MME 22. Helyi Csoport

A Börzsöny Természet- és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány és
az MME Börzsönyi Helyi Csoportjának
                 2008. évi hírei

December 28. Új odútelep a Börzsönyben

B típusú odú kihelyezése Ezen a szép napos téli délelőttön az idei év második új odútelepét hoztuk létre a Börzsönyben. Ez 20 db "A" és "B" típusú odúból áll. Az odútelepet Királyréttől nem messze, a Suta-berki nyiladékon létesítettük. Az odúkat a Börzsöny Természet- és Környezetvédelmi Közhasznú alapítvány javára felajánlott adó 1%-ból vásárolt faanyagból, önkéntes munkával a FACÉL Kft asztalosai (Varga Péter vezetésével), és Gáspár József tagtársunk segítségével készítettük. A kihelyezés is a helyi csoport tagok önkéntes munkájával történt.
Ezzel a 20 db odúval 707 db-ra növekedett az általunk folyamatosan kezelt odúk száma. Az odútelepet Mátéfy Szabolcs tagtársunk fogja 2009. áprilisától júniusig két hetente ellenőrizni.

Nagy Csaba

.

.

.

December 20-23. TÉT (Téli Tábor)

B típusú odú kihelyezése Két év kényszerszünet után, december 20. és 23. között ismét volt Téli Tábor. 35 gyereket fogadtunk az MME Börzsönyi és az idén először, a létszám biztosítása érdekében, Gödöllői Csoportjának nyári természetismereti táborainak résztvevői közül.
Három gyereknek ez volt az első tábora, reméljük, nyáron viszontlátjuk majd őket. Szállásunk a szokolyai általános iskolában volt. A hideg tornaterem helyett idén az újonnan elkészült padlástérben aludtak a gyerekek. Kicsit szűk volt a hely, de meleg. Mint ahogy a szabadban is. Havat csak a hegyek magasabban fekvő részein láttunk. B típusú odú kihelyezése Egyik délelőtt az eső is áztatta a programon kint lévő csoportokat és dagonyázni is volt miben. Kárpótlásul szivárvány is volt, mikor legyen, ha nem decemberben...
A korábbi évek gyakorlatának megfelelően délelőtt kirándulni mentek a csoportok és megnézték a Dunán téli madárvendégeinket is. Délután és este sportesemények, vetélkedő és kézműves foglalkozások voltak. 18 táboroztató dolgozott azon, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. Az ételeket az iskola konyhájában főztük magunknak. Reméljük, jövő télen is lesz TÉT!

Tarján Ambrus

December 13. Brellos Tamás emléktúra

Idei utolsó kirándulásunkat a Gyadai Tanösvényen tartottuk. Az eseményen 33 fő vett részt. Túránk előtt megemlékeztünk Brellos Tamásról, helyi csoportunk egyik alapítójáról, majd a tanösvény mentén 30 db odú került kihelyezésre.
Az odúk a Börzsöny Alapítványnak felajánlott adó 1%-ból készültek, melyeket még további 200 db odú követ a télen a Börzsöny területén. Ez az odútelep része lesz a tanösvény bővítésének, amit az erdészet Nagy Csaba tagtársunk szakértői munkájával közösen készít. Az új táblák, melyek az odúlakó madarakról szólnak, tavaszra készülnek el. Köszönjük a résztvevők lelkes segítségét!
A kirándulás nagyon jó hangulatban telt, mert az időjárás végre nekünk kedvezett. Nagy örömmel próbáltuk ki az újonnan épült függőhidat.

Odúkihelyező kirándulás GPS koordináta felvétele

Október 4-5. Európai Madármegfigyelő Napok

Dunakeszi, Duna-part

A rossz idő ellenére összegyűlt a csapat A megfigyelő napok dunakeszi rendezvényén 14 fő vett részt. A szombati esős, szeles időjárás nem kedvezett a madarászatnak. 195 pld madarat láttunk - tőkés réce(67), dolmányos varjú(37) és danka sirály(38) volt a legtöbb. Érdekesség a fekete harkály volt, bár csak a hangját hallhattuk a Szentendrei-sziget felől. Volt még 3 nagy bukó is, de azt meg sajnos csak a csapat kisebb része látta (ők mentek elől). A Duna túlpartján spektívvel szürke gémeket figyelhettünk meg, egy közelebbi bólyán pedig danka sirályok kellették magukat.

Püspökhatvan, Sinkár-tó

Távcsöves madár megfigyelés a dombtetőről Gyönyörű idő volt vasárnap a megfigyelési alkalom döntő részében az Észak-Pest megyei Sinkár-tavon . A reggel pedig mostoha időjárással kezdődött: igen élénk szél, hideg levegő, borult égbolt, rossz látási viszonyok. Az órák előre haladtával azonban egyre szebb idő lett, egyre jobban tisztultak a látási viszonyok, ennek következtében persze egyre jobb madármozgásnak lehettünk tanúi. Az eredmény nem is maradt el: 48 madárfaj 948 egyedét sikerült megfigyelnünk!
A vízimadarak, a galambok, a ragadozók és az apró énekesek mozogtak jobban. A megfigyelt érdekességek közül kiemelendő: nagy kócsag (5 pd.), kis sólyom (1 pd.), kékes rétihéja (2 pd.), guvat (2 pd.), egy kései füsti fecske , hegyi billegető (1 pd., többször fölbukkant), havasi pityer (2 pd.), nagy őrgébics (3 pd.). Lejtmenet a tóhoz Ha pedig a statisztikát megnézzünk, segít megmutatni objektíven az idei madárszámlálás eredményeit. A résztvevők száma 20 %-kal nőtt a tavalyi megfigyeléshez képest, a látott madárfajok száma 41 helyett 48 volt (15 %-os növekedés), míg a megfigyelt madarak összlétszáma 11 %-kal volt több a 2007. évinél.
Színes volt a résztvevők összetétele is, szinte minden korosztály képviseltette magát a következő Pest és Nógrád megyei településekről, valamint a fővárosból: Acsa, Bercel, Budapest, Domony, Dunakeszi, Galgamácsa, Göd, Gödöllő, Márianosztra, Püspökhatvan, Püspökszilágy, Váchartyán, Vanyarc.
Összegzésként elmondható, hogy jó hangulatú, eredményes madármegfigyelés volt a vasárnapi Sinkár-tavi túra.

Rottenhoffer István

Szeptember 29. Börzsönyi fekete gólya Gibraltárnál

Lejtmenet a tóhoz 2008.09.22-én leolvastak fekete gólyán egy színes gyűrűt Spanyolországban, igen közel Gibraltárhoz. A madár fiókaként 2007-ben lett gyűrűzve Hont közelében. Ez az első bizonyítottnak tekinthető adat arról, hogy van olyan Magyarországról származó fekete gólya, amelyik az őszi vonuláskor a "nyugati útvonalon" (Gibraltár felett) közelíti meg Afrikát.

Szeptember 20. A Duna-part megtisztítása

A Clean Up the World Day a környezetvédelem egyik Jeles Napja. Magyarul a "Takarítási Világnap" nevet már megszokhattuk, pedig az ügy célját, az összefogást és a kibővült időkeretet is pontosabban leírja a "Tisztítsuk meg a Földet" kifejezés.
A mai programon sajnos csak 9 fővel vettünk részt az MME Börzsönyi hcs és a dunakeszi Nyugdíjas Klub részéről. Támogatók a Börzsöny Alapítvány, a Polgárőrség és a Polgármesteri Hivatal.
Ahogy azt már megszokhattuk, az idő ismét ellenünk dolgozott. Az esős, hideg nap sokakat elriasztott. A horányi révtől indultunk a Liget utca felé. Itt még nem sok szemét akadt, leginkább pille-palackok és sörös dobozok. Az érdekességek a Liget utcától kezdődtek. A szemét itt már változatosabb képet mutatott: gondosan nejlon szatyorba gyűjtött piknik szemét, ami végül a bozótosban landolt, több pár cipő és szandál, köztük egészen újak is, vagy a kábel tolvajok hagyatéka, a védőszigetelés lefejtve a vezetékről.
A konténert még ilyen kis létszámmal is sikerült megtölteni, bár a hangulat vitathatatlanul jobb, ha többen vagyunk!

A horányi-révtől indultunk Többször megtöltöttük az utánfutót

Augusztus 30. Helyi csoport találkozó

Szokásos nyár végi találkozónkat idén is Királyréten szerveztük, a DINP Oktató központjában. Az összegyűlt mintegy 40 fő igen jó hangulatban töltötte el az időt, és most az időjárás is kegyes volt hozzánk.
A délelőtt folyamán tagtársaink által vetített előadásokat láthattunk: Király János gerecsei fotó-túrájáról gyönyörű szarvas képeket hozott, majd Kazi Róbert a kerecsen programról tartott bemutató vetítést. Végül Sárog Tibor mutatott érdekességeket a börzsönyi madárvilágról.
A nap fénypontja talán mégis a marhalábszár pörkölt volt, ami mindannyiunk elismerését kivívta. A főszakács, többek aktív részvétele mellett Vargáné Gyöngyi volt. A délután már a beszélgetéssel telt, élveztük a nyárias időt és egymás társaságát.

Igen érdekes előadásokat hallhattunk A lábszár pörkölt osztatlan sikert aratott

Július 7. KÖTET

Kemény munka a hatalmas rét lekaszálása A Középiskolás Környezetvédelmi Tábor (KÖTET) önkéntesei és a Duna-Ipoly Nemzeti Park dolgozói közös akciót hajtottak végre a fokozottan védett Király-réten.
A több éve nem kezelt rét egy részét kaszáltuk, és a terjedő bokrokat irtottuk a védett virágok érdekében. A diákok a lekaszált szénát hordták és a galagonyákkal küzdöttek. A szibériai nőszirmok mellett Bezeczki Árpád néhány tő réti kardvirágot is felfedezett. A teljes rét kezeléséhez még jó néhány ilyen táborra lenne szükség.
Köszönet a résztvevőknek!

Képes beszámoló a rét kaszálásról

Június 16. Szigetelték a Sport utcai gyilkos oszlopot!

Felső átkötésű távvezeték szigetelése Régóta panaszkodtak a Dunakeszi Sport utca lakói, hogy a kettes szám előtti középfeszültségű távvezeték oszlopáról rendre áramütött madarak hullanak a játszótér szélére. A Magyar Madártani Egyesület Börzsönyi csoportja megkereste a helyileg illetékes ELMŰ-ÉMÁSZ észak pesti régiót, és helyszíni szemle során kérte a veszélyes szakasz szigetelését. Szántai László, a kirendeltség területi felelőse ígéretet tett a probléma megoldására, és valóban június 16-án elvégezték a munkát. A madarak számára különösen a felső átkötésű oszlopok veszélyesek, ahol szárnyukkal megérinthetik a halálos vezetéket. Gyakran hosszú vezeték szakasz esetében is csak az ilyen oszlopok alatt találunk sok elhullott madarat. Egy oszlop átkötéseinek szigetelésével is madarak százait lehet a biztos pusztulástól megóvni.

Kazi Róbert

Május 9. Fülemülék éjszakája

Varga Péter tagtársunk vezetésével Dunakeszin a Kiscsurgónál élveztük a fülemülék koncertjét.
Több mint 70 érdeklődő volt kíváncsi a madarak énekére.

A program bemutatása Díszpáholyban a koncert hallgatói

Május 9. Fotókiállítás megnyitó

A dunakeszi művelődési házban megnyílt Nagy Csaba tagtársunk művészi természetfotó kiállítása.
A megnyitón elnökünk, Terbe Józsefné mondott beszédet.

A kiállítás ünnepélyes megnyitója A vendégek élvezettel nézték a képeket

Április 19. Erdő takarítás a Föld Napja alkalmából

Zord időben fogtunk neki a takarításnak A Föld Napja alkalmából ez évben, a nagymarosi erdészettel együttműködve, a Hegyes tető - Török mező környékére szerveztünk erdőtakarítási akciót. A zuhogó eső majdnem elmosta a programot, de a "kemény mag" kitartott. A Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület túrázóival együtt 26 fő kezdett a sárdagasztásba és a szemét szedésbe. Délutánig megtisztítottunk 3 turista utat, a panoráma út Köves mező és Török mező közti szakaszát, valamint 4 parkolót.
Köszönet az elszánt résztvevőknek!

Képes beszámoló az erdő takarításról

Március 29. Tavasz köszöntő kirándulás

Meghívó Az idei évet első kirándulásunkon egy Naszály-hegyi túrával nyitottuk meg. A sétát Nagy Csaba tagtársunk vezette, aki egy nagyon szép, ámbár nem könnyű útvonalon kalauzolt végig bennünket. A kicsit bágyadt idő ellenére szép számú, 35 fős csapat jött össze.
Hóvirágok és tavaszi keltikék milliói nyíltak körülöttünk, nem beszélve a som bokrokról, amik szintén aranyló színben pompáztak. Találkoztunk persze különlegességekkel is, mint a leány kökörcsin, tavaszi hérics és a még bimbózó kankalin. Ezekről gyönyörű fotók is készültek.
Megnéztük a homokkő bányát, majd a vállalkozó kedvűek leereszkedtek a Násznép-barlang bejáratához, de a kevésbé bátrak sem szomorkodhattak, mert a gerincről gyönyörű kilátás nyílt a kanyargó Dunára. A madarak sajnos kissé távol maradtak tőlünk, de azért felfedeztünk egy békászó sast és egy vándor sólymot, amint a magasban köröztek. A távolban vörösbegy, csilp-csalp füzike és cinegék énekét hallhattuk.
Sétánk végére ugyan kissé eleredt az eső, de azt hiszem senki nem bánta meg, hogy velünk tartott.

További képek a kirándulásról

Február 2. Közgyűlés

Február másodikán megtartottuk Helyi csoportunk szokásos, éves közgyűlését. A beszámolók elfogadása után, megválasztottuk az MME közgyűlésre küldötteinket:
Terbe Józsefné, Kazi Róbert, Kazi Zoltánné, Varga Péter, Nagy Csaba, Horváth Tibor, Rottenhoffer Balázs, Emmer József. A hivatalos programok után Dr. Kertész Péter tagtársunk hüllők és kétéltűekről tartott előadását élvezhettük.

Vissza a lap tetejére!