MME 22. Helyi Csoport

A Börzsöny Természet- és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány és
az MME Börzsönyi Helyi Csoportjának
                 2009. évi hírei

December 18. Kedvezményes napraforgómag vásár

Tagtársaink 85 Ft/kg áron vásárolhatnak madáretetésre tisztított napraforgó magot. Két helyen, Kazi Zoltánnénál és Varga Péternél előzetes egyeztetés után várjuk az érdeklődőket! Telefon: 20/9111-691.

December 14. Aláírás gyűjtés a dunakeszi tőzeg-láp megmentésére!

Úgy tűnik, mégis van remény, hogy tőzeglápunk megmeneküljön!
Az alábbi hivatkozásra kattintva Ön is aláírhatja a környezetvédelmi miniszterhez intézett beadványt:
A felhívás már nem él!

December 12. Brellos Tamás emléktúra

Idei utolsó kirándulásunkra 25 fős létszámmal plusz egy kutyussal (Negró) jöttünk össze. Királyréten a nemzeti park oktatóháza előtti parkolóban gyülekeztünk. Sétánk közben Nagy Csaba vezetésével az egyik odútelep elhasználódott fészeklakásait cseréltük ki. 30 új madárházikó várja, hogy először csak téli szállásként, majd tavasztól költőhelyként igénybe vegyék szárnyas barátaink. A kedvező időjárás hatására a Bajdázó-tó felé menet a patakban egy mocsári béka még vígan ücsörgött. Megnéztük a kikotort és duzzasztó félben lévő Bajdázó-tavat, majd Tomi bácsi emlékét felidézve elsétáltunk a táborozó helyre. Utunk végén kellemesen elfáradva visszajutottunk a parkolóba, majd a kismarosi temetőben is leróttuk tiszteletünket a jövőre 30 éves táborunk egyik alapító tagja, Brellos Tamás előtt.

Gyülekező a parkolóban Útban a csapat

További képek itt megtekinthetőek: a kirándulás képei.

November 2. Végveszélyben a dunakeszi tőzeg-láp!

A Dunakeszi és Káposztásmegyer között elterülő tőzeg-lápot úgy tűnik végleg eltűnteti a pénz hatalma.
Az alábbi hivatkozásra kattintva részletes tanulmányt olvashat a területről:
A tanulmány már nem elérhető!

November 1. Bagoly-költőláda kihelyezése

Magyarország erdeiben - csakúgy, mint Európa egész területén - jelentős mértékben csökkentek az elmúlt évszázadok alatt a természetes, háborítatlan élőhelyek, ezáltal (is) a különféle madarak költési lehetőségei rohamosan megfogyatkoztak. Bár az erdősültség mértéke folyamatosan növekszik (hazánkban nem kis munkával 2006. őszére érte el a 2 millió hektárt), és sokhelyütt a haszonvételben érdekelt erdészetek hozáállása is pozitív irányba látszik elmozdulni, ennek ellenére nem kielégítő mértékű az idős, megfelelő faj-, és korösszetételű fa állomány. Elvétve találkozhatunk - és akkor is csak kis foltokban - olyan vegetációval, ahol a magoncoktól az összeroppanó matuzsálemekig minden életszakasz nyomonkövethető, megtalálható. Pedig sokszor pont a derékba tört, lassan halódó fák nyújtanak menedéket, táplálékot, lehetőséget a szaporodásra. A megfelelő mennyiségű, természetes módon létrejött költőhelyek hiánya miatt vált indokolttá a mesterséges odúk kihelyezése. A Börzsöny Alapítvány az utóbbi években közel félszáz költőládát helyezett ki a hegységben az "éjszaka vadászai", közülük is első sorban a viszonylag gyakori macskabaglyok számára. Az odúkat a költési időszakban (február végétől május végéig) rendszeresen ellenőrizzük, az adatokat évről évre rendszerezzük.
Ez a rövid, képes beszámolónk a legutóbb telepített, U-16-os jelöléssel ellátott költőláda kihelyezését mutatja be.
A munkában résztvevő önkéntesek:
Hidasi Zsolt, barlangász;
Mészöly Károly, erdőmérnök;
Mátéfy Szabolcs, hegymászó.

.

Október 3-4. Európai Madármegfigyelő Napok

Az idei kellemes őszi hétvége különösen kedvező volt a madármegfigyeléshez, ellentétben több európai országgal: volt ahol nem tudták megtartani a rendezvényt a viharos időjárás miatt. Magyarország végül Oroszország mögött a második helyen végzett!
Három helyszínünkön (Dunakeszi, Sződliget, Püspökhatvan-Sinkár-tó) összesen 115 látogatót fogadtunk,
1151 madarat figyeltünk meg, melyek közül a leggyakoribbak a tőkés récék, a verebek és a dolmányos varjak voltak.
Az alábbi hivatkozásra kattintva a részletes képes beszámolókat olvashatja: EMN beszámolók.

Szeptember 18. Szemétszedő akció Dunakeszin

A Takarítási Világnaphoz kötődő programunk az idén szorosan kapcsolódott egy helyi rendezvényhez: a Duna-parton feltárt római-kori erődrendszert 19-20-án megnyitották a nagyközönség előtt. A dunakeszi önkormányzat kérésére a szemétszedést áthelyeztük péntekre, így másnap a szépen megtisztított Duna-part fogadta a hazai és külföldi látogatókat.
Rendezvényünkön 28 fő vett részt, a Rév utcától a Vízművekig terjedő partszakaszt tisztítottuk meg. Külön köszönet illeti a most is igen aktív Nyugdíjas Klub tagjait, és a Kőrösi Iskola "különítményét". A résztvevőknek kemencés almás pitével és ásványvízzel kedveskedtünk.

Szeptember 10. Beszámoló a fehérhátú harkály felmérés eredményeiről

A börzsöny területén erdészeti üzemtervi térképek alapján az összes erdő közül kiszűrtük a 10%-nál nagyobb bükk elegyarányú és 60 év feletti bükkös erdőket. A szűrést a 2007-es IBA, és a 2008-as Natura 2000-es felmérések megfigyelési pontjainak erdészeti üzemtervi térképekkel való összevetése alapján végeztük el. A kiszűrt erdőrészleteket és azok környékét tekinthetjük a fehérhátú fakopáncs potenciális élőhelyeinek, ahol az előző években történt felmérések alapján revírt foglalnak a madarak. 2009. évben a KVVM Zöldforrás Program támogatásával 13 felmérő egyenként 75-105 ha közötti nagyságú területet mért fel a territórium térképezés módszerével. A felmért 1085 ha területen 16-18 pár territórium foglalását regisztráltuk. A felmért 13 mintaterület közül 1-ben nem sikerült regisztrálni fehérhátú fakopáncs előfordulását, 4-ben előfordult a faj, de jelenléte nem volt állandó, territóriumot nem foglaltak. 8 felmerési területen találtunk revíreket. 2009-ben 100 ha összefüggő élőhelyen átlagban 1,5- 1,8 pár költött. A felmérésben regisztrált denzitás, és a Börzsöny megfelelő élőhelyeinek nagysága alapján a hegységben költő párok száma 80-120 pár.

Szekeres Péter

Augusztus 30. Helyicsoport találkozó

Kitűnő hangulatban, kellemes nyár végi melegben telt el nyárzáró találkozónk, melyet 43 tagtársunk tisztelte meg jelenlétével. Nagy sikere volt a fekete gólyákról készült filmfelvételnek, majd Nagy Csaba Naszályról készült képeiben gyönyörködtünk. Az ebéd bográcsban főtt töklecsó volt virslivel, kolbásszal és friss kenyérrel. Ebéd után Király János természet fotóit élveztük, majd Szekeres Péter beszámolóját hallgattuk a fehérhátú harkály monitoringról. Ezután kötetlen beszélgetés, élmény mesélés zajlott, majd befejezve a találkozót, lassan hazaindultunk.

Augusztus 15. Befejeződtek a táborok

100 gyermek tanulta a természetet a 2-szer 2 turnusban! A különféle szakmai programok mellett nagy sikere volt a számháborúknak, a közös zenéléseknek és a sportprogramoknak is. A madárgyűrűzés alkalmával közvetlen közelről láthatták a madarakat, sőt az elengedés nemes feladatát is mindig a gyerekek végezték. Jól vizsgáztak a felújított sátrak is, igen komoly vihart kellett átvészelniük. A nagyok közül elbúcsúztak a ballagó diákok, ők már csak a KöTeT-be jelentkezhetnek, de a többieket jövőre is szívesen látjuk a BTT-ben, vagy a BOTT-ban!

Igen jó hangulatú volt a Nagyszülő-Unoka Tábor is! 22 hónapostól a 18 évesig minden korosztály képviselte a gyerekeket, a legidősebb nagyszülő pedig 75 éves. Délelőtt kirándulások zajlottak, délután a folyamatosan érdeklődő vendégeket fogadták, de persze sokat játszottak is. A táborban tiszteletét tette Palásti Béla a dunakeszi Kultúrház igazgatója és másnap a dunakeszi kábeltévé stábja is. Kb negyedórás riportot forgattak, mely a Kábeltévé műsorán lesz látható.

Augusztus 13. Kameracsapdás eredményeink

Kitűnően vizsgáztak a Börzsöny Alapítvány kameracsapdái minden területen, melyeket a KVVM Zöldforrás Pályázat segítségével szereztünk meg. A Magas-Börzsöny háborítatlan területén több általános ragadozó fotó után végre sikerült „elkapni” a nagyvadat: a hiúzt. Az éjszakai felvételek ugyan nem túl jó minőségűek, de az állat egyértelműen felismerhető.
Ezek az automata mozgásérzékelős fényképezőgépek anélkül, hogy zavarta volna életüket, a fekete gólya és a kerecsen sólyom fészkeinél is hasznos információkhoz juttatták a madarászokat. Az érdekesebb képeket itt tekinthetik meg: kameracsapdás képek.

Június 4. Szerbiai feketególya a Börzsönyben!

A KVVM Zöld Forrás támogatásával végzett monitoring program érdekes eredménnyel szolgált: Az egyik börzsönyi fészekben, tavasszal egy színes gyűrűs feketególya került távcső elé. A gyűrűszám alapján kiderült, hogy 4 éves, Szerbiában, Apatin közelében kelt madár. A pár, a tavasszal foglalt fészket elhagyta, és új fészket épített, ahol -kissé megkésve- költésbe fogott. Ismereteink szerint a hegységben 6 pár foglalt fészket, ebből öt pár fogott költésbe.
Az alábbi kisfilmen és képeken részleteket láthatnak a gólya család életéből.

Május 25. A Börzsöny Alapítvány kuratóriumi ülése

A kuratórium szokásos éves ülése az alapítvány székhelyén zajlott le. A vezetőség elfogadta a 2008-as év mérlegét, beszámolóját és a közhasznúsági jelentést. Személyi változások is történtek a vezetőségben, majd a 2009-es év várható eredményei kerültek napirendre.

Május 9. Madarak és Fák Napja

Május 9-én a Naszály mögötti Gyadai-réten a helyi erdészet által készített tanösvény bővítés felavatásán vettünk részt. Az új táblák Nagy Csaba tagtársunk útmutatásai alapján készültek el és bemutatják az odúlakó madarakat, az odú típusokat és más odúzással kapcsolatos tudnivalókat. Itt is felállítottuk az MME standot, szórólapokat osztottunk, kitűzőket adtunk és kirakóztunk a gyerekekkel. Az erdészet kérésére 4 csoport vezetését vállaltuk el, 3 csoport budapesti óvodások a nevelőikkel és a szüleikkel, a negyedik egy tanárokból álló továbbképzésen résztvevő csoport volt. Az öt kilométeres túrák közben a tavaly télen kirakott odúkban lakó madarak fészkeibe nyerhettek bepillantást a résztvevők, miközben tájékoztatást kaptak tevékenységünkről is. A gyönyörű környezet is hozzájárult, hogy mind a vendégek, mind az önkéntesek nagyon jól érezték magukat, sikerült testközelből megmutatni a természetvédelmet és közel hozni egymáshoz az embereket. A lebonyolításban 6 tagtársunk segédkezett. Standunkat kb. 200 érdeklődő látogatta meg az ország távoli pontjairól is.

Május 8. Fülemülék éjszakája

Az idén már két helyszínen, Gödön és Dunakeszin rendeztük meg a Fülemülék éjszakáját, beleilleszkedve az országos eseménysorozatba. Gödön 48 fő látogatott meg minket a Feneketlen-tónál és a fülemülék mellett még vörösbegy és énekes rigó koncertet is hallgathattak. Aláfestésnek macskabagoly szólt.
Dunakeszin, talán a lakótelep közelsége miatt is, mintegy 60 fő jött el, rövid bemutató után kb. 15 fülemüle énekét élvezhettük. A szemfülesebbek még látták is az egyik éneklő csalogányt, akit úgy tünt, egyáltalán nem érdekelt a "műértő" tömeg. Az est fénypontja a fejünk felett kőröző fülesbagoly volt.

Május 7. Kedvezmények a nyári táborokban

A BTT és a BOTT táborok vezetősége elfogadta azt az ajánlatot, hogy a Börzsönyi Helyicsoportban tag gyerekek kedvezményben részesüljenek, így számukra a táborozás díja a tavalyi áron 26 000.- Ft maradt. Kedvezményt kapnak még a testvér párok: amennyiben két testvér egy táborba jelentkezik a kettőjük díja
50 000.- Ft, ha három tesó jön, nekik már csak 70 000.- Ft-ot kell fizetni. A kedvezmények nem vonhatók össze!

Május 2. Kisvasutak napja Királyréten

A Királyréti Erdészet kisvasutak napja rendezvényén a Madártani Egyesület és a Börzsönyi Helyi Csoport népszerűsítését célul tűzve, madaras játékokkal csábítottuk asztalunkhoz a kisebbeket. Míg a gyerekek a feladatok megoldásán dolgoztak, a felnőtteknek bemutattuk az egyesület munkáját, beszélgettünk a természetvédelemről. Színvonalas szórólapokat osztottunk a látogatók között, de nagyon népszerűek voltak az MME madaras kitűzői is. A nap végén kis segítőinknek még maradt erejük arra is, hogy kipróbálják a királyréti hajtány pályát.

Április 25. Szemétszedő kirándulás Királyréten

A Börzsöny Alapítvány szervezésében környezet takarítási akciót tartottunk Királyréten és környékén. Az eseményen 34 fő tette tiszteletét. Örömmel üdvözölhettük az MME Budapesti csoport, a BTHE, a Geonauta társaság és a Gyermekek Világöröksége alapítvány képviselőit. Három túrista utat (12 km), három erdei utat (6 km), három parkolót és a Bajdázó-tó környékét sikerült megtisztítanunk. A jól végzett munka után megérdemelt pihenőnket és egymás társaságát a közeli büfében élveztük.

Április 11. Ragadozómadár szinkron

Rottenhoffer István tagtársunk szervezésében ragadozómadár- és fekete gólya szinkron megfigyelést végeztünk a Nyugat-Cserhát területén. 7 helyszínen 14 fő vett részt az eseményen. Megfigyelt fajok: fehér gólya: 2 pd., fekete gólya: 1 pd., barna kánya: 1 pd., kígyászölyv: 1 pd., barna rétihéja: 12 pd., kékes rétihéja: 1 pd., egerészölyv: 73-79 pd., héja: 6 pd., karvaly: 12 pd., kabasólyom: 2 pd., vörös vércse: 3 pd., macskabagoly: 1 hang + 1 pd. + 4 fióka + 1 záptojás, holló: 68 pd.

Részletes jelentés

Április 6. Jelentkezés a táborokba

Letölthető a jelentkezési lap a Természetvédelmi Táborokba. A BOTT július 13-25-ig, a BTT augusztus 1-13-ig tart majd. Ismét Királyréten a Bajdázó-tó mellett, sátortábor várja a természet szerető 10-14 év közötti gyerekeket. A részvételi díj (várhatóan) 28 000.- Ft, ez a teljes ellátást biztosítja.

Március 31. Börzsönyi fekete gólya Hollandiában

Hollandiában olvastak le március 31-én egy magyar gyűrűs fekete gólyát! A madarat Kazi Róbert tagtársunk gyűrűzte 2007-ben a Börzsönyben, és tavaly ősszel még Biharugrán figyelte meg Horváth Gábor. Az újfajta, nagyméretű gyűrűnek köszönhetően befogás nélkül, egy jobb távcsővel azonosíthatóak a madarak, így sokkal pontosabb képet kapunk nem csak a madarak vonulásáról, hanem egyéb eddig rejtve maradt szokásaikról is.

Március 29. Tavaszi kirándulás

Tavasz köszöntő kirándulásunk a Márianosztra közelében lévő Nagy-Galla hegyre vezetett. A rossz idő ellenére 20 fő vágott neki a túrának. Túra vezetőnk Mátéfy Szabolcs beszámolóját és további képeket az alábbi linkre kattintva láthatják: Beszámoló és további képek

Március 10. Odúkészítés nyugdíjas összefogással

Gáspár József tagtársunk, aki eddig is rengeteg madárodú elkészítésében vett részt, egy nyugdíjasokból álló csapatot szervezett és közel 100 db odút állítottak össze. A négy fős kis csoport vidáman kalapált, fúrt, és kente lenolajjal a madár lakásokat. Ezek már nem lesznek kihelyezve az idén, hanem a meglévő régi odútelepek cserére szoruló odúit váltják fel folyamatosan.

Február 15. Vadmacska a Börzsönyben

Alapítványunk a KVVM Zöld Forrás pályázatának támogatásával nagyvad monitoringot végez a Börzsöny hegységben. A program részeként kameracsapdával is szondázzuk a hegység vadjait, ennek egyik eredménye a vadmacska felvétel. A fényképező gép automatikusan készít felvételeket, ha elhalad előtte egy állat, akár sötétben is.

Február 7. A helyicsoport közgyűlése

A közgyűlésre Vácon került sor. Kazi Róbert titkár a 2008-as évről tartott vetítéssel színesített beszámolót, majd Kazi Zoltánné pénzügyi beszámolóját hallhattuk. Elnökünk, Terbe Józsefné levezetésével megválasztottuk az MME tavaszi küldött közgyűlésére helyicsoportunk küldötteit. Miután Kazi Róbert munkahelyi okokból lemondásra kényszerült titkári pozíciójáról, helyette Varga Péter tagtársunkat javasolták a tisztség betöltésére. A küldötteket és az új titkárt a résztvevők egyhangúlag elfogadták. A hozzászólások után Suhayda László vetített képes előadását élvezhettük, többek között mindennapi madarainkról láthattunk nem mindennapi felvételeket.

Január 17. A Börzsöny 26. odútelepe

2009. január 17-én, borongós téli napon, Kemence mellett a Strázsa-hegyi tanösvény mentén elhelyeztük az idei év első új odútelepét a Börzsönyben. A 25 db "A" és "B" típusú énekes madár odú kihelyezésében a BTHE tagjai segítettek, Csiba Ágoston és Bártfai László. A két segítő BTHE tag, jó Serpa módjára cipelte felfelé a meredek tanösvényen az odúkat, mintha ezen múlna az életük. Mátéfy Szabolcs tagtársunk, aki szintén BTHE-tag, szakszerűen akasztotta ki a 40-50 m-ként lerakott odúkat a közeli alkalmas fára. Amint végeztünk a munkával, még levezetés gyanánt, közösen tettünk egy kisebb túrát a tanösvénybe torkolló piros túrista úton Holló-kő irányába. Itt érintettük a Jancsi-hegyi bronzkori földvár maradványait, a Hajzer-nyerget és a Holló-kőt, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Fekete-völgyre és a Magas-Börzsöny csúcsaira.

Vissza a lap tetejére!