiókát kihelyezni, de másnapra megjavult az idő, így a pici beköltözhetett új otthonába, megismerkedhetett nevelő szüleivel és új testvérével. Természetesen színes gyűrű került mindkét fióka lábára.

Az esemény végére megérkezett az egyik felnőtt madár is, így alkalmunk lehetett megfigyelni, hogy hogyan fogadja a család gyarapodását? A vésztartaléknak a fióka mellé tett csirke szívet, májat mindenesetre nem találta megfelelőnek, ezeket kidobálta a fészekből. A kicsit viszont úgy tűnt elfogadta, így a fióka lehetőséget kap egy teljes és szabad gólya életre.
Mi emberek pedig egy picit talán jóvá tettünk abból a mérhetetlen károkozásból, amire ez a domonyi példa is mutat.

Fotók: Bagyura János és Kazi Róbert

Vissza a lap tetejére!