Tevékenységünk 2013. évi beszámolója

Tevékenységünk 2015. évi beszámolója

Céljaink továbbra is: az élőhely és fajvédelem, valamint a szemléletformáló tevékenység. Szakmai programjaink mellett természetvédelmi táborokat rendeztünk iskolások részére. Több iskolával, óvodával kapcsolatban állunk, ahol dia vetítéssel, kézműves foglalkozással, terepi programokkal nyitjuk rá a gyermekek szemét a természet világára. Négy nyílt kirándulásunkon, ahol a résztvevőknek bemutathattuk a természet- és madárvédelmet, összesen 110 fő vett részt.
2015-ben ünnepeltük Helyi Csoportunk alapításának 40. évfordulóját, melyen köszöntöttük alapítóinkat, 5 rövid előadásban bemutattuk tevékenységünket, valamint kedves történetekkel emlékeztünk az elmúlt évekre. Jelenlétükkel megtisztelt minket Halmos Gergő, az MME ügyvezető igazgatója és Péchy Tamás, a rákosi vipera védelmi program vezetője, aki a kezdetekkor nagyban segítette Csoportunk munkáját.
Honlapunkat rendszeresen frissítettük, átlagban hetente került fel rá aktualitás. A honlapot tovább fejlesztettük, a Madár Atlasz Program (MAP) bemutatása mellett az ismeretterjesztés fülön bemutatjuk címszó alatt, Dénes János összeállításában, a területünkön élő kevésbé ismert fajokról készült leírás és rövid videók találhatók. Honlapunk címe: www.borzsony.org

A „Zöld Jeles napokat” 2015-ben is megünnepeltük: A Föld napja alkalmából csatlakoztunk a Dunakeszi Önkéntes Tisztasági Naphoz. A fokozottan védett csikófark homoki gyep élőhelyét tisztítottuk meg, ami már szerencsére helyi védettséget élvez.

Rendezvényeink 2015-ben:
Fülemülék Éjszakája programjaink két helyszínen zajlottak, Vácon, és Dunakeszin. A két helyszínen közel 100 fő élvezte a természet eme csodáját. Több természettel kapcsolatos rendezvényen MME népszerűsítő standot is felállítottunk. Odú bemutató terepi programok Szob és Katalinpuszta közelében zajlottak, itt összesen 75 fő nézte végig velünk a madárodúkat. Madarak és Fák Napja programunkat, már második alkalommal, a Vácrátóti Botanikus Kerttel közösen szerveztük. Vezetett séták keretében mintegy 300 érdeklődőnek mutattuk be a kert madárvilágát, a lakott odúkat, sőt önkénteseink segítségével madárodúkat is készíthettek látogatóink. Csoportunk életében először fotó pályázatot hirdettünk Tóth Marietta szervezésében, a Börzsöny Természeti Értékei címmel, melyre igen sok pályázó jelentkezett. A zsűri döntése alapján bőséges és hasznos nyereményekkel gazdagodtak a legszebb képek készítői. Az őszi Európai Madármegfigyelő Napokon madármegfigyelő túrákat szerveztünk, kapcsolódva a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület rendezvényeihez. A Vácrátóti Botanikus Kertben, és Sződligeten volt programunk. Talán a jó idő is hozzájárult, hogy ezen eseményeken összesen 600 fő körüli érdeklődőt fogadhattunk. Ez évi utolsó programunk a nyilvános madárgyűrűzés volt Királyréten, melyen megemlékeztünk Csoportunk egyik alapítójáról, Brellos Tamásról. Emlékére a tábor közelében Ott József által gyönyörűen elkészítve, egy forrást foglaltunk, a királyréti erdészet hozzájárulásával. Tagjaink évközben hírleveleinkből, honlapunkról, és a „Börzsönyi természetvédők” facebook oldaláról értesülhetnek aktuális programjainkról, híreinkről. Sajnos e-mail címlistánk kissé régi, nagyon sok levél pattan vissza hozzánk Ha rendelkezel e-mail címmel, de mostanában nem kaptál tőlünk e-mailt, kérlek küldj nekem egy levelet a borzsony@mme.hu címre, hogy frissíthessük címlistánkat!

Varga Péter titkár

Szakmai programjaink

Sérült madarak mentése: A MME börzsönyi csoportjának fontos feladata a kézre került sérült madarak szakszerű kezelése, ellátása, szállítása és repatriálása, vagy elhelyezése. Ez a tevékenység az egyedi eseteken túl, a környezeti nevelésben, illetve a természetvédelemről alkotott kép formálásában is jelentős. A madarak kezelése során törekedtünk arra, hogy egészséges állapotban kerülhessenek vissza a természetbe. Ez évben kézrekerült madarak: 3 pd. vörös vércse, 5 pd karvaly, , 1 pd holló, 2 pd egerészölyv, , 1 pd szürke gém, 1 pd kis vöcsök, 1 pd lép rigó, 1 pd balkáni fakopáncs, 1 pd gyurgyalag, 1 pd fitisz füzike. Sajnos a legtöbb madár már elpusztulva, vagy olyan súlyos állapotban érkezett, hogy nem lehetett rajta segíteni. 3 madarat gyógyulásuk után, jó kondícióval szabadon engedtünk, vagy elhelyezéséről gondoskodtunk.
A sérült madarak mentését a Börzsöny Alapítványnak felajánlott adó 1%-ból végezzük!

Monitoring: Fontos feladatunk, a fokozottan védett madárfajok ismert fészkeinek rendszeres ellenőrzése a működési területünkön. Költési eredmények: Uhu: három pár kezdett költésbe, 2 fészekben kelt fióka, kirepülés nem ismert. Ez évben sajnos nem észleltünk urali bagoly költést. Vándorsólyom: A Börzsönyben 3 pár sikeresen költött, összesen 10 fióka repült ki, színesgyűrűvel megjelölve. A Galga völgyben néhány éve kihelyezett költőládában is megtelepedett, és sikeresen költött egy pár. (4 fióka) Kígyászölyv: nincs meg a pár. Feketególya: 6 revírben jelentek meg a gólyák, 5 fészekben kelt fióka, ebből egyik fészket predátor kifosztotta, a többiből összesen 12 fióka repült. Kis légykapó felmérés: Ez évben folytattuk a fokozottan védett kis légykapó monitorozását a 95 kijelölt célterületen. A 11 önkéntes, mintegy 53 esetben észlelte a kis légykapót. Ezek zöme éneklő / revírtartó hímek előfordulását mutatja, de több ízben kerültek távcső elé fészkelőpárok ill. lakott odúk is. Az előfordulások mintázata és a háttérváltozók alapján megállapítható, hogy bár a faj börzsönyi állománya évről-évre változik, a foglalt revírek száma 25-30 között van.
Összegezve tehát elmondható, hogy a hazai állomány jelentős bázisa a hegység, ahol a magyar állomány közel fele is fészkelhet!
Kérjük tagjainkat, vegyenek részt az évente néhány napot igénylő terület, és madár felmérési munkáinkban, valamint fajvédelmi koordinátorok jelentkezését is várjuk! Jelentkezni lehet borzsony@mme.hu email címen, vagy honlapunkon
A gyakori ragadozó madár felmérés programot a Börzsöny Alapítvány javára felajánlott személyi jövedelemadó 1% -ból támogatjuk.

Kazi Róbert programvezető

Gólyafészek felmérés a Börzsönyi HCs területén, 2015-ben: Nagyon szép eredménnyel szaporodtak gólyáink az elmúlt évben, s bár az összes fészkek száma eggyel csökkent, a lakott fészkek száma kettővel nőtt a tavaly előttihez képest. Szokatlan időjárási tényező nem befolyásolta a költéseket, egy esetben történt vihar általi fióka pusztulás Vácrátóton, de ott is sikeresen kirepült a megmaradt két fióka. 20 lakott fészekből 55 fióka repült ki, az átlagos fiókaszám 2,75 lett. Gólyáink fészkelési szokásaikban továbbra is előnyben részesítik a villanyoszlopokat, az összesen 26 fészekből 18 ilyeneken található, de sok ezeken kívül is a villanyoszlopokhoz hasonló önálló tartóoszlopokon van. A nekünk oly kedves kéményen fészkelésre területünkön már csak egy lakott fészek ad példát, Vácott. A területi eloszlásra továbbra is jellemző, hogy az Ipoly-völgyet választják legszívesebben fészkelésre. Itt 3 településen (Hont, Ipolyvece, Drégelypalánk) annyi lakott fészek található, mint az összes többi településen együttvéve. Köszönöm azon tagtársaink munkáját, akik értesítettek a településükhöz kötődő gólyás megfigyelésükről, vagy a gólya-online adatbázisba év közben megfigyeléseket és fotókat töltöttek fel. Ha Ön is bekapcsolódna a fehér gólyák megfigyelésébe, esetleg problémás fészkelést, madár pusztulást tapasztal, kérem értesítsen a borzsony@mme.hu e-mail címen!

Varga Péter programvezető

Énekesmadár odútelep beszámoló 2015.: 2015. évben a közös odúgyártás hagyományát megőrizve, február 7-én ismét megrendeztük az Odúkopácsoló Napot, ahol a váci Boronkay Szakközépiskola kilencedikes természetvédelmi szakos tanulói vettek részt Varga Péter és Szilágyi Lajos vezetésével. Ezen a napon 60 db odút állítottak össze a tanulók, amelynek a haszna kettős volt: egyrészt az erdei madarak újabb lehetőséget kapnak egy fiatal, odúmentes erdőben, mesterséges odúkban való költésre, másrészt pedig ezzel a munkával a tanulók az érettségihez elengedhetetlen 50 óra közösségi szolgálatból letudhattak néhányat. Az eseménynek most is a dunakeszi Facél Kft asztalos műhelye adott otthont.
Az odúkopácsoló napon elkészült odúkból március 1-én szintén a Boronkay Szakközépiskola kilencedikes tanulói létrehozták a helyi csoport 46. odútelepét, 30 db B típusú odúval. A telep a Naszály-hegy kosdi oldalára került. A hegy ezen részén sok a fiatal erdőrész, így kevés lehetősége van az odúlakó madaraknak fészkelésre, valamint a telep tömegközlekedéssel jól megközelíthető, ami a későbbi kezeléseket megkönnyíti majd.
Ezt követően, szintén kora tavasszal, egy lelkes madarásztársunk Revóczi Kálmán hozta létre a helyi csoport 47. odútelepét. A 15 db B típusú odúból álló telep szintén Kosdra került, a falu DK-i szélen található gyümölcsösben. Ezzel a teleppel együtt, ebben az évben 1126 db-ra bővült a helyi csoportunk területén kihelyezett odúk száma.
Az év további részében a munka a szokásos módon alakult. A fő feladatunk az odúk rendszeres ellenőrzése volt, amely április közepétől június közepéig zajlott. A madarak fészkelése után a nyár folyamán júliusban és augusztusban egy-egy alkalommal még ellenőriztük az odúkat. Ekkor már elsődlegesen nem a madarak fészkelésére voltunk kíváncsiak, hanem az „idegenek”, főleg a pelék jelenlétét követtük nyomon.
A tavaszi munkák közben, a Madarak és Fák Napja rendezvénysorozat keretében, májusban több odúbemutató nyílt túrát is tartottunk, ahol a laikus érdeklődők is bepillanthattak a mesterséges odúkban fészkelő fajok életébe. E programsorozat részeként 2014. évhez hasonlóan, 2015. május 9-én megrendeztük közös programunkat a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesülettel. A helyszín ismét a szobi Rúzsás-hegy környéke, az itt elhelyezett 30 db odú ellenőrzése és az itt fészkelő, élő fajok bemutatása volt. A program napján remek időt fogtunk ki, talán ennek is köszönhető, hogy több mint 30 fő gyűlt össze reggel a szobi vasútállomáson, ahonnan túránkra indultunk. A telep odúi már az előző években is közel 100%-ban kihasználtak voltak, ez így volt ebben az évben is.
Szintén ezen a napon, a délutáni órákban, Török Tamás tagtársunk egy másik odúbemutató túrát vezetett Nagymaros felett, a Szamarasi odútelepen. Az itt elhelyezett 42 db odú lakóinak életébe pillanthattak be az érdeklődők. A programon több mint 20 fő vett részt, aminek érdekessége az volt, hogy a séta során tovább bővült a csapat, menet közben, érdeklődő túrázok kapcsolódtak a bemutatóhoz. A program végén több mint 40 főre duzzadt a részvevők száma.
Május 10-én a Vácrátóti Arborétumban is megünnepeltük ezt a jeles napot. 33 odút kezelünk a területen, kézenfekvő volt, hogy ezekbe is bepillantsunk. Az odúk életébe Rottenhoffer Balázs tagtársunk (aki az odútelepet gondozza) segítségével tekinthettek be az érdeklődők.
Az évet az odúk takarításával, karbantartásával zártuk. A feladatot október-november hónapban végeztük el. Az egyik ilyen alkalommal, november 7-én a Wrigley Hungária Kft. (a Mars Magyarország Értékesítő Bt. leányvállalata) önkéntes munkát vállaló dolgozói is besegítettek. Helyszín a Naszály-hegység északi lejtője, a Gyadai tanösvény odútelepe volt. A cél 45 db odú takarítása, rendberakása és 15 db odú kicserélése volt, amelyet a vállalat dolgozói sikeresen teljesítetek ezen a napon.
A kihelyezett odúk fontosságát a foglaltsági arány bizonyítja, ezért minden évben rendszeresen kiszámoljuk azt. A szám azt jelöli, hogy a rendszeresen ellenőrzött odúk hány %-át foglalják el madarak, kis emlősök és rovarok. Minél magasabb ez a %-ék annál több a lakott odú! Az elmúlt évben 934 db odút ellenőriztünk rendszeresen, a foglaltsági arány 85 % feletti volt ami rendkívül jó!
Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki az elmúlt évben aktívan részt vett az odúprogramban!
Még egy érdekes adat odúprogramunkhoz: az első 52 db odú elhelyezése 2002. év decemberében volt. Azóta eltelt 13 év során - aktív tagtársainknak köszönhetően - a helyi csoportunk területén kihelyezett és nyilvántartott mesterséges odúk száma több mint hússzorosára növekedett, amelynek ütemét az alábbi grafikon szemlélteti:

.

.

.

.

.

.

Az új odúk készítéshez felhasznált faanyag, és segédanyagok költségét, valamint az odútelep programot a Börzsöny Alapítvány javára felajánlott személyi jövedelemadó 1%-ból fedezzük.
Mindenkinek köszönjük, aki ehhez hozzá járult!

Nagy Csaba programvezető

Beszámoló a 2015. évi táborokról

Börzsönyi Természetvédelmi Táborok

KÖTET
Mindig nagy örömére szolgál a szervezőknek, ha sikerül megrendeznünk a Középiskolás Természetvédelmi Tábort. 2015. június 26-tól 28-ig 11 gyerek jött el a táborba. Három felnőtt biztosította a felügyeletüket, ellátásukat és a programokat. A nagyon jó hangulatú tábor helyszíne a kisirtáspusztai turistaház volt. A Csóványosra tett kiránduláson és a Királyrétre vezető úton igyekeztünk a gyerekek ismereteit tovább bővíteni. A KÖTET egyik fő célját követve arról is szó esett, hogy milyen segítséget nyújthatnak a középiskolások a táborokban.

BOTT
Július 13-tól 25-ig 54 gyerek vett részt a XXII. Börzsönyi Ornitológiai és Természetvédelmi Táborban. A tábor rendkívüli esemény nélkül, zavartalanul zajlott le. Az idén 50 új matracot vásároltunk, amelyek hármasával új huzatokba kerültek volna, de az adományozó ígérete ellenére nem ezek a táborokig nem készültek el. Rendkívül hatékony segítséget kaptunk az építéskor a középiskolásoktól. Szinte mindenki eljött azok közül, akik részt vettek a KÖTET-ben.

TÉT
Az iskolai téli szünet időpontja miatt idén nem tudtuk a Téli Tábort az elmúlt néhány év gyakorlata szerint újév napja után megrendezni, ezért visszatértünk a korábbi gyakorlathoz, és december 28. és 30. között hívtuk az idei KÖTET-es, BOTT-os és BTT-s gyerekeket táborozni. Aggodalmunk, hogy a két ünnep között, a szünet közepén nem lesz elég jelentkező, szerencsére alaptalannak bizonyult, 30 gyerek érkezett. Szállásunk a nagyon jól bevált pilismaróti plébániai közösségi házban volt, néhányan pedig (ahogyan tavaly is) a dömösi plébániai szálláson aludtak, amit az idén felújítottak, így még jobban megfelelt céljainknak. Igazi telet, elsősorban havat) idén sem sikerült kifognunk, csak egy kis leolvadóban lévő zúzmara jutott belőle. Szép napsütésben viszont volt részünk, ami a tábor előtti hetek ködös szürkesége után üdítően hatott. Az egésznapos kiránduláson nagy sárdagasztásban volt részünk. A Dunán kevés téli madárvendég volt, cserébe viszont kristálytiszta vízzel várt minket a folyó, amiben 2-3 méter mélybe is tökéletesen le lehetett látni.

Tarján Ambrus táborvezető

NUT
Immár 17. alkalommal rendeztük meg az Nagyszülő-Unoka Tábort, mely a generációk együttélésének jegyében telt. Idén 6 napos volt a tábor, mivel a BTT egy nappal később kezdődött. Összesen 36 fő vett részt, ebből 19 gyerek volt. A táborozás során kisebb-nagyobb túrákat tettünk a környéken, különösen nagy sikert aratott a királyréti hajtánypálya valamint a kisvonatozás Kismarosra és vissza.

BTT
Az idei nyáron már a XXXV. Börzsönyi Természetvédelmi Tábort rendeztük meg, a hagyományok szerint, augusztus első két hetében, augusztus 2-14-e között Királyréten, a bajdázói réten. Szakítva a sokéves hagyománnyal, nem szombaton, hanem vasárnap kezdődött a tábor. Ennek praktikus oka van, ugyanis így a bontás péntekre és szombatra esik, többen tudnak jönni segíteni. Idén nem okozott gondot a tábori létszám feltöltése (53 fő), túljelentkezés volt, várólistával. Most már elmondható, hogy egyértelmű siker az online-jelentkezés, és sokat számít, hogy megjelenik a tábor a különböző internetes és papíralapú természetvédelmi felületeken is. Így olyan gyerekeket is elérünk, illetve elérnek ők bennünket, akik tematikusan keresnek táborozási lehetőséget. Természetesen a személyes tapasztalat a legjobb reklám, ebben az évben is több új jelentkező fiatalabb testvérként, illetve régi táborozónk barátjaként érkezett. Idén nemzetközivé vált a tábor, egy hollandiai, egy németországi és egy sepsiszentgyörgyi táborozó mellett egy Írországban élő testvérpárt is üdvözölhettünk a táborozók sorában.
A délelőtti programkínálatunk nagyjából a szokásos volt: a két gyűrűzés mellett gombászat, geológia, erdészet, természetjárás, botanika és vízivilág. Némi változás – általában a programvezetőktől függően – szinte minden évben előfordul. Idén visszatért az élőhelyismeret program, és az egyik kollégánk balesete miatt vízkémia helyett Csóványosra mentek a csoportok.
A délutáni előadások között is voltak visszatérő programok: beszélgetés az MME-ről, tábortörténet, barlangász-előadás, sportdélután, ügyes kezek, odúkészítés, csillagászat, dr. Kertész Péter állatorvos előadása, kiselőadók versenye. Újdonság volt dr. Weiszburg Tamás előadása az ásványokról, kristályokról és drágakövekről. Az utolsó tábori nap programja is a jól bevált hagyományok szerint zajlott: a szakmai vetélkedő után a tábori fizetőeszközzel, a pacával lehetett licitálni különböző értékes tárgyakra. A délutáni táborzárás egyben a szakmai munka értékelése is, amelyet a csoportok műsora követett.
A felnőttek tábori értékelését november 7-én tartottuk Királyréten a DINPI oktatóházában. Ezeken a találkozókon szoktuk összegezni a nyári tábor tapasztalatait, áttekintjük az anyagi helyzetünket, és döntünk a halaszthatatlan beruházásokról. A tavalyi év során új matracokat vásároltunk, most egy gázüzemű hűtőszekrény beszerzését tartottuk szükségesnek, így a régit, több mint 30 év szolgálat után, nyugdíjba küldhettük. Minden évben számolnunk kell a sátorjavítás költségeivel is. A megbeszélésen döntöttünk a jövő évi tábor időpontjáról is: 2016. július 31-től augusztus 12-ig.

Friczné Terbe Erika táborvezető


A táborok fenntartását és fejlesztését a Börzsöny Alapítvány javára felajánlott személyi jövedelemadó 1% teszi lehetővé.

Tarján Ambrus táborvezető

Vissza a lap tetejére!


Ajánlott felbontás: min. 1024*768
Névtelen 1