MME 22. Helyi Csoport

Európai Madármegfigyelő Napok
2009. október 3-4.
.

Dunakeszi rendezvényünkön 30 fő vett részt, ebből 12 volt gyermek. A Horányi-révtől sétáltunk végig a Duna-parton kb. 1500 m-t. A kellemes őszi napsütésben tökéletesen látszódtak még a Duna túlpartján szárnyukat szárítgató kárókatonák is. Az út során többször megálltunk, itt a spektívet a madarakra irányítva figyelhettük meg életüket. A gyerekek mini vetélkedőn adtak számot tudásukról és egy-egy kérdést körbejárva beszélgettünk a természetvédelemről, a madarakról és a madarászatról.
19 madárfaj 258 egyedét láttuk, a legtöbb madár a fajokon belül: danka sirály (66 pld), tőkés réce (48 pld) és dolmányos varjú (37 pld).

Varga Péter

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

A sződligeti buszmegállóban 30 felnőtt és gyerek gyűlt össze a meghirdetett időpontban. A séta elején Békefíné Moór Györgyi tartott bevezetőt az Európai Madármegfigyelő Napok történetéről, és a madarakról. Ezután kezdetét vette a számlálás: a Duna parton szemünk elé került szürke gém, dolmányos varjú, kormorán, tőkés réce, sárgalábú sirály, de egerészölyv és héja is. A kalandos patak átkelés után az ártéri erdőben folytattuk utunkat. Itt már nem mindent láttunk, volt amit csak hallottunk: széncinke, kékcinke, vörösbegy, csilpcsalp füzike, erdei pinty. Az árvíz által összetorlódott faágakat "Mászóka" felkiáltással birtokba vették a gyerekek. Később az MME Börzsönyi csoportja által kihelyezett madárodúk egyikét vettük le és kitisztítva új helyre akasztottuk. Gyorsan eltelt a délelőtt, már az összegzésnél és a búcsúnál tartottunk, amikor egy harkály kopogtatásával jelzett, nehogy kihagyjuk a listából.
Összesen: 24 faj 248 példánya került szem elé. Leggyakoribb madarak: galamb (távoli csapat, min 60 valószínű örvös galamb), tőkés réce (48 pld), dolmányos varjú (36 pld).

Kazi Róbert

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Püspökhatvan. Mindvégig kedvező, igen nyárias idő volt a Sinkár-tavon a megfigyelés időtartama alatt. Tűző nap, kedvező fényviszonyok, nem túl erős légmozgás, csapadékmentesség. Ezen kedvező körülmények ellenére jóval kevesebb madarat láttunk a tavalyi évhez képest (akkor 948 pld., idén 645 pld.). Fajszámban viszont erősített a terület a múlt esztendőhöz viszonyítva, ugyanis most 55 faj került távcsövünk elé, míg 2008-ban 48 faj.
Mi lehet a különbségek oka? A hosszan elhúzódó "vénasszonyok nyara", az ezzel járó enyhe, meleg idő (októberben is 21-22 °C mért hőmérséklet!) mindenképpen itt tartott jó néhány olyan madarat, akik ilyenkor már sokkal délebbre szoktak tartózkodni. Erre példa voltak a kései füsti fecskék, erdei pityerek, billegetőcankók és meglepő a fürjnek ez az októberi adata. Ezek mellett viszont az ebben az időszakban szokásos átvonuló énekesmadarak erős vonulása zajlott a tiszta idő miatt, de az ősszel érkező telelő-vonulók közül is több itt volt már a jó idő ellenére (pl. fenyőrigó, réti pityer, nagy őrgébics). Ez lehet a magyarázata a múlt esztendőhöz képest erősebb fajszámnak. Az összesen megfigyelt madarak mennyisége viszont kevesebb lett. Ez főleg annak köszönhető, hogy nem voltak jelen a szokásos tömeget adó fajok (seregély, galambok, récék) olyan számban, mint szoktak. A pintyfélék is kisebb csapatokban bukkantak föl, nem álltak még össze a teleléskor jellemzőbb nagyobb formációkba. Sajnos negatív példa is akadt: az egyik villanyoszlop tövében áramütött egerész ölyvet találtunk.

A megfigyelt érdekességek közül helyi szinten kiemelendő: nagy kócsag (4 pd.), nyári lúd (20 pd.), barna rétihéja (1 pd.), héja (1 pd.), vörös vércse (1 pd.), billegetőcankó (2 pd.), hegyi billegető (2 pd.), függőcinege (5 pd.), nagy őrgébics (3 pd.).
A résztvevők száma 55 fő volt, ami élénk érdeklődést jelent a tó értékei és érdekes madárvilága iránt. Különösen örvendetes a környékbeli falvak tanulóinak megjelenése, hiszen belőlük lesznek a jövő felelős döntéshozói, reméljük ezek az élmények is befolyásolják őket és a valódi értékeket választják majd. Budapest, Nógrád és Pest megye képviseltette magát a következő helyiségekből: Acsa, Aszód, Bercel, Budapest, Dunakeszi, Fót, Göd, Gödöllő, Nógrádkövesd, Püspökhatvan, Püspökszilágy, Sződliget, Vác, Váchartyán.
Ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni minden résztvevőnek, kicsiktől a legidősebbekig, külön megköszönve az acsai és püspökhatvani pedagógusok áldozatos munkáját a környezeti nevelés terén.

Rottenhoffer István

Vissza a lap tetejére!