Tevékenységünk 2016. évi beszámolója

Tevékenységünk 2016. évi beszámolója

Céljaink továbbra is: az élőhely és fajvédelem, valamint a szemléletformáló tevékenység. Szakmai programjaink mellett természetvédelmi táborokat rendeztünk iskolások részére. Több iskolával, óvodával kapcsolatban állunk, ahol dia vetítéssel, kézműves foglalkozással, terepi programokkal nyitjuk rá a gyermekek szemét a természet világára. Négy nyílt kirándulásunkon, ahol a résztvevőknek bemutathattuk a természet- és madárvédelmet, összesen 110 fő vett részt.
A 2016-os év a kitűntetések éve volt, három tagtársunkat is erre érdemesnek találta az MME vezetősége. Kazi Róbert Chernel István emlékérmet, míg Tarján Ambrus Brellos Tamás díszoklevelet vehetett át Halmos Gergőtől, az MME ügyvezető igazgatójától. Bagyura János az MME munkatársaként kapott elismerést. Honlapunkat rendszeresen frissítettük, átlagban hetente került fel rá aktualitás. A honlapot tovább fejlesztettük, az Ismereterjesztés fül alatt lenyíló Bemutatjuk oldalunkon Dénes János tagtársunk kevéssé ismert madarakról készített és készít folyamatosan leírásokat, saját megfigyeléseivel és videó felvételeivel kiegészítve. Honlapunk címe: www.borzsony.org

A Zöld Jeles napokat 2016-ban is megünnepeltük: A Föld napja alkalmából csatlakoztunk a Dunakeszi Önkéntes Tisztasági Naphoz. A fokozottan védett csikófark homoki gyep élőhelyét tisztítottuk meg, ami már szerencsére helyi védettséget élvez. Egy év kihagyás után ismét szerveztünk erdőtakarítási akciót a Börzsönyben. A Nagy-Hideg-hegyről lejövő turista utakat tisztítottuk meg Királyrétig. A cudar időjárás ellenére is 15 fő segített ebben.

Rendezvényeink 2016-ban:
Fülemülék Éjszakája programjaink két helyszínen zajlottak, Vácon, és Dunakeszin. A két helyszínen 53 fő élvezte a természet eme csodáját. Több természettel kapcsolatos rendezvényen MME népszerűsítő standot is felállítottunk. Odú bemutató terepi programok Szob és Katalinpuszta közelében zajlottak, itt összesen közel 50 fő nézte végig velünk a madárodúkat.
Az őszi Európai Madármegfigyelő Napokon madármegfigyelő túrákat szerveztünk, kapcsolódva a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület rendezvényeihez. A Vácrátóti Botanikus Kertben, és a püspökhatvani Sinkár-tónál volt programunk. Ez az egyik legnépszerűbb rendezvény csoportunkban, 166 fő erősítette velünk a magyar részvételt. Ennek is köszönhető, hogy Magyarország végül résztvevők tekintetében első helyezett lett ebben a nemes vetélkedésben.
Nagymaroson a MÁTÉ állatvédelmi Alapítvány meghívására részt vettünk az adventi vásáron, ahol az MME népszerűsítése mellett adományért cserébe madáretetőket, odúkat, madáreleséget és egyéb természetvédelmi eszközöket kaptak látogatóink. Ez évi utolsó programunk idén is a nyilvános madárgyűrűzés volt Királyréten, melyet csoportunk alapítója, Brellos Tamás emlékének szenteltünk. A királyréti madarásztáborok helyszínén 50 főnek tudtuk bemutatni a vadon élő madarak befogásának és jelölésének módszerét.

Tagjaink évközben hírleveleinkből, honlapunkról, és a „Börzsönyi természetvédők” facebook oldaláról értesülhetnek aktuális programjainkról, híreinkről. Megújítottuk levelező rendszerünket, az e-maileket most már egy levél küldő rendszeren keresztül küldjük tagtársaink, szimpatizánsaink felé. Ezzel visszajelzést kapunk a már nem élő címekről, sajnos ki is derült, hogy címeink kb. 40%-a nem működik.

Varga Péter titkár

Szakmai programjaink

Sérült madarak mentése: A MME börzsönyi csoportjának fontos feladata a kézre került sérült madarak szakszerű kezelése, ellátása, szállítása és repatriálása, vagy elhelyezése. Ez a tevékenység az egyedi eseteken túl, a környezeti nevelésben, illetve a természetvédelemről alkotott kép formálásában is jelentős. A madarak kezelése során törekedtünk arra, hogy egészséges állapotban kerülhessenek vissza a természetbe.
Ez évben kézrekerült madarak: 3 pd. vörös vércse, 6 pd karvaly, 1 pd kabasólyom, 4 pd egerészölyv, 4 pd erdei fülesbagoly, 1 pd. Macskabagoly, 1 pd kuvik, 2 pd dolmányos varjú, 2 pd vetési varjú, 1 pd szajkó, 1 pd zöld küllő, 5 pd feketerigó, 1 pd fekete gólya, 1 pd törpegém, 1 pd ezüstlile, 1 pd balkáni gerle, 1 pd meggyvágó, 1 pd molnárfecske, 1 pd barátposzáta, 1 pd barázdabillegető, 1 pd erdei sikló, 1 pd sün. Sajnos a legtöbb madár már elpusztulva, vagy olyan súlyos állapotban érkezett, hogy nem lehetett rajta segíteni. 18 madarat gyógyulásuk után, jó kondícióval szabadon engedtünk, vagy elhelyezéséről gondoskodtunk.
A sérült madarak mentését a Börzsöny Alapítványnak felajánlott adó 1%-ból végezzük!

Monitoring: Fontos feladatunk, a fokozottan védett madárfajok ismert fészkeinek rendszeres ellenőrzése a működési területünkön. Költési eredmények:
Uhu: három pár kezdett költésbe, 2 fészekben kelt fióka, kirepülés nem ismert. Ez évben sem észleltünk urali bagoly költést.
Macskabagoly: 11 műodúnkban fogtak költésbe, de kevés sikeres kirepülés volt.
Vándorsólyom: A Börzsönyben 3 pár fogott költésbe, 2 pár sikeresen költött, összesen 6 fióka repült ki, színesgyűrűvel megjelölve. A Galga völgyi pár ez évben nem volt sikeres.
Kígyászölyv: nincs meg a pár.
Feketególya: 6 revírben jelentek meg a gólyák, de mindössze egy fészekben kelt 4 fióka, azonban kirepülés után legyengülten kézrekerültek, vagy elpusztultak.
MAP felmérés: Ez évben az MME felhívására az országos madártérképezésben vettünk részt. Összesen 91 db 2,5x2,5 km-es UTM négyzetben végeztünk teljes fajlistás felmérést. A munkában 15 tagunk vett részt, de ki kell emelni Selmeczi Kovács Ádám, és Schmidt András tagtársunkat, akik rengeteg adatot töltöttek föl az adatbázisba.
Kérjük tagjainkat, vegyenek részt az évente néhány napot igénylő terület, és madár felmérési munkáinkban, valamint fajvédelmi koordinátorok jelentkezését is várjuk! Jelentkezni lehet borzsony@mme.hu email címen, vagy honlapunkon!
A fokozottan védett madár felmérés programot a Börzsöny Alapítvány javára felajánlott személyi jövedelemadó 1% -ból támogatjuk.

Kazi Róbert programvezető

Gólyafészek felmérés a Börzsönyi HCs területén, 2016-ban: Annak ellenére, hogy nem volt extrém időjárási tényező a költési időszakban és a táplálékban sem kellett szűkölködni, mégis egy átlag alatti évet zártak gólyáink a szaporodás tekintetében. Az Ipolyvecei adatok nélkül, 11 lakott fészekből 27 fióka repült ki, az átlagos fiókaszám 2,45 lett. Egyre több helyen kerül fészektartó kosárra a villanyoszlopokon található fészek, ez nem csak a gólyáknak jelent biztonságot, de az áramszolgáltatóknak sem okoz annyi gondot és végső soron az áramot felhasználók sem szembesülnek áramszünetekkel.
Köszönöm azon tagtársaink munkáját, akik értesítettek a településükhöz kötődő gólyás megfigyelésükről, vagy a gólya-online adatbázisba év közben megfigyeléseket és fotókat töltöttek fel. Ha Ön is bekapcsolódna a fehér gólyák megfigyelésébe, esetleg problémás fészkelést, madár pusztulást tapasztal, kérem értesítsen a borzsony@mme.hu e-mail címen!

Varga Péter programvezető

Énekesmadár odútelep beszámoló 2016.: 2016. évben február 14-én, az eddigi hagyományokat megtartva összejöttünk, hogy a Facél Kft asztalos műhelyében madárodúkat készítsünk. 36 önkéntes jelentkezett a munkára, akik között Csoportunk tagjain kívül a Dunakeszi Bárdos Lajos általános iskola néhány tanulója és szüleik is eljöttek, Tolnai Erzsébet tanárnő szervezésében. Ezen a napon a terv 100 db odú elkészítése volt, de a lelkesedés ettől sokkal nagyobbnak bizonyult, 115 odú készült el! Ezekre szükség is volt, mivel sok tervünk voltak erre az évre is: a Börzsöny és a nyugat-Cserhát területén több új odú telepet szerettünk volna létesíteni, valamint a meglévő telepeink jó néhány odúja is cserére szorult már. A Vácrátóti Botanikus Kert odúinak cseréje is szerepelt a listán, ahol már rendszeresek az odúzást, odúlakó madarakat bemutató programjayink.

2016-ban a következő új telepeket hoztuk létre: a 48. sorszámút Sződön, 25 db odúval, a 49. sorszámút Nagyoroszi közelében, 25 db odúval, az 50. sorszámút Penc közelében, 25 db odúval és az 51. sorszámút pedig Letkés közelében 24 db odúval. Így gyorsan felhasználásra kerültek a szép új odúk! Továbbá az év folyamán több odútelep megszűnt és átkerült más területekre az odúkezelők költözése miatt. Ezekkel a változásokkal 1169 db nyilvántartott énekesmadár odú van Csoportunk területén kihelyezve.
Az év további részében a munka a szokásos módon alakult. A fő feladatunk az odúk rendszeres ellenőrzése volt, amely április közepétől június közepéig zajlott. A tavaszi munkák közben, május 29-én, „Gyerek nap odús kirándulással” rendezvény is sikeresnek bizonyult az Ipoly-Erdő Váci Erdészetével közösen, a katalinpusztai Gyadai-réti, Oktató Központ területén. Ezen a hétvégén a gyermekekért volt minden, Csoportunk odúnéző kirándulásokat és a bemutató madárgyűrűzést is biztosított. A csodálatos környezethez gyönyörű idő is párosult, talán ennek is volt köszönhető, hogy két népes csoportot vezethettünk. Az első körben 24 főnek, majd délután még 14 látogatónak tudtuk bemutatni az odúlakó állatokat.
A madarak fészkelése után, a nyár derekán, júliusban és augusztusban egy-egy alkalommal még ellenőriztük az odúkat. Ezt nem azért tettük, mert a nagy melegben, további erdei hőségre vágytunk, vízpart nélkül, vagy az akkorra már sok odúba beköltöző lódarazsak társaságát kerestük, hanem elsődlegesen az „idegenek”, főleg a pelék jelenlétére voltunk kíváncsiak. Az ellenőrzések nagyon sok új információt adnak az éjszakai életet élő kisemlőseink jobb megismeréséhez. Az odútelepeinkről az elmúlt években összegyűjtött pele adatok Magyarországi viszonylatban kimagaslónak mondhatóak, ezért nagyon fontosak ezek az ellenőrzések!
November 12-én egy újabb odúkopácsoló nap volt, ahol az Erdőmentő Alapítvány önkéntesei nyújtottak segítő kezet, 16 fő jelent meg szintén a Facél Kft műhelyében. Ezen a napon újabb 106 db odú készült el! Nagy szükség volt ezekre, mivel addigra teljesen felhasználtuk a januárban készült odúkat.
Az évet az odú takarításával, karbantartásával zártuk. A feladatot október-november hónapban végeztük el.
Kihelyezett odúinkkal nem csak odúlakó énekesmadaraknak adunk búvó és költőhelyeket, hanem az évek során felgyülemlett költési adatok fontos információkat szolgáltatnak tudományos munkákhoz, könyvekhez. Haraszhty László új könyvéhez nagy segítséget tudtunk adni a szén, - kék, - barát, és fenyves cinege, a csuszka, az örvös légykapó fajok egyes részeinek megírása esetén. (A könyv várhatóan 2017. évben jelenik meg). Ehhez a könyvhöz kapcsolódva, röviden szeretném bemutatni érdekességként Török Tamás és Nagy Csaba odútelep ellenőrzési adatokból származó „megdöbbentő” adatait az örvös légykapó esetén, 2006-2015 között időszakból. Ezekben az években 2320 odút néztünk át 7 telepen a Börzsönyben és a Naszály hegyen, ahol 504 örvös légykapó költést találtunk. (Tudni kell, hogy a 7 telepen összességében 230 db odú van. A 2320 db odúszám 10 évre vonatkozó adat, tízszeres szorzóval, hiszen egy odú, ha ősszel kitakarítjuk, karbantartjuk, vagy ha kell lecseréljük, akkor a következő évben új odúként jelenik meg a madarak számára, újra költőhelyet biztosítva.) Ezeken a telepeken az örvös légykapó az odúk 21,7%-át foglalta el! Az új odúk készítéshez felhasznált faanyag, és segédanyagok költségét, valamint az odútelep programot a Börzsöny Alapítvány javára felajánlott személyi jövedelemadó 1%-ból fedezzük.
Mindenkinek köszönjük, aki ehhez hozzá járult!

Nagy Csaba programvezető

Beszámoló a 2016. évi táborokról

Börzsönyi Természetvédelmi Táborok

Katalinpusztai Természetvédelmi Tábor
Idén harmadik alkalommal szervezetünk a Börzsöny Alapítvány segítségével madarásztábort a Katalinpusztai Kirándulóközpontban, alsó tagozatos gyermekek részvételével. 2013-ban, amikor első alkalommal hirdettük meg programunkat a fő célunk az volt, hogy a szünidő kellemes, élményekben gazdag eltöltésén kívül, olyan szakmai programokat nyújtsunk, amely lehetővé teszi, hogy a gyermekek már kisiskolás korban találkozzanak a természetvédelemmel. Megismerjék az őket körül vevő Naszály-hegy élővilágát, az erdei madarak életét. A tábor népszerűségét mutatja, hogy az igények jóval meghaladták a férőhelyek számát, és több visszatérő vendégünk is volt. Helyszín ismét a Katalinpusztai Ökoturisztikai Központ volt, ahol színvonalas szállás, napi háromszori étkezés, nagy játszótér biztosította a kellemes kikapcsolódást. Kertjében lehetőség nyílt íjászkodásra, szalonnasütésre, kézműveskedésre, sport- és szellemi vetélkedők lebonyolítására, valamint a gyerekek által nagyon kedvelt számháborúzásra. Köszönettel tartozunk dr. Manczúr Ferencnek, aki a madárgyűrűzést mutatta be a gyerekeknek, Pál István botanikusnak, aki egy túra keretében az erdei növények megismerésében segített. Dr. Kertész Péter állatorvosnak, aki izgalmas előadásával, a sérült madarak mentéséről ismét lenyűgözött minket. Természetesen idén is több túrát tettünk, végigjártuk a kis és nagy tanösvényt, megtekintettük az odúlakó madarakat, és egyéb fajokat.

Nagy Angéla és Nagy Csaba programvezető

KÖTET
2016-ban 13 középiskolás gyerek járt a KÖTET-ben 8 felnőtt vezetésével. A tábort az utolsó pillanatokban újra kellett tervezni, mert az elképzelt programot nem lehetett lebonyolítani. Az utóbbi évek hagyományainak megfelelően kirándulások keretében próbáltuk a gyerekek tudását szinten tartani, korábban, a táborban szerzett ismereteiket feleleveníteni és tovább építeni Tartottunk egy előadást is és igyekeztünk felvázolni, hogy milyen lehetőségeik vannak a táborokkal való kapcsolattartásra. A társaság nagyon érdeklődő, lelkes és jó hangulatú volt. Szállásunk a pénzásási turistaházban volt. Némi félreértés következtében a KÖTET-ben terveztük a békák számára peterakásra alkalmas észak-börzsönyi kisvizek természetvédelmi kezelését, amire végül szeptember 10-11-én került sor. Ekkor 8 középiskolás lány segített a tavacskák körüli munkákban. Számukra ez is jó találkozási alkalom és jó élmény volt, több táboroztató felnőttel is találkozhattak.

BOTT
A táborok előkészítése során lassan és nehézkesen kiderült, hogy a korábban nagy támogatást ígérő szponzor kihátrál mögülünk és még a megígért segítséget sem kapjuk meg, ezért végül saját forrásból varrattunk huzatokat a tavaly vásárolt matracokra. A szép, rendezett fekhelyek meggyőződésünk szerint jó benyomást tettek a táborozókra. Hosszú évek óta terveztük, hogy alumínium madárfogó háló feszítő stanglikat veszünk, most erre is sor került. A 30 db cső nagyon jól bevált. Megfejthetetlen okokból a 2016-os, XXIII. BOTT-ba csak 39 gyerek jelentkezett. Sajnáltuk, hogy így csak 80%-os kihasználtsággal működött a tábor, de nagyon nagy előnye volt ennek a helyzetnek, hogy könnyebben áttekinthetők voltak a csoportok, több figyelem juthatott egy-egy gyerekre. Tóvári Gergő személyében volt táborozónk került új csoportvezetőként a stábba, aki messzemenően megfelelt feladatának. A tábor építését nagyon nagyban segítették a KÖTET-es gyerekek, akik nagy létszámban és példátlan önállósággal dolgoztak. Még sosem tapasztaltunk ilyen lelkes és okos segítséget középiskolások részéről. A tábor közepe táján sok eső esett, ezért a nyílt napon megfordítottuk a programot; délelőtt vetélkedők és előadások voltak, délután pedig megtartottuk a délelőttre tervezett szakmai programokat. A vízvezeték ismét eltört a tábor ideje alatt, ezt rutinosan megjavítottuk. Az idén nagyon érdeklődő, a tábor tematikája iránt elkötelezett, fegyelmezést alig-alig igénylő gyerektársaság gyűlt össze. A BOTT végén Horváth Bence szüleitől 150.000,-Ft támogatást kaptak a táborok.

TÉT
A Téli Tábor előtt sikerült megvásárolni a hármas matracokra használható gumis lepedőket. Ezekre azért volt szükség, mert a nyári táborok során kiderült, hogy a huzatok összekoszolódnak, de nehéz őket cserélni és nagyon sokba kerül kimosatni. A TÉT helyszínéül a nagymarosi plébánia szálláshelyét választottuk. A korábban évekig használt pilismaróti helyszínt nem akarjuk elhagyni, de a változatosság kedvéért most új szállást kerestünk, másrészt itt jobban elfértünk. Kiderültek a hely hátrányai is (legfőképp az udvarról külön nyíló fürdőszoba), de előnyei is. Összességében nagyon jól sikerült a tábor, bár télinek nem igen volt nevezhető, amennyiben nemhogy hó, de egy kis zúzmara sem jutott. Ennek ellenére szép kirándulást tettünk és a Dunán is volt néhány madár. Legnagyobb örömünkre 35 gyerek volt a táborban (17 BOTT-os, 8 BTT-s és 8 KÖTET-es mellett 2 új is), ami a TÉT kezdeti, szokolyai éveire emlékeztetett. Ha az a további 7 jelentkező is eljött volna, akik betegség vagy feledékenység miatt végül is kimaradtak, akkor 42 gyerek táborozott volna a Dunakanyar börzsönyi oldalán…

Tarján Ambrus táborvezető

NUT
Beszámoló a Nagyszülő-Unoka Táborról A 2016-os évben csak 25-en táboroztunk. A kevés létszám annak tudható be, hogy június elsejével bezárt a dunakeszi művelődési központ, ahol a tábor gerincét alkotó Dunakeszi Nyugdíjas Klub tagjai találkozni szoktak. Így a szervezés sikertelen volt, nem volt a tagság együtt. Az időjárás sem kedvezett. A hat napból midössze egy nap nem esett az eső. Ennek ellenére a gyerekek és a nagyszülők tartalmas programokon vehettek részt. Látogatást tettünk Törökmezőre autóbusszal. Megcsodáltuk a kis Állatkertet, sétát tettünk a környéken, majd a vidám játékból az eső zavart fel a buszra. Az erdei vasúttal Kismarosra látogattunk, élveztük a Duna-part szépségét. Összességében a gyerekek vidámak, jókedvűek, a nagymamák, érthető módon, kissé nyűgösek voltak.

Terbe Józsefné táborvezető

BTT
Az idei nyáron a XXVI. Börzsönyi Természetvédelmi Tábort rendeztük meg, örvendetesen sok táborozóval. Míg a korábbi években a jelentkezők alacsony száma miatt kellett aggódnunk, most azon törtük a fejünket, hova is helyezzük el a megsokasodott csapatot. Úgy tűnik, kezd beérni a néhány évvel ezelőtt elindított intenzív toborzás, kistestvér, unokatestvér, barát is kedvet kapott a táborozáshoz. Idén is „nemzetközi” volt a táborunk, hiszen Erdélyből, Írországból, Hollandiából, Németországból is érkeztek gyerekek. Számukra különösen fontos, hogy újra találkozhassanak a régi ismerősökkel, hiszen a természet szeretete mellett az anyanyelv gyakorlásának és a magyarországi kötődésüknek fontos része ez a tábor.
Az időjárásra idén nem lehetett panaszunk, bár az első éjszaka elég zajosan telt, és egyszer-kétszer az égiek is besegítettek a mosogatásba, minden programunkat meg tudtuk tartani.
A délelőtti foglalkozások a szokásos rend szerint alakultak, újdonságot jelentett, hogy ismét volt tájékozódási program.
A délutáni előadásokat többnyire a programvezetők tartották, visszatérő vendégünk volt dr. Kertész Péter állatorvos, Nyerges Attila barlangász. Terbe Józsefné, Csöpi néni a tábor történetéről és az MME tevékenységéről mesélt, Varga Péter segítségével pedig ismét remek madáretetők készültek.
A táborzáró és a másnapi könnyes búcsúzkodás leggyakoribb mondata a "Jövőre találkozunk!" volt.
A felnőttek szokásos őszi összejövetelét november 5-én tartottuk a királyréti Hiúz Házban. A táborértékelés mellett döntöttünk a jövő évi beruházásokról is. Immár valóban halaszthatatlan a sátorpark bővítése, a felnőttek sátrainak alapos felújítása és az új matracokra gumislepedők beszerzése.

Friczné Terbe Erika táborvezető


A táborok fenntartását és fejlesztését a Börzsöny Alapítvány javára felajánlott személyi jövedelemadó 1% teszi lehetővé.

Vissza a lap tetejére!


Ajánlott felbontás: min. 1024*768
Nvtelen 1