MME 22. Helyi Csoport

Európai Madármegfigyelő Napok, 2010.
képes beszámolója

Az idén helyi csoportunknál már négy helyszínen zajlottak az EMN programok:

Október 2. Dunakeszin, a Duna-parton 15 fő vett részt a Varga Péter által szervezett programon. A kissé hűvös, de szép tiszta időben igazán kellemes volt a madarászás. A Liget utca végéről indultunk északi irányba. A mintegy két órás kirándulás közben csatlakoztak hozzánk érdeklődők is. Különlegességként két kaba sólymot figyelhettünk egészen közelről, amint egy száraz ágon ücsörögtek. A Kiscsurgónál egy pici süni okozott kellemes perceket, főleg a gyerekeknek. A nedvesebb részeken feltűnően sok narancssárga spanyol csigát találtunk, mely veszedelmesen terjedő, inváziós faj.
Összesen 194 madarat láttunk, a leggyakoribbak a tőkés réce (58 pld), tengelic (45 pld), házi veréb (22 pld) volt.

Október 2. Dunakeszi másik helyszínén, a Tőzeg-tavaknál 30 fő jelent meg. Sámuel Zsuzsi szervező, a helyi horgász egyesülettel közösen egy családi napot rendezett, a madarászás mellett bemutatót tartottak a horgászok, sőt a gyerekek még horgászhattak is, tudásukat pedig különféle tesztlapok kitöltésével tehették próbára. A helyszín jó választás volt a terület sérülékenységének bemutatása és Budapest közelsége miatt, bár viszonylag kevesebb madár mozgott. Kazi Róbert vezette a csoportokat a láp körüli madarászatra, miközben bemutatta a láp különleges növény-világát is. Bizony sokan, akik még nem jártak itt, megdöbbentek, hogy milyen értékes és nyugodt élőhely szorult a két város, Budapest és Dunakeszi közé: mint harapófogóban a diót, bármikor összeroppanthatják ezt a csodát.
Összesen 116 madarat láttunk, a leggyakoribbak a tőkés réce (64 pld), széncinege (12 pld), őszapó (6 pld) volt.

Október 2. Sződligeten Horváth Tibor a Duna-parti madarász sétát odú bemutatással is egybe kötötte. Kicsi, de lelkes csapat vágott neki a kirándulásnak és sok élménnyel térhettek haza. A gyerekek nagy örömére az odúinkat telelésre készülő mogyorós pelék foglalták el. A madarakon kívül láttunk még kockás siklót, amely éppen vedlés előtt állt, és egy harcias vízisiklóval is találkoztunk.
Összesen 152 madarat láttunk, a leggyakoribbak a tőkés réce (51 pld), kékcinege (24 pld), széncinege (23 pld) volt.

Október 3. Püspökhatvan, Sinkár-tó Igen kellemes, szinte nyárias idő volt a víztározón a madármegfigyelő napon. Reggel párás, hűvös időjárás volt, később fokozatosan tisztultak és lettek kedvezőbbek a fényviszonyok. Ezzel a madármozgás is látványosan nőtt, azt eredményezve, hogy a Sinkár-tavon az eddigi októberi Európai Madármegfigyelő Napok közül az idei volt a legsikeresebb. Mind fajszámban, mind példányszámban felülmúlt minden korábbi évet a 2010-es év. 65 faj jelenlétét észleltük, amiben szerepe lehetett a párhuzamosan több módszerrel történő madárfaunisztikai megfigyelésnek (fixponton, a gátőrháznál lévő megfigyelő; egy fő teljes terepbejárást tartott az egész tópartot kutatva; a csapatunk nagy része pedig változatos élőhelyeken haladt végig, valamint magaslati szögből rálátott a vizes élőhelyre).
1792 pld. madarat láttunk összesen, ez aránytalanul magasabb a korábbi évekhez képest, ahol eddig 977 pld. volt a maximum (2004-ben). Most ennek közel a duplája került távcső elé. Szerencsére a tömeget adó fajok közül az örvös galamb erős vonulásban volt, így két, több száz egyedes csapatát is észleltük, összesen mintegy 1000 példányban. Segítettek a galambokon kívül másnak is a lábon álló napraforgótáblák és az évszakhoz képest élénk rovarmozgás: az aprómadarak is jól mozogtak (cinegék, pintyfélék), szintén erős vonulását tapasztaltuk a csilpcsalpfüzikének, erdei szürkebegynek, vörösbegynek, de a récék és a nappali ragadozó madarak is több fajjal képviseltették magukat. Itt kell megemlíteni néhány faj vonulási intervallumához képest a kései adatnak számító megfigyeléseket: billegetőcankó (1 pld.), vadgerle (2 pld.), füsti fecske (15 pld.), erdei pityer (4 pld.), foltos nádiposzáta (1 pld.), kis poszáta (1 pld.). Helyi szinten kiemelkednek az érdekesebb megfigyelések: kanalas réce (1 pld.), nyílfarkú réce (2 pld.), cigányréce (1 pld.), kontyos réce (1 pld.), halászsas (1 pld.), hegyi billegető (1 pld.), kerti poszáta (1 pld.), függőcinege (3 pld.), nagy őrgébics (1 pld.).
A madarakon kívül a kétéltűek-hüllők, emlősök és a kultúrtörténeti értékek kerültek reflektorfénybe a megfigyelésen. Zöld levelibékával találkoztunk személyesen is és hang alapján is, valamint Sámuel Zsuzsi jóvoltából a résztvevő fiatalok papírbékákat kaptak ajándékba. A Sinkár-tó a Galga mentén kiemelkedő kétéltű-hüllő élő- és szaporodó hely, így próbáltuk ráirányítani erre a szegmensre is a figyelmet. Az emlősök közül találkoztunk őz, gímszarvas, vaddisznó, vörös róka és borz nyomaival a saras talajon. Ez utóbbi fajnak a tó melletti kiserdőben megszemléltük a nagy távolságot behálózó, kiterjedt és több nemzedék óta lakott várát, járatrendszerét. Ebben az erdőfoltban sikerült látványos bemutatója a területen is zajló odúprogramnak, ugyanis 3 pld. erdei pelét találtunk az egyik B-odúban, ebből egy állat kiugrott és egy közeli fára mászott a fotósok nagy örömére. Ritka pillanatnak számít, hiszen legritkább hazai pelefajunk került testközelbe. Sokszor még szakemberek, kutatók sem találkoztak életükben a fajjal, nekünk pedig hármat is sikerült megfigyelnünk. Fontos megemlíteni, hogy hazánk legerősebb erdei pele populációja a Nyugat-Cserhátban és a Gödöllői-dombságon él, ezt ékesen szemléltették a látottak. A kultúrtörténeti emlékekkel a már hagyományosnak számító „földvár-túrán” találkoztunk, melyet a Cselin-hegyre tettünk, egy több hektáros kiterjedésű földvárra. Elsősorban bronzkori leleteiről ismert a régészeti szakirodalomban ez a terület.
A résztvevők száma 30 fő volt, ami átlagos részvételt jelent a korábbi évekkel összevetve. Hagyományosan Budapestről, Nógrád és Pest megyéből voltak jelen a következő helyiségekből: Bercel, Budapest, Domony, Dunaharaszti, Dunakeszi, Fót, Göd, Nógrádkövesd, Penc, Püspökhatvan, Püspökszilágy, Rád, Vác, Váchartyán.

Köszönjük a részvételt mindenkinek, aki úgy döntött, hogy megtisztelő jelenlétével hétvégi programnak az általunk szervezett programokat választotta!

Vissza a lap tetejére!