Kis légykapó

2014 évben programot indítottunk a fokozottan védett kis légykapó (Ficedula parva) börzsönyi elterjedésének vizsgálatára.
Alapvető cél a fokozottan védett, és országosan is ritka fészkelő kis légykapó (Ficedula parva) egyik legjobb hazai költőhelyén, a Börzsöny hegységben található állományának felmérése, illetve monitorozásának megalapozása két év összehangoltan végzett felméréseivel.
A territóriumok térképezésével pontos képet lehet kapni a faj állományának nagyságáról és annak változásáról. Cél a korábban nem vizsgált területeken a faj jelenlét-hiány megállapítása, valamint egyes, a megtelepedésre alkalmas (de megfelelő erdőszerkezeti elemek híján üres) élőhelyeken mesterséges madárvédelmi eszközök (speciális fészekodúk) kihelyezésével a faj megtelepítése.

A felmérés célja a mintaként kijelölt 1 ha-os területek (átnézetes) bejárása és az ott előforduló kis légykapó egyedek jelenlétének-hiányának rögzítése.Természetesen a faj egyéb helyen észlelt egyedeinek adatait is rögzítjük.
A faj hegységbe érkezését (április vége) követően kezdjük a terepi munkát, de a felmérés céljából a legjobb a május 5 – június 10 közötti időszak. A felmérést az említett időszakban kétszer végezzük el, úgy, hogy a min. 2 hét legyen a két felmérési alkalom között!
A programot két éves időtartamra tervezzük, és remélhetőleg az alkalmas élőhelyek, revírek felkutatásával a faj védelmi helyzetét erősíthetjük.

A programot 2014-2015 évben a Földművelésügyi Minisztérium "Zöld Forrás Program" támogatja.

Ajánlott felbontás: min. 1024*768
Névtelen 1